,

Η Γερμανία ακύρωσε το νόμο που ποινικοποιούσε την ιατρική υποβοήθηση για ευθανασία

Ο νόμος που ποινικοποιούσε την απαγόρευση επαγγελματικής βοήθειας για επίτευξη ευθανασίας απορρίφθηκε ως αντισυνταγματική από το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας. Το δικαστήριο υποχώρησε υπό

Η Γερμανία ακύρωσε το νόμο που ποινικοποιούσε την ιατρική υποβοήθηση για ευθανασία

Ο νόμος που ποινικοποιούσε την απαγόρευση επαγγελματικής βοήθειας για επίτευξη ευθανασίας απορρίφθηκε ως αντισυνταγματική από το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας.

Το δικαστήριο υποχώρησε υπό την πίεση μιας ομάδας ασθενών με ανίατες ασθένειες και γιατρών που έβαλαν στο στόχαστρό τους το νόμο, ο οποίος ίσχυε τα τελευταία 5 χρόνια. Παλαιότερα, η ευθανασία ήταν νόμιμη. Όμως η αλλαγή του νόμου ανάγκαζε τους ασθενείς που ήθελαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους να ταξιδεύουν μέχρι την Ελβετία ή την Ολλανδία για να βρουν τη βοήθεια που χρειάζονταν.

Advertisment

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντρέας Φόσκουλε, δήλωσε ότι η απαγόρευση επαγγελματικής βοήθειας σε ευθανασία βαριών ασθενών είναι αντισυνταγματική, αφού προσβάλει το συνταγματικό δικαίωμα των ασθενών να επιλέξουν έναν αξιοπρεπή θάνατο. «Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει και την ελευθερία να ζητά ένας βαριά ασθενής βοήθεια για να προβεί στην πράξη αυτή».

Ένας από τους στόχους του νόμου ήταν να σταματήσουν την εκμετάλλευση, την πιθανότητα ομάδες ή άτομα να δημιουργούν μια μορφή επιχείρησης, μέσω της οποίας θα βοηθούν ασθενείς με αντάλλαγμα χρήματα. Όμως, ήταν και τα εξειδικευμένα δημόσια κέντρα συμβουλευτικής που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω του κινδύνου φυλάκισης.

Κατά τη δήλωση της απόφασης, ο Αντρέας Φόσκουλε σχολίασε «Μπορεί να λυπούμαστε για την απόφασή τους και να κάνουμε τα πάντα για να την αποτρέψουμε, αλλά στο τέλος πρέπει να δείξουμε σεβασμό απέναντι στην ελευθερία της επιλογής τους».

Advertisment

Στη Γερμανία, τα ζητήματα που αφορούν στον υποβοηθούμενο θάνατο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα κοινωνικά, διότι οι Ναζί προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τις εκστρατείες δολοφονίας ανθρώπων με νοητικά και σωματικά με προβλήματα, λέγοντας ότι αποτελούν «προγράμματα ευθανασίας». Φυσικά, το ίδιο ζήτημα είναι ακόμα ταμπού στις περισσότερες χώρες του κόσμου, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπου έχει νομιμοποιηθεί και περιοριστεί αυστηρά ανάλογα με την περίπτωση.

Η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο επιτρέπουν την ευθανασία και τον υποβοηθούμενο θάνατο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η Ελβετία επιτρέπει τον υποβοηθούμενο θάνατο, αν το άτομο που βοηθά δρα ανιδιοτελώς. Και η Πορτογαλία εξετάζει το ενδεχόμενο νομιμοποίησης.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.bbc.com/news/world-europe-51643306

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση