, ,

Γονείς, μιλήστε στα παιδιά σας για τους συμμαθητές τους με ειδικές ικανότητες

Αν ακούσετε το παιδί σας να μιλά για ένα «περίεργο» παιδί, ένα ήσυχο παιδί, ένα παιδί που περπατά διαφορετικά, μιλά διαφορετικά, έχει διαφορετική εμφάνιση,

Γονείς, μιλήστε στα παιδιά σας για τους συμμαθητές τους με ειδικές ικανότητες

Αν ακούσετε το παιδί σας να μιλά για ένα «περίεργο» παιδί, ένα ήσυχο παιδί, ένα παιδί που περπατά διαφορετικά, μιλά διαφορετικά, έχει διαφορετική εμφάνιση, βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο ή είναι γενικά διαφορετικό με κάθε τρόπο, αφιερώστε χρόνο για να τους εξηγήσετε ότι αυτές οι διαφορές είναι καλοδεχούμενες και απαραίτητες.

Πείτε τους ότι χρειαζόμαστε πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων και αυτό είναι που κάνει τον κόσμο τόσο όμορφο και ενδιαφέρων. Ούτε δύο άνθρωποι δεν είναι ακριβώς ίδιοι μεταξύ τους και αν αυτό συνέβαινε, ο κόσμος θα ήταν αρκετά βαρετός.

Advertisment

Παρακαλούμε, εξηγήστε στα παιδιά σας ότι αυτά τα «διαφορετικά» παιδιά το μόνο που θέλουν είναι φίλους. Εξηγήστε τους ότι έχουν τα ίδια συναισθήματα με κάθε άλλο παιδί. Ενθαρρύνετέ τα ώστε να είναι ευγενικά και πρόθυμα να κάνουν παρέα.

Και ότι επιθυμείτε, αν έχουν οποιαδήποτε ερώτηση να σας την κάνουν και ότι θέλετε να το συζητήσετε, ώστε να μπορέσετε να δώσετε τις κατάλληλες απαντήσεις. Αν τα παιδιά σας καταλάβουν περισσότερα για τα παιδιά αυτά, θα αναπτύξουν περισσότερη ενσυναίσθηση και φιλικότητα.

Ως μητέρα ενός παιδιού με ειδικές ικανότητες, φοβάμαι πολύ ότι ο γιος μου θα υποστεί bullying και δεν θα μπορέσει να κάνει φίλους, επειδή δεν ξέρει πώς. Όταν ήταν μικρότερος, οι αναπτυξιακές του δυσκολίες δεν ήταν τόσο παρατηρήσιμες. Τώρα που έχει μεγαλώσει, τα άλλα παιδιά αρχίζουν να παρατηρούν και να κάνουν ερωτήσεις. Ενθαρρύνω αυτές τις ερωτήσεις και είμαι πολύ πρόθυμη να τις απαντώ!

Advertisment

Αν μάθουν γιατί ο γιος μου χοροπηδά, μπορεί να δοκιμάσουν να χοροπηδήσουν μαζί του. Αν μάθουν γιατί ο γιος μου γελά με πράγματα που κανείς άλλος δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ως αστεία, μπορεί να χαμογελάσουν και να χαρούν με τη χαρά του. Αν μάθουν γιατί ο γιος μου ταράζεται συχνά, μπορεί να του σταθούν, να μένουν δίπλα του όταν το χρειάζεται περισσότερο.

Αν καταλάβουν ότι ο γιος μου θέλει να κάνει φίλους, αλλά δεν γνωρίζει το πώς, μπορεί να τον διδάξουν. Αν καταλάβουν ότι ο γιος μου αγαπά τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορεί πάντα να το εκφράζει, μπορεί να τον αγαπήσουν τα ίδια.

Σας παρακαλώ, μιλήστε στα παιδιά σας για παιδιά σαν και το δικό μου, γιατί είναι εξαιρετικά πολύτιμο για μητέρες σαν κι εμένα.

Katie Campbell

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της
Καμία φορά το να πληγώσεις πονάει περισσότερο από το να σε πληγώσουν
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση