,

Αίτημα των Γάλλων να περιληφθούν τα αρχαία ελληνικά στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco

Μπορεί τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά να θεωρούνται μια “νεκρή γλώσσα” και να κάνουν χιλιάδες μαθητές να δεινοπαθούν κατά τη διάρκεια του σχολικού

Αίτημα των Γάλλων να περιληφθούν τα αρχαία ελληνικά στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco

Μπορεί τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά να θεωρούνται μια “νεκρή γλώσσα” και να κάνουν χιλιάδες μαθητές να δεινοπαθούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, όμως υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων (ανάμεσά τους και πολλοί ακαδημαϊκοί) που τα θεωρούν άκρως απαραίτητα και ουσιώδη και μάλιστα εξέφρασαν αυτή τους τη θέση με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, μια γαλλική ένωση ζήτησε την εγγραφή των αρχαίων γλωσσών στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Αυτό το κολακευτικό για τη γλώσσα μας και τον αρχαίο πολιτισμό μας αίτημα δεν έγινε καθόλου τυχαία.

Advertisment

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής αρχαιολογίας Βενσάν Μερκενμπρέκ και πρόεδρος της ένωσης Human-Hist, θεώρησαν απαραίτητο να διαφυλάξουν τη διδασκαλία των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών, που είναι οι βάσεις της γαλλικής γλώσσας και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η ένωση αυτή υπέβαλε το αίτημα με την έναρξη της «Β΄Διεθνούς Συνάντησης των αρχαίων γλωσσών», το οποίο είναι ένα διήμερο συνέδριο που διεξάγεται στο Οτέν και οποίο συμμετέχουν 80 ερευνητές και πανεπιστημιακοί από τη Γαλλία και άλλες χώρες με κάποιες από τις συζητήσεις να γίνονται στα λατινικά ή τα αρχαία ελληνικά.

Στο συνέδριο έδωσε το παρών και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ. Ο Μπλανκέ χαρακτήρισε το event Human-Hist ως εμβληματικό και ουσιώδες ενώ υποστήριξε ότι τα ελληνικά και τα λατινικά δεν είναι απαρχαιωμένες ή ελιτιστικές γλώσσες και θεωρεί ότι πρέπει να τις προωθήσουν. Με αυτό τον τρόπο εξέφρασε την υποστήριξή του στους συμμετέχοντες και σε όσους επιθυμούν και συμβάλλουν στο να περνά η γλώσσα μας από γενιά σε γενιά.

Ένας 13χρονος μαθητής μάλιστα ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου έχει πάθος με τα λατινικά και τα αρχαία λατινικά γιατί βοηθούν «να γνωρίζει το παρελθόν, να κατανοεί το παρόν και να εξηγεί το μέλλον». Η παρουσίαση του μανιφέστου στο Οτέν, το αρχαίο Augustodunum, δεν έγινε τυχαία: τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται στην πόλη αυτή αδιαλείπτως εδώ και 2.000 χρόνια.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι κάνει την τέχνη να έχει νόημα;
Αρχαία Αγορά: Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος, με κιόσκια, πλάτωμα, γέφυρες για ΑμεΑ (φωτογραφίες)
«Μουσικά Φουγάρα» στον παραλιακό πεζόδρομο του Αλίμου
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μουσικές βραδιές με φόντο το ηλιοβασίλεμα | Με ελεύθερη είσοδο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση