Γιατί χρειάζεται να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε;

Σκέψου πριν μιλήσεις: Αυτή η φράση μας θυμίζει ότι όταν η ομιλία προηγείται της σκέψης, τότε αυτό μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες, είτε στις

Γιατί χρειάζεται να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε;

Σκέψου πριν μιλήσεις: Αυτή η φράση μας θυμίζει ότι όταν η ομιλία προηγείται της σκέψης, τότε αυτό μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες, είτε στις σχέσεις, είτε ακόμα και στην εικόνα κάποιου για εμάς. Πράγματι, οι λέξεις που λέμε, δεν προκαλούν μόνο μια αντίδραση στο εδώ και τώρα. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο σκέψης μας και τον τρόπο δράσης μας στο μέλλον.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από το να επεξεργαζόμαστε λίγο παραπάνω αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στους άλλους.

Advertisment

Γιατί πρέπει να σκεφτείτε πριν μιλήσετε;

Όπως αναφέρθηκε ήδη, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους χρειάζεται να εξετάσουμε λίγο περισσότερο αυτό που θέλουμε να πούμε, πριν το εκφράσουμε. Εδώ, περιγράφουμε τρεις λόγους για τους οποίους η σκέψη πριν την επικοινωνία είναι σημαντική.

1. Αποφύγετε να στεναχωρήσετε κάποιον που αγαπάτε

Όποιος έχει στείλει ένα θυμωμένο μήνυμα εν βρασμώ ψυχής θα αναγνωρίζει την αξία του πρώτου λόγου. Ενώ γράφοντας ένα θυμωμένο κείμενο μπορεί να νιώσουμε κάποιου είδους κάθαρση, είναι σημαντικό να αποστασιοποιούμαστε για λίγο ώσπου να καταφέρουμε να δούμε το θέμα που μας απασχολεί πιο καθαρά.

Το να θυμώνουμε με κάποιον που αγαπάμε, φίλο ή σύντροφο, είναι πιθανό αυτό να στεναχωρήσει και να απομακρύνει και εκείνους από εμάς. Με το να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να έρθουμε πιο κοντά και να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά αυτό που μας απασχολεί στους άλλους.

Advertisment

2. Βελτιώστε τις σχέσεις σας (κοντά και μακριά)

Δεν χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί για το τι θα πούμε σε κάποιον μόνο όταν αισθανόμαστε θυμωμένοι μαζί του. Καθώς με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής νιώθουμε ότι η ζωή περνάει όλο και πιο γρήγορα, μπορεί να είναι δελεαστικό να περιοριστούμε σε απαντήσεις μέσω μηνυμάτων, είτε στη δουλειά είτε στην οικογένεια. Δυστυχώς, το γραπτό κείμενο είναι πολύ λιγότερο χρωματισμένο με συναίσθημα από την προφορική ομιλία και μια σύντομη απάντηση που στέλνεται με ένα ασαφές ύφος μέσω ενός μηνύματος θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευτεί από τον αποδέκτη ως ένα χλιαρό και γρήγορο κλείσιμο της επικοινωνίας.

Εάν δεν αφιερώσουμε χρόνο και δεν δείξουμε ενδιαφέρον για να ακούσουμε τι λένε πραγματικά οι άλλοι, μπορεί είτε να πούμε το λάθος πράγμα, είτε να μην μάθουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό που λέγεται. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να είμαστε προσεκτικοί για το πώς ανταποκρινόμαστε στους ανθρώπους και να σκεφτόμαστε τι έχουν να μας πουν πριν απαντήσουμε.

3. Ελέγξτε το μυαλό σας και το μέλλον

Αυτό που λέμε επηρεάζει τον τρόπο σκέψης για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Έτσι, η συνεχής χρήση αρνητικών λέξεων στους εαυτούς μας ή σε άλλους συνεπάγεται μια γενικότερη νοοτροπία που χαρακτηρίζεται από λέξεις και σκέψεις και συναισθήματα και συμπεριφορές γεμάτες αρνητισμό.

Από την άλλη πλευρά, έρευνες δείχνουν ότι η θετική σκέψη μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στις ικανότητές μας. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να σκέφτεστε πριν μιλήσετε, να αποφύγετε τα συναισθήματα λύπης, να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους και να καταφέρετε να διατηρήσετε το μυαλό σας θετικό.

Συμβουλές σχετικά με τον τρόπο σκέψης πριν μιλήσετε

Τώρα γνωρίζετε κάποιους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να σκέφτεστε πριν μιλήσετε. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ασχοληθείτε με το πώς θα διασφαλίσετε ότι το κάνετε αυτό. Στη συνέχεια, αναφέρουμε μερικές χρήσιμες ερωτήσεις που χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας όταν πρόκειται να μιλήσουμε.

– Πρόκειται να πείτε κάτι που είναι αλήθεια;

Αν θέλουμε οι άνθρωποι να μας εμπιστεύονται και να εκτιμούν την άποψή μας, χρειάζεται να είμαστε σαφείς σε αυτά που λέμε και να διασφαλίζουμε ότι γνωρίζουμε πως αυτό που λέμε είναι αλήθεια. Πάρτε το χρόνο σας ώστε να διακρίνετε τις δικές σας κρίσεις από τυχόν εσφαλμένες εκτιμήσεις.

– Θα πείτε κάτι χρήσιμο;

Θεωρείτε ότι αυτό που λέτε, θα ωφελήσει με κάποιο τρόπο το πρόσωπο στο οποίο μιλάτε; Ένα αρνητικό σχόλιο μπορεί να στεναχωρήσει τον συνομιλητή σας.

– Θα πείτε κάτι που ταιριάζει με το πρόσωπο με το οποίο μιλάτε;

Αυτά που θα πείτε σχετίζονται με το άλλο άτομο; Θα το βοηθήσουν να καταλάβει ότι εσείς είστε μαζί του και τον νιώθετε; Εάν πιστεύετε ότι δεν πρόκειται να έχετε αυτό το ταίριασμα, αξίζει να σκεφτείτε λίγο περισσότερο αυτό που θέλετε να πείτε.

– Θα πείτε κάτι που είναι απαραίτητο να ειπωθεί;

Ο καθένας μας μπορεί στο παρελθόν να παγιδεύτηκε σε μια συνομιλία που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον ή να νόημα. Επιβεβαιώνοντας ότι αυτό που σκοπεύετε να πείτε πρόκειται να είναι χρήσιμο με κάποιο τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε να ξεκινήσετε μια ανούσια συζήτηση.

– Θα πείτε κάτι καλό;

Αρνητικά σχόλια, είτε για τον εαυτό σας είτε για άλλους, ενθαρρύνουν μια αρνητική νοοτροπία. Αν δεν έχετε κάτι ωραίο να πείτε, καλύτερα να μην πείτε τίποτα.

– Θα πείτε κάτι που είναι ειλικρινές;

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι εννοείτε αυτό που λέτε. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς αν κάποιος είναι ανειλικρινής κι αυτό δεν είναι βοηθητικό σε μια επικοινωνία. Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να μιλήσετε σε κάποιον, δοκιμάστε να απαντήσετε σύντομα σε αυτές τις ερωτήσεις και να είστε σίγουροι ότι θα αποκομίσετε τα οφέλη μιας ουσιαστικής και καλής επικοινωνίας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση