,

Αλτσχάιμερ: Έλληνες επιστήμονες θα συνεργαστούν με το John Hopkins για την αντιμετώπιση της νόσου στη χώρα

Ερευνητές από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλετροφυσιολογίας από το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου (BiHELab) θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με έμπειρους ερευνητές

Αλτσχάιμερ: Έλληνες επιστήμονες θα συνεργαστούν με το John Hopkins για την αντιμετώπιση της νόσου στη χώρα

Ερευνητές από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλετροφυσιολογίας από το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου (BiHELab) θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με έμπειρους ερευνητές από το Johns Hopkins των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν μαζί τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά της νόσου και των σχετικών διαταραχών στη χώρα μας.

Με αφορμή των Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Alzheimer που ήταν στις 21 Σεπτεμβρίου, το John Hopkins και το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής, του Ιονίου Πανεπιστημίου (BiHELab), του οποίου ηγείται ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, ανακοίνωσαν τριετή συνεργασία. Στόχος είναι να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και στη συνέχεια να υλοποιήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο μεταφραστικής έρευνας για να διαχειριστούν τη νόσο Alzheimer και τις σχετικές διαταραχές στην Ελλάδα.

Advertisment

Η ιδέα αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια εργασιών για το 3ο διεθνές συνέδριο Genedis 2018 (Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research) που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Τορόντο του Καναδά, τον Οκτώβριο του 2018. Σε αυτό το συνέδριο, Έλληνες ερευνητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν και να παρουσιάσουν την γενική εικόνα που παρουσιάζει η νόσος Alzheimer στην Ελλάδα. Το στοίχημα εδώ είναι να μπορέσει η χώρα να διαχειριστεί τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά, κάτι που μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί ότι είναι απροετοίμαστη να το κάνει.

Η «μεταφραστική έρευνα» στην οποία αναφέρεται η σημαντική αυτή τριετή συνεργασία είναι ουσιαστικά η συντονισμένη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα εργαστηριακά αποτελέσματα επίσημων ερευνών και στις κλινικές εφαρμογές, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στον πρακτικό τομέα, δηλαδή στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών. Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι διαδικασίες που θα επιτύχουν την ταχύτερη μεταφορά της επίσημα επιβεβαιωμένης γνώσης στον κάθε ασθενή, σύμφωνα με τον κ. Βλάμο.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου GeNeDis που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στις 8-11 Οκτωβρίου 2020. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα FINNOVA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Εθνική Ασφαλιστική, από το Υπουργείο Υγείας και από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Advertisment

Με πληροφορίες από τον capital.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
15 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση
Ινομυώματα: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση