,

Αργός μεταβολισμός: Ποια είναι τα σημάδια του και πώς μπορούμε να τον τονώσουμε

Λέμε συχνά ότι με την ηλικία ο μεταβολισμός αλλάζει και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσουμε το βάρος μας σε υγιές επίπεδο. Η

Αργός μεταβολισμός: Ποια είναι τα σημάδια του και πώς μπορούμε να τον τονώσουμε

Λέμε συχνά ότι με την ηλικία ο μεταβολισμός αλλάζει και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσουμε το βάρος μας σε υγιές επίπεδο. Η αλήθεια όμως είναι ότι ασχέτως της ηλικίας, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε τον μεταβολισμό μας. Για την ακρίβεια, μπορούμε μάλιστα να τον βελτιώσουμε καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά ας δούμε πρώτα τι σημαίνει όταν λέμε ότι έχουμε αργό μεταβολισμό.

Βασικά σημάδια ενός αργού μεταβολισμού

1. Αύξηση βάρους που επιμένει

Με τον αργό μεταβολισμό, τα παραπάνω κιλά επιμένουν – ειδικά γύρω από τη μέση. Η γυμναστική και οι δίαιτες που παλαιότερα μπορεί να λειτουργούσαν, τώρα δεν λειτουργούν.

Advertisment

2. Αέρια και φούσκωμα

Συνήθως εμφανίζονται αμέσως μετά τα γεύματα και περιλαμβάνουν στομαχικές καούρες, δυσπεψία, αίσθηση κόπωσης και κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

3. Ορμονικές ανισορροπίες

Όταν ο μεταβολισμός μας χάνει την ισορροπία του, ακολουθούν και οι ορμόνες. Εμφανίζουμε ξηροδερμία και ακόμα και τριχόπτωση. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις δυσκολευόμαστε να ζεσταθούμε.

4. Ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Σημάδια τέτοιας ανισορροπίας είναι η έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες και η λαιμαργία. Και αφού καταναλώσουμε ανθυγιεινούς υδατάνθρακες, τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν απότομα και εμείς μένουμε με μηδέν ενέργεια και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης.

Advertisment

Πώς να τονώσουμε τον μεταβολισμό μας και να κάψουμε λίπος

1. Προδιαθέτουμε το σώμα μας ώστε να κάψει λίπος

Αποφύγετε το φαγητό το βράδυ για να προετοιμάσετε το σώμα σας να κάψει λίπος το επόμενο πρωί. Πάρτε το πρωινό σας μία με δύο ώρες μετά το ξύπνημα ώστε να αποφύγετε τις έντονες αυξομειώσεις στο σάκχαρο. Καταναλώστε συχνά μικρά, υγιεινά σνακ ανά 4-6 ώρες. Επιλέξτε υγιεινά λιπαρά, άπαχη – καθαρή πρωτεΐνη και φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα.

2. Ξεφορτωνόμαστε τις δυσανεξίες

Οι τροφικές δυσανεξίες προκαλούν μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, διαταραχή του ανοσοποιητικού και χρόνιες φλεγμονές, που επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Αφαιρέστε από το μενού σας τις τροφές που τις προκαλούν και περιέχουν είτε γλουτένη, είτε γαλακτοκομικά, αυγά ή ξηρούς καρπούς.

3. Πίνουμε πολύ νερό

Η σωστή ενυδάτωση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 30%. Αντιθέτως, μόνο 2% αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κράμπες στη γυμναστική, κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση και ζαλάδα.

4. Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας

Ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως τρέξιμο και γενικά αεροβική είναι οι πρώτες επιλογές μας. Όταν μάλιστα γυμνάζεστε το πρωί, ενεργοποιείτε ακόμα περισσότερο τον οργανισμό σας.

5. Διαχειριζόμαστε το στρες και κοιμόμαστε καλά

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το στρες, αλλά μπορούμε να το διαχειριστούμε: Διαλογιστείτε, κάντε ψυχοθεραπεία ή ό,τι άλλο σας βοηθά. Επίσης βεβαιωθείτε ότι κάνετε ποιοτικό ύπνο και δεν νιώθετε κόπωση την επόμενη μέρα το πρωί.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3104765/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991639/

https://academic.oup.com/jcem/article/88/12/6015/2661518

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση