Σελήνη: Ερευνητές ανακάλυψαν την πραγματική της ηλικία και το πώς δημιουργήθηκε

Γερμανοί επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η Σελήνη είναι γηραιότερη απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Πριν από 50 χρόνια, στις 21 Ιουλίου του 1969, η αποστολή

Σελήνη: Ερευνητές ανακάλυψαν την πραγματική της ηλικία και το πώς δημιουργήθηκε

Γερμανοί επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η Σελήνη είναι γηραιότερη απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Πριν από 50 χρόνια, στις 21 Ιουλίου του 1969, η αποστολή «Απόλλων» και οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν συνέλεξαν σεληνιακά δείγματα. Στη συνέχεια, κι άλλες μη επανδρωμένες αποστολές κατάφεραν να συλλέξουν επιπλέον δείγματα, τα οποία εξετάστηκαν ενδελεχώς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, με επικεφαλής τον δρα Μάξγουελ Θίμενς, ήταν εκείνοι που έκαναν τις νέες εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία που πλέον έχουμε στα χέρια μας.

Advertisment

Στη σχετική τους δημοσίευση λοιπόν στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Geoscience” αναφέρουν ότι ο δορυφόρος του πλανήτη μας άρχισε να σχηματίζεται πριν από περίπου 4,51 δισεκατομμύρια χρόνια, 50 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως το φεγγάρι είχε σχηματιστεί 150 εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

Ο τρόπος δημιουργίας της θεωρείται ότι είναι αυτός που περίπου διδαχθήκαμε κι εμείς στο σχολείο: η Σελήνη είναι το αποτέλεσμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης ανάμεσα σε ένα μεγάλο σώμα στο μέγεθος του πλανήτη Άρη και στην τότε Γη. Το φεγγάρι δημιουργήθηκε από την προσκόλληση περιφερόμενων υλικών που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Γη μετά τη σύγκρουση.

Σε πρώτο στάδιο, το νεογέννητο αυτό σώμα ήταν καλυμμένο από καυτό μάγμα, το οποίο όμως σταδιακά ψύχθηκε και σχηματίστηκαν σεληνιακά πετρώματα. Η ιστορία δημιουργίας της Σελήνης βρίσκεται εγγεγραμμένη στα πετρώματα του φεγγαριού μας. Στον πλανήτη μας δεν μπορούμε να βρούμε τέτοιες πληροφορίες σύγκρουσης, καθώς είναι εξαιρετικά ενεργός γεωλογικά, όχι όμως και η Σελήνη, εξήγησε ο ερευνητής δρ Πέτερ Σπρουνγκ.

Advertisment

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη σχέση ανάμεσα στα σπάνια στοιχεία ουράνιο, άφνιο και βολφράμιο ως μέσο για να υπολογίσουν την ηλικία του φεγγαριού. Τα δύο τελευταία συνιστούν ένα φυσικό ραδιενεργό ρολόι, καθώς το ισότοπο άφνιο-182 διασπάται σε βολφράμιο-182. Αυτή η ραδιενεργή διάσπαση διήρκεσε μόνο τα πρώτα 70 εκατομμύρια χρόνια του ηλιακού μας συστήματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση