Ο Δημήτρης Αυγερινός και η ομάδα του πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ διπλή σταδιακή χειρουργική επέμβαση με μεγάλη επιτυχία. Ο κ. Αυγερινός είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέα Υόρκης και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου New York Presbyterian-Weill Cornell Medical Center.
Η πρωτοποριακή διπλή καρδιοχειρουργική επέμβαση έγινε είδηση στις ΗΠΑ στη σχετική εκπομπή “Medical Marvels” που προβάλλεται στο ABC. Ο ασθενής λέγεται Χόρχε Λόπεζ και είναι ένας 40χρονος ζαχαροπλάστης από τη Νέα Υόρκη.
Advertisment
Ο ίδιος αναφέρει αφηγείται στην εκπομπή την ιστορία του: Από μικρός είχε προσέξει ότι τα πόδια του ήταν αρκετά αδύναμα και δεν μπορούσε να τρέξει τόσο γρήγορα όσο τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Όπως αναφέρει ο ίδιος άρχισε να νιώθει έντονη κόπωση και δύσπνοια.
Όταν πήγε στα επείγοντα οι γιατροί διέγνωσαν δύο σοβαρά προβλήματα υγείας: στένωση του ισθμού της αορτής που υπήρχε εκ γενετής, καθώς και τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια λόγω δύο κατεστραμμένων βαλβίδων της καρδιάς.
Αυτά τα δύο προβλήματα συνδυαστικά δημιουργούσαν πρόβλημα, καθώς ποτέ δεν είχε γίνει ταυτόχρονη θεραπεία και για τα δύο. Αλλά ο Λόπεζ είχε μόνο μερικές εβδομάδες ζωής. Οι γιατροί του νοσοκομείου μαζί με τον Δημήτρη Αυγερινό ως επικεφαλής, αποφάσισαν να επινοήσουν ένα καινοτόμο σχέδιο για μια διπλή σταδιακή χειρουργική επέμβαση.
Advertisment
Έτσι επιδιόρθωσαν τη στένωση του ισθμού της αορτής ενδαγγειακά με ένα στεντ, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο. Μετά από δύο εβδομάδες, έγινε χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς με αντικατάσταση των δύο ελαττωματικών βαλβίδων. Ο Χόρχε ανάρρωσε καλά και πήγε στο σπίτι του μετά από εννέα μέρες. Σήμερα, έξι μήνες μετά την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, χαίρει άκρας υγείας.
Ο κ. Αυγερινός όμως μαζί με άλλους επιστήμονες είχαν ήδη από τις αρχές του 2019 καταφέρει μια άλλη ανακάλυψη-επανάσταση για τις επεμβάσεις καρδιάς. Στο 55ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θωρακοχειρουργών στην Αμερική παρουσίασαν ένα νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο, το οποίο βελτιώνει κατά πολύ το αποτέλεσμα της καρδιοχειρουργικής επέμβασης και δείχνει ότι η αυτόλογη μετάγγιση αίματος μπορεί να μειώσει την ανάγκη μετάγγισης, τις χειρουργικές επιπλοκές, τον χρόνο νοσηλείας και το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – Photo: Author/Depositphotos