,

Το μυαλό ως το ισχυρότερο εργαλείο μας στη ζωή

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στο The New Yorker που εξηγεί με ακρίβεια γιατί τα μαθήματα μνημοτεχνικής που κάνουμε στο SucccessMentor.gr έχουν βοηθήσει πολλούς μαθητές

Το μυαλό ως το ισχυρότερο εργαλείο μας στη ζωή

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στο The New Yorker που εξηγεί με ακρίβεια γιατί τα μαθήματα μνημοτεχνικής που κάνουμε στο SucccessMentor.gr έχουν βοηθήσει πολλούς μαθητές ( και μη) να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις και γενικότερα να βελτιώσουν τις νοητικές τους ικανότητες.

Βλέπετε οι νευροεπιστήμονες αρχίζουν να ανακαλύπτουν και να αποδεικνύουν αυτά που οι αρχαίοι Έλληνες (και Κινέζοι) γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν ευρέως αιώνες πριν. Αυτά που τους βοήθησαν να αναπτύξουν εκπληκτικές νοητικές ικανότητες και φανταστικές δεξιότητες επεξεργασίας, εκμάθησης και απομνημόνευσης μεγάλου όγκου πληροφοριών.

Advertisment

Πληροφορίες που μπορούσαν να ανακαλέσουν με ταχύτητα, ακρίβεια και ευκολία για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς να χρειάζονται αμέτρητες και κουραστικές επαναλήψεις. Είχαν αναπτύξει τεχνικές μνημοτεχνικής και διέθεταν ισχυρότατη μνήμη. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που τους βοήθησε να υπερέχουν, να διακριθούν σχεδόν σε όλους τους τομείς και να χτίσουν εξαιρετικά προχωρημένους πολιτισμούς. Η κληρονομιά τους παραμένει πάντα ζωντανή και επηρεάζει ακόμα και σήμερα σε τρομακτικά μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη εξέλιξη.

Το άρθρο υπογράφεται από τον Άντι Κλάρκ (συγγραφέας βιβλίων, δημοσιογράφος) και μιλάει για την ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων του ανθρώπου. Αυτό που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται είναι ότι όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν τις προοπτικές (τα δομικά υλικά) για να αποκτήσουν μια ισχυρή μνήμη (αν και ο όρος δεν μου αρέσει και τόσο). Η άνθρωποι δεν «έχουν ή δεν έχουν ισχυρή μνήμη». Οι άνθρωποι έχουν ή δεν έχουν εκπαιδεύσει τη μνήμη τους.

Έχουν φροντίσει ή δεν έχουν φροντίσει συνειδητά ή ασυνείδητα να αναπτύξουν αυτά τους τα ταλέντα. Εκεί είναι το μυστικό. Και βεβαίως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει κάποιος να προσέξει για να βελτιώσει αυτές του τις δεξιότητες (προσοχή, μνήμη, παρατήρηση, συγκέντρωση, ταχύτητα σκέψης, εργασιακή μνήμη, τρόπος απομνημόνευσης, εκμάθησης και ανάκλησης πληροφοριών, τεχνικές μελέτης κ.λ.π.) αλλά το σημαντικό είναι ότι «όλοι μπορούν αρκεί να το δουλέψουν». Κανείς δεν είναι καταδικασμένος «ξεχασιάρης», «κακός μαθητής», «φτωχό μυαλό» ή «σίγουρος υποψήφιος για ανία και Αλτσχάιμερ».

Advertisment

Σήμερα με τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας ξέρουμε ότι όρος «κατεστραμμένη ή σπασμένη μνήμη» είναι ατυχής και αδόκιμος. Ο άνθρωπος με προσπάθεια, καθοδήγηση και με διάφορες τεχνικές μπορεί να απογειώσει κυριολεκτικά τις νοητικές του ικανότητες. Ο καθένας ξεκινάει από αυτό που του έδωσε ο Θεός, το οποίο όμως μπορεί να πολλαπλασιάσει, να αυξήσει δραματικά και να ξεχωρίσει σε διάφορους τομείς, όπως και στο σωματικό αθλητισμό.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο τέλειο όργανο που έχει υπάρξει. Όλοι μας το διαθέτουμε. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται εξάσκηση, φροντίδα, διατροφή, «λάδωμα», εξάσκηση και αναβάθμιση.

Ειδικά στην εποχή μας που εγκέφαλός μας (το μυαλό μας) βάλλεται από παντού και με πολλούς τρόπους. Συνεχώς κάποιος προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή μας, τα κινητά μας κτυπούν συνεχώς, οι διαφημίσεις μας πολιορκούν, τρέχουμε να προλάβουμε πολλά στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουμε. Για αυτό χρειαζόμαστε υγιή νου και υγιές σώμα. Αλλιώς κινδυνεύουμε να «καούμε», να καταρρεύσουμε, να μείνουμε πίσω και να χάσουμε την επαφή.

Οι καιροί ου μενετοί. Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς και να παραμελούμε τον καλύτερο και πιο ισχυρό μας σύμμαχο. Το μυαλό μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο άνθρωπος διακρίνεται και αμείβεται για το τι μπορεί να κάνει χρησιμοποιώντας στο μυαλό του και όχι τα μπράτσα του. Λίγοι δουλεύουν με το φτυάρι και τον κασμά.

Οι δουλειές μας απαιτούν νοητικές ικανότητες. Χρειάζεται να μαθαίνουμε και να ξέρουμε πολλά, πολύπλοκα και δύσκολα. Έτσι είναι η ζωή. Γεμάτη απαιτήσεις. Για να ανταποκριθούμε θα πρέπει να αφιερώνουμε συνειδητά και στοχευμένα χρόνο για να ακονίζουμε το μυαλό μας. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά σε όλα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θρίλερ, δράση ή κωμωδία; Τι δείχνει το αγαπημένο μας είδος ταινιών για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος
Γιατί ορισμένα είδη μουσικής κάνουν τον εγκέφαλό μας να τραγουδάει ενώ άλλα όχι;
Αυτισμός: 7 συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχουμε τη διαταραχή
energitiki-akroasi

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση