,

Rosa Parks: 64 χρόνια από την κίνηση-ορόσημο κατά του ρατσισμού

Ήταν 1η Δεκέμβρη του 1955, όταν μετά από μια κουραστική μέρα στην εργασία της ως μοδίστρα σε κατάστημα στο Montgomery της Alabama, η Rosa

Rosa Parks: 64 χρόνια από την κίνηση-ορόσημο κατά του ρατσισμού

Ήταν 1η Δεκέμβρη του 1955, όταν μετά από μια κουραστική μέρα στην εργασία της ως μοδίστρα σε κατάστημα στο Montgomery της Alabama, η Rosa Parks μπήκε στο λεωφορείο και έκατσε στην πρώτη σειρά του τμήματος εκείνου που προοριζόταν αποκλειστικά για τους Μαύρους. «Το πίσω μέρος του λεωφορείου», η γαλαρία. Ο άγραφος, ανεπίσημος κανόνας μετακίνησης στο Montgomery δήλωνε ότι κανένας λευκός δεν θα στέκεται όρθιος αν υπάρχουν έγχρωμοι πολίτες που θα παραχωρήσουν τη θέση τους στον πρώτο.

Τέσσερις λευκοί άνδρες μπήκαν στο λεωφορείο αλλά το τμήμα των λευκών ήταν γεμάτο. Οι τέσσερις έγχρωμοι άνδρες στην πρώτη σειρά του πίσω μέρους έπρεπε να σηκωθούν και πράγματι οι τρεις από αυτούς παραχώρησαν τις θέσεις τους στους λευκούς. Η Parks όμως έμεινε και περίμενε.

Advertisment

Rosa Parks: 64 χρόνια από την κίνηση-ορόσημο κατά του ρατσισμού

Αμέσως μετά την συνέλαβαν και τις πήραν δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε την ήρεμη ζωή της και σήμανε την έναρξη ενός μεγάλου αγώνα που πήρε τεράστια έκταση. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως δεν ήταν η μόνη που είχε αρνηθεί να δώσει τη θέση της στα λεωφορεία του Montgomery (το κίνημα των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων είχε ήδη αρχίσει να δημιουργείται), αλλά οι μαύροι ηγέτες και συγκεκριμένα ο νεαρός ακόμα τότε Martin Luther King ήθελε ένα τέτοιο γεγονός στην περιοχή και η Rosa Parks ήταν η κατάλληλη αφορμή.

Πάντως, η πράξη της αυτή γέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στο Montgomery, η οποία εκφράστηκε άμεσα με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες. Οι διαμαρτυρόμενοι, με τη βοήθεια πολλών λευκών κατοίκων, οργάνωσαν ένα εναλλακτικό σύστημα συγκοινωνιών με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Οι λευκοί αντέδρασαν βίαια και μάλιστα πυρπόλησαν το σπίτι του Martin Luther King.  Γι’ αυτό και σήμερα, η Rosa Parks αναφέρεται ως η “Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων”.

Advertisment

Το 1996 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Η πράξη της έμεινε στην ιστορία ως “Το μποϊκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερι”.

Rosa Parks: 64 χρόνια από την κίνηση-ορόσημο κατά του ρατσισμού

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

bruce lipton_hero (2)
HeartMath: Αποκαλύπτοντας τη Δύναμη της Καρδιάς και της Παγκόσμιας Συνείδησης | Συνέντευξη με τον Howard Martin
Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση