Πώς μια σχέση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους

Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες φορές τα άτομα μιας μακροχρόνιας σχέσης μπορεί να μη νιώθουν πια την πίεση να είναι ο καλύτερός τους εαυτός...

Πώς μια σχέση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους

Υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα του να είμαστε σε σχέση. Βέβαια, η ποιότητα και το περιεχόμενο της σχέσης είναι αυτά που καθορίζουν αν και τι μειονεκτήματα θα υπάρχουν. Ο έρωτας μας κινητοποιεί, αλλά μετά από λίγο καιρό έχει τη δύναμη και να μας αδρανοποιεί.

Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες φορές τα άτομα μιας μακροχρόνιας σχέσης μπορεί να μη νιώθουν πια την πίεση να είναι ο καλύτερός τους εαυτός. Μπορεί να τρώνε συχνότερα και φαγητό χαμηλής ποιότητας, αλλά και να υιοθετούν περισσότερες καθιστικές συνήθειες.

Advertisment

5 σενάρια στα οποία η σχέση οδηγεί σε αύξηση του βάρους

1. Εγκαταλείπουμε την προσωπική μας ρουτίνα ευεξίας

Συνηθίζατε να γευματίζετε στο σπίτι και να φέρνετε στη δουλειά μαγειρεμένο φαγητό. Τώρα αυτή η συνήθεια έχει διαταραχτεί και συχνά τρώτε έξω ή καταναλώνετε ό,τι απομένει από προηγούμενες μέρες. Η αλήθεια είναι πως όταν είμαστε ερωτευμένοι, δεν νοιαζόμαστε τόσο για το τι θα φάμε. Όμως, το έτοιμο φαγητό των εστιατορίων έχει αποδεδειγμένα περισσότερη ζάχαρη, λίπος και νάτριο.

2. Υιοθετήσαμε άθελά μας τις ανθυγιεινές συνήθεις του/της συντρόφου μας

Είχατε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και ύστερα γνωρίσατε τον/τη σύντροφό σας και αυτό άλλαξε. Ορισμένες φορές η συμπεριφορά διατροφής επηρεάζεται από τον/τη νέα σύντροφο. Μπορεί να δοκιμάζετε νέα φαγητά ή να τρώτε πιο συχνά ή αργότερα μέσα στη μέρα.

3. Καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ στα ραντεβού μας

Αν για εσάς τα ραντεβού σημαίνουν και αλκοόλ, δεν πειράζει, αρκεί να μένετε στα ένα με δύο ποτά τη φορά. Εκτός από το γεγονός ότι τα ποτά από μόνα τους έχουν θερμίδες (ειδικά τα κοκτέιλ), έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ πριν από ένα γεύμα αύξανε τον αριθμό των θερμίδων κατά 11% και οι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανότερο να επιλέξουν τροφές υψηλές σε λιπαρά (σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένο τον Ιούνιο του 2015 στο Appetite.

Advertisment

4. Καθόμαστε περισσότερο μαζί

Οι σειρές που λαχταράμε να δούμε το σαββατοκύριακο αγκαλιά στον καναπέ μας φέρνουν πράγματι πιο κοντά, σύμφωνα με μια έρευνα δημοσιευμένη τον Σεπτέμβρη του 2017 στην Journal of Social and Personal Relationships, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη η αύξηση της καθιστικής ζωής. Επιπλέον, επιλέγοντας αυτή τη συνήθεια είναι πιθανότερο να παραλείψουμε την άσκησή μας.

5. Μοιραζόμαστε ένα κρεβάτι και ο ύπνος μας διαταράσσεται

Η αλήθεια είναι πως όταν κοιμόμαστε μόνοι, κοιμόμαστε καλύτερα. Ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι μπορεί να αυξήσεις τις νυχτερινές αφυπνίσεις ακόμα και κατά 50%, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση για τον Ύπνο. Και χάρη στο ροχαλητό που εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες, οι γυναίκες υποφέρουν συχνότερα. Δυστυχώς, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αύξησης βάρους, καθώς επηρεάζει τις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη και την πείνα.

Πώς να επαναφέρουμε τις υγιεινές μας συνήθειες

Επιλέξτε με συνειδητότητα

Αν έχετε ξεφύγει από το μονοπάτι της υγιεινής ζωής επειδή έχετε απορροφηθεί από μια νέα σχέση, είναι απόλυτα κατανοητό. Αλλά μπορείτε να επιλέξετε ξανά να αποφύγετε ορισμένες κακές συνήθειες. Εδώ χρειάζεται συνειδητή πρόθεση και δράση.

Επιλέξτε να μαγειρεύετε σπίτι μαζί

Αντί να βγαίνετε συνεχώς έξω για δείπνο, δοκιμάστε να γνωριστείτε και να δεθείτε περισσότερο μαγειρεύοντας μαζί στην κουζίνα σας. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2015 στην Public Health Nutrition βρήκε ότι όσοι μαγείρευαν δείπνο τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη σε σύγκριση με όσους δειπνούσαν συχνότερα έξω.

Δεσμευτείτε ξανά ότι θα γυμνάζεστε

Ο/Η σύντροφός σας μπορεί να μην προτιμά το γυμναστήριο και την άσκηση, αλλά δεν είναι δική σας δουλειά να τον/την πείσετε να αλλάξει. Αντιθέτως, εστιάστε στη δική σας συμπεριφορά. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2015 στην JAMA Internal Medicine βρήκε ότι όταν ένας/μία σύντροφος βελτιώνει την υγεία του/της, ο άλλος είναι πιθανότερο να ακολουθήσει.

Ψάξτε για εστιατόρια με πιο υγιεινές επιλογές

Το φαγητό είναι μια εμπειρία που πράγματι μας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους, αλλά στην περίπτωση που θέλετε να βγείτε έξω, ψάξτε για εστιατόρια με υγιεινός φαγητό. Τα τελευταία χρόνια οι επιλογές που έχουμε έχουν αυξηθεί, οπότε αποφασίστε σοφά και έξυπνα.

Εμπνεύστε τον/τη σύντροφό σας

Αν είστε λάτρεις των λαχανικών, αλλά ο/η σύντροφός σας δεν είναι, μπορείτε να του δώσετε διάφορες νόστιμες εναλλακτικές που θα τον/την εμπνεύσουν να δοκιμάσει και ίσως να υιοθετήσει πιο υγιεινές συνήθειες.

Πηγές:

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2091401

https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/is-cooking-at-home-associated-with-better-diet-quality-or-weightloss-intention/B2C8C168FFA377DD2880A217DB6AF26F

https://www.sleep.org/articles/cuddling-and-sleep/

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0265407516660388

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25636235

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0192584

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση