Σελήνη: Ερευνητές ανακάλυψαν την πραγματική της ηλικία και το πώς δημιουργήθηκε

Γερμανοί επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η Σελήνη είναι γηραιότερη απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Πριν από 50 χρόνια, στις 21 Ιουλίου του 1969, η αποστολή

Σελήνη: Ερευνητές ανακάλυψαν την πραγματική της ηλικία και το πώς δημιουργήθηκε

Γερμανοί επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η Σελήνη είναι γηραιότερη απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Πριν από 50 χρόνια, στις 21 Ιουλίου του 1969, η αποστολή «Απόλλων» και οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν συνέλεξαν σεληνιακά δείγματα. Στη συνέχεια, κι άλλες μη επανδρωμένες αποστολές κατάφεραν να συλλέξουν επιπλέον δείγματα, τα οποία εξετάστηκαν ενδελεχώς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, με επικεφαλής τον δρα Μάξγουελ Θίμενς, ήταν εκείνοι που έκαναν τις νέες εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία που πλέον έχουμε στα χέρια μας.

Advertisements

Στη σχετική τους δημοσίευση λοιπόν στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Geoscience” αναφέρουν ότι ο δορυφόρος του πλανήτη μας άρχισε να σχηματίζεται πριν από περίπου 4,51 δισεκατομμύρια χρόνια, 50 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως το φεγγάρι είχε σχηματιστεί 150 εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

Ο τρόπος δημιουργίας της θεωρείται ότι είναι αυτός που περίπου διδαχθήκαμε κι εμείς στο σχολείο: η Σελήνη είναι το αποτέλεσμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης ανάμεσα σε ένα μεγάλο σώμα στο μέγεθος του πλανήτη Άρη και στην τότε Γη. Το φεγγάρι δημιουργήθηκε από την προσκόλληση περιφερόμενων υλικών που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Γη μετά τη σύγκρουση.

Σε πρώτο στάδιο, το νεογέννητο αυτό σώμα ήταν καλυμμένο από καυτό μάγμα, το οποίο όμως σταδιακά ψύχθηκε και σχηματίστηκαν σεληνιακά πετρώματα. Η ιστορία δημιουργίας της Σελήνης βρίσκεται εγγεγραμμένη στα πετρώματα του φεγγαριού μας. Στον πλανήτη μας δεν μπορούμε να βρούμε τέτοιες πληροφορίες σύγκρουσης, καθώς είναι εξαιρετικά ενεργός γεωλογικά, όχι όμως και η Σελήνη, εξήγησε ο ερευνητής δρ Πέτερ Σπρουνγκ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη σχέση ανάμεσα στα σπάνια στοιχεία ουράνιο, άφνιο και βολφράμιο ως μέσο για να υπολογίσουν την ηλικία του φεγγαριού. Τα δύο τελευταία συνιστούν ένα φυσικό ραδιενεργό ρολόι, καθώς το ισότοπο άφνιο-182 διασπάται σε βολφράμιο-182. Αυτή η ραδιενεργή διάσπαση διήρκεσε μόνο τα πρώτα 70 εκατομμύρια χρόνια του ηλιακού μας συστήματος.

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)
Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα
Διεθνής Ημέρα Ελέγχου Υδάτων: Όταν το πόσιμο νερό γίνεται ζητούμενο
Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν επαναστατικό τζελ που αναγεννά καμένες εκτάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε