Η κηροζίνη είναι το καύσιμο που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα και γενικά θεωρείται ιδιαίτερα βλαβερό για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια επιστήμονες έχουν αποπειραθεί να δημιουργήσουν συνθετική κηροζίνη, δηλαδή χωρίς να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο.
Στην Ισπανία, λίγο έξω από τη Μαδρίτη, λειτουργεί ο πρώτος αντιδραστήρας ο οποίος παράγει συνθετική κηροζίνη μόνο από νερό, ήλιο και διοξείδιο του άνθρακα. Ίσως αυτή η μέθοδος να αποτελέσει τον μόνο τρόπο εξόδου από το πρόβλημα που δημιουργούν στο κλίμα οι αερομεταφορές.
Advertisment
Ο Μάνουελ Ρομέρο, διευθυντής του συγκεκριμένου εγχειρήματος, μιλά με μεγάλο ενθουσιασμό γι’ αυτό το project, του οποίου ηγείται εδώ και τρία χρόνια όντας 60 ετών. Ο αντιδραστήρας και οι εγκαταστάσεις στην Ισπανία δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με επιστήμονες και ερευνητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία και Σλοβενία.
Η ιδέα είναι επαναστατική, επειδή οι πόροι και ο χώρος που καταναλώνονται για την παραγωγή αυτής της κηροζίνης είναι πολύ λιγότεροι από την συμβατική κηροζίνη που προέρχεται από το πετρέλαιο. Όταν βέβαια καίγονται από τη μηχανή του αεροσκάφους, οι ρύποι δεν είναι εξαιρετικά λιγότεροι.
Όμως, η διαφορά στους πόρους είναι τεράστια. Κι αυτό γιατί παράγονται διαφορετικά. Για παράδειγμα, όταν παράγεται ακόμα και βιο-κηροζίνη, χρειάζεται να καούν μεγάλες εκτάσεις δάσους ώστε να παραχθούν οι πρώτες ύλες. Αυτό προκαλεί μια σειρά επιπτώσεων στη φύση, αλλά ακόμα και στις τιμές σχετικών τροφίμων, οι οποίες φτάνουν στα ύψη.
Advertisment
Όμως, στην περίπτωση της συνθετικής κηροζίνης το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το φως του ήλιου, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα. Ο εναλλακτικός τρόπος παραγωγής καύσιμης ύλης για αερομεταφορές έχει προσελκύσει και μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες σχεδιάζουν σε λίγα χρόνια να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις.
Με πληροφορίες από την Deutche Welle