, ,

Σπάνια φωτογραφία αποκαλύπτει έναν απόλυτα συμμετρικό θόλο λάβας από έκρηξη ηφαιστείου στη Χαβάη

1774 μέρες διήρκησε η έκρηξη Mauna Ulu του ηφαιστείου Kilauea στη Χαβάη• αυτό υπολογίζεται σε 5 χρόνια. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ηφαιστείου που είχε

Σπάνια φωτογραφία αποκαλύπτει έναν απόλυτα συμμετρικό θόλο λάβας από έκρηξη ηφαιστείου στη Χαβάη

1774 μέρες διήρκησε η έκρηξη Mauna Ulu του ηφαιστείου Kilauea στη Χαβάη• αυτό υπολογίζεται σε 5 χρόνια. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ηφαιστείου που είχε καταγραφεί ποτέ, παρήγαγε περίπου 460 εκατομμύρια κυβικές γυάρδες λάβας. Από το 1969 μέχρι το 1974, η έκρηξη ήταν ορατή στους ανθρώπους μέσω πλατφόρμας παρατήρησης, παράγοντας εξαιρετικά σπάνια φαινόμενα.

Το Αμερικάνικο Geological Survey έχει δημοσιεύσει μια φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1969 από τον φωτογράφο J.B.Judd και αποκαλύπτει έναν σπάνιο θόλο λάβας, σχεδόν απόλυτα συμμετρικό με ύψος που υπολογίστηκε στα 65 πόδια. Η συμμετρία του θόλου, ένα από τα 12 περιστατικά «σιντριβανιού» που έλαβαν χώρα κατά τον πρώτο χρόνο ήταν υπεύθυνη για την διαρροή στη θάλασσα μέχρι και 7.5 μίλια μακριά.

Advertisment

Ο θόλος διήρκεσε για αρκετές μέρες, από τις 10 Οκτώβρη μέχρι τις 13 Οκτώβρη και πιθανότατα σε κάποιο σημείο να έφτασε και τα 245 πόδια σε ύψος. Αυτός ο θόλος ήταν ιδιαίτερος σε σύγκριση με κάθε άλλη παρατήρηση έκρηξης λόγω του σχήματος και της μορφής του. Στη φωτογραφία φαίνεται σαν ο θόλος της λάβας να ισορροπεί πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας τεράστιος πίδακας.

Σπάνια φωτογραφία αποκαλύπτει έναν απόλυτα συμμετρικό θόλο λάβας από έκρηξη ηφαιστείου στη Χαβάη

Ο θόλος λάβας ή αλλιώς ηφαιστειακός δόμος δημιουργείται όταν μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια της Γης μέσω ενός πόρου. Χαρακτηριστικά των εκρήξεων των ηφαιστειακών δόμων περιλαμβάνουν ρηχή, μακράς περιόδου σεισμικότητα, η οποία αποδίδεται στην υπερβολική πίεση ρευστού στο θάλαμο της ηφαιστειακής φλέβας.

Advertisment

Όταν συμβαίνει στη στεριά ή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργείται ένας λόφος επίγειος ή υποθαλάσσιος ηφαιστειακής προέλευσης με απότομες πλαγιές. Το μάγμα αρχικά είναι πλούσιο σε διαλυμένα αέρια, όμως αυτά χάνονται με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά το ιξώδες της λάβας, μια διαδικασία γνωστή ως ρυολιθική σκλήρυνση (rheological stiffening).

Αν και η έκρηξη Mauna Ulu δεν είναι πια η μεγαλύτερη σε διάρκεια – το Pu‘u ‘Ō‘ō πήρε τα ηνία πια καθώς συνεχίζει να εκρήγνυται από το 1983 – η φωτογραφία μας υπενθυμίζει πόσο εκπληκτική είναι η φύση και ο πλανήτης μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση