,

Έλληνας ασθενής θεραπεύτηκε για πρώτη φορά από μεσογειακή αναιμία

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς στέλνει η αποκάλυψη πως ένας Έλληνας ασθενής θεραπεύτηκε από μεσογειακή αναιμία μετά από την

Έλληνας ασθενής θεραπεύτηκε για πρώτη φορά από μεσογειακή αναιμία

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς στέλνει η αποκάλυψη πως ένας Έλληνας ασθενής θεραπεύτηκε από μεσογειακή αναιμία μετά από την επιτυχία διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Ο Έλληνας ασθενής έπασχε από την ασθένεια (που αλλιώς λέγεται και θαλασσαιμία) και υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου ερευνητικού προγράμματος. Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

Advertisment

Η ανακοίνωση του χαρμόσυνου αυτού νέου έγινε από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία στα πλαίσια συνέντευξης για την Ημέρα Θαλασσαιμίας που τιμάται στις 8 Μάϊου. Η γονιδιακή αυτή θεραπεία που είχε ως αποτέλεσμα την θεραπεία και του ασθενή έχει υψηλό κόστος (σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ) και βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο.

Δεν έχει ακόμα λάβει επίσημη έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ούτε και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Ωστόσο, φαίνεται πως η έρευνα φέρνει σημαντικά θετικά αποτελέσματα και αυτό δίνει βάσιμες ελπίδες στου 4.032 Έλληνες πάσχοντες από Μεσογειακή αναιμία.

Διαβάστε επίσης – Αναιμία: Η πιο συχνή παθολογική αιτία χρόνιας κόπωσης

Advertisment

Ειδικοί και γιατροί βέβαιοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και προειδοποιούν πως μέχρι η θεραπεία να περάσει στο επόμενο στάδιο, οι πάσχοντες πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουν τη θεραπεία του και να ελέγχουν συχνά την κατάσταση της υγείας τους. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τακτικές μεταγγίσεις αίματος και φαρμακευτική αγωγή διαδικασία της αποσιδήρωση των ζωτικών τους οργάνων.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Δρ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η συγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία εντάσσεται στη θεραπευτική φαρέτρα των Αιματολόγων συνδυαστικά με άλλες σύγχρονες θεραπευτικές λύσεις, όπως τα φάρμακα που πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα και θα μειώνουν την ανάγκη για τακτικές μεταγγίσεις αίματος, αλλά και εκείνα που συμβάλλουν σε καλύτερη αποσιδήρωση των πασχόντων, ώστε στο άμεσο μέλλον να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ίαση της Μεσογειακής Αναιμίας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση