, ,

ΟΗΕ: «Ευάλωτος ο μισός πληθυσμός της γης σε μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ευάλωτοι σε επιπτώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ήδη ως «μη αναστρέψιμες» από τον Οργανισμό.

Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ «ευάλωτοι» είμαστε περίπου οι μισοί κάτοικοι της γης. Ευάλωτοι σε επιπτώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ήδη ως «μη αναστρέψιμες» από τον Οργανισμό που προειδοποιεί για την ανάγκη άμεσης προσαρμογής στις νέες συνθήκες.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΟΗΕ ακόμη κι αν επικρατήσει το καλύτερο σενάριο σε ότι αφορά στα επίπεδα άνθρακα αλλά και της μέσης θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η κλιματική αλλαγή ξεπερνά πλέον τα όρια της φύσης και των ανθρώπων να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες. Η έκθεση προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει τονίζοντας ότι οι αποφάσεις που θα λάβει η διεθνής κοινότητα τη δεκαετία αυτή θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της κλιματικής αλλαγής.

Advertisment

«Η σημερινή έκθεση της IPCC είναι ένας άτλαντας της ανθρώπινης οδύνης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Καθώς οι κλιματικές επιπτώσεις επιδεινώνονται, η αύξηση των επενδύσεων θα έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση […] Η καθυστέρηση σημαίνει θάνατο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η έκθεση καταλήγει σε συμπεράσματα που εκπέμπουν σήμα κινδύνου, όπως το γεγονός ότι στις συνέπειες της κλιματικής είναι ευάλωτο ποσοστό 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις της κλιματικής αλλαγής όπως είναι η πείνα, η δίψα, οι υποδομές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Advertisment

Οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ότι αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,7-1,8 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα ζει περιόδους συνθηκών καύσωνα και υψηλής θερμοκρασίας που απειλούν τη ζωή. Επίσης οι ασθένειες αναμένεται να εξαπλώνονται όλο και ταχύτερα.

Επιπλέον σε ότι αφορά στα είδη περιοχών υψηλής βιοποικιλότητας, ο ήδη υψηλός κίνδυνος εξαφάνισης θα διπλασιαστεί αν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς και θα δεκαπλασιαστεί στους 3 βαθμούς.

Οι 270 συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι 0ι προσπάθειες προσαρμογής θα πρέπει να ακολουθήσουν έναν σχεδιασμό με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι στους αυτόχθονες πληθυσμούς, στις μειονότητες και στους οικονομικά αδύναμους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters o Τίμον ΜακΦίρσον από το «The New School» της Νέας Υόρκης, μέλος της συντακτικής ομάδας «Οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι είναι οι πιο ευάλωτοι».

Η Αφρική για παράδειγμα αποτελεί μια περιοχή που απειλείται ιδιαίτερα και χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, η κλιματική αλλαγή αναμένεται ότι θα σπρώξει ακόμα 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχια ως το 2030.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Coolcationing»: Θα διώξουν τον τουρισμό από τη Μεσόγειο οι καύσωνες; Έλληνας επιστήμονας εξηγεί
ΗΠΑ: Τοξικά φύκια έκαναν λίμνη τόσο πράσινη που ξεχωρίζει από το διάστημα
Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση