, ,

Έρευνα: Το 40% της χώρας θα οδηγηθεί σε ερημοποίηση αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη. Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα πρόληψης,

Έρευνα: Το 40% της χώρας θα οδηγηθεί σε ερημοποίηση αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη. Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα πρόληψης, το 40% της χώρας θα οδηγηθεί σε ερημοποίηση.

Σε τι μεταφράζεται αυτό; Θα έχουμε στη χώρα μας περισσότερους καύσωνες και έλλειψη βροχών. Όταν θα βρέχει, οι πλημμύρες θα είναι όλο και συχνότερες και θα είναι τόσο σφοδρές που δυστυχώς θα θρηνούμε θύματα.

Advertisment

Αυτό δήλωσε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του forum “ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ”, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον καθηγητή, οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά κυρίως στην Ανατολική Πελοπόννησο, όπως επίσης και η Δυτική Ελλάδα, η οποία θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ παλαιότερα παρατηρούνταν 2 καύσωνες κάθε 30 χρόνια (μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα), τώρα το φαινόμενο είναι πολύ συχνότερο, σχεδόν κάθε δεύτερο έτος.

Ο συνιδρυτής της ΕΛΛΕΤ, Κώστας Καρράς δηλώνει από την πλευρά του δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια υπαρξιακή κρίση… Μαζί με τη φύση κινδυνεύουν μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Advertisment

Επίσης, ο κ.Καρράς απάντησε σχετικά με τη δράση που θα πρέπει πολιτική ηγεσία και πολίτες να αναλάβουν: «Δε θα πετύχει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αν δεν αλλάξουν τα πρότυπα σύγχρονης ζωής, ο σεβασμός των βασικών αξιών που συνιστούν τη θετική ταυτότητα των Ελλήνων και επικρατήσουν ενέργειες υποβάθμισης της φύσης και της βιοποικιλότητας».

Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Συνολάκης, ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής συμπύκνωσε σε ένα μήνυμα τον τρόπο δράσης μας: «Καλούμαστε να αλλάξουμε. Να σκεφτούμε διαφορετικά για τον τρόπο ζωής μας σε όλα τα πεδία. O διαφορετικός τρόπος σκέψης θα κάνει τη διαφορά στο μέλλον».

Τέλος, έστρεψε την προσοχή μας στα φαινόμενα και τις επιπτώσεις που ήδη βιώνουμε: «Το ακραίο αντιμετωπίζεται πλέον σαν καθημερινό. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να αλλάξουμε το μέλλον μας», ανέφερε και επεσήμανε την ανάγκη να «επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Χωρίς άμεσα μέτρα σε μερικά χρόνια θα βλέπουμε τις περισσότερες ελληνικές παραλίες σε καρτ ποστάλ».

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση