, ,

Ενδoοικογενειακή βία στη Γαλλία: Oι γυναίκες καταγγέλλουν την κακοποίηση στα φαρμακεία με λέξεις-κλειδιά

Η ενδoοικογενειακή βία αποτελεί ένα ζήτημα που απαιτεί την ανάλογη σοβαρότητα στην αντιμετώπισή του. Μια γυναίκα που υφίσταται τη συγκεκριμένη μορφή βίας χρειάζεται να

Ενδoοικογενειακή βία στη Γαλλία: Oι γυναίκες καταγγέλλουν την κακοποίηση στα φαρμακεία με λέξεις-κλειδιά

Η ενδoοικογενειακή βία αποτελεί ένα ζήτημα που απαιτεί την ανάλογη σοβαρότητα στην αντιμετώπισή του. Μια γυναίκα που υφίσταται τη συγκεκριμένη μορφή βίας χρειάζεται να λάβει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη και να απευθυνθεί στην αστυνομία για την προστασία της.

Στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιου, παρατηρείται το ανησυχητικό φαινόμενο της έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας σε πολλές χώρες του κόσμου.Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η Γαλλία, μια χώρα που γνωρίζει έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, εξαιτίας και του αποκλεισμού των ατόμων στο σπίτι.

Advertisment

Καταγγελία της ενδoοικογενειακής βίας στα φαρμακεία

Ιδιαίτερα στο Παρίσι, το ποσοστό αύξησης της βίας αγγίζει το 36% σε μια εβδομάδα, γεγονός που εντείνει τις προσπάθειες του κράτους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος. Οι αρχές της Γαλλίας, προκειμένου να παρέχουν προστασία στα θύματα, προχώρησαν στην εφαρμογή ενός σχεδίου που επιτρέπει στις γυναίκες να επικοινωνούν με μυστικούς κώδικες το πρόβλημά τους.

Συγκεκριμένα, τα φαρμακεία έχουν οριστεί ως τα σημεία όπου οι γυναίκες που υφίστανται την ενδoοικογενειακή βία θα καταγγέλλουν μυστικά την κακοποίησή τους. Λέξεις κλειδιά θα επιτρέπουν στους υπαλλήλους του φαρμακείου να εντοπίζουν το περιστατικό κακοποίησης και να προβαίνουν στην αντίστοιχη κινητοποίηση για την προστασία της γυναίκας που υποφέρει από τη βία μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Ο μυστικός κώδικας και η άμεση παρέμβαση της αστυνομίας

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει και το abcnews, αν το θύμα χρησιμοποιήσει τη φράση «Mask 19» ενώ συνοδεύεται από τον σύζυγό της, τότε αυτό αποτελεί μια κρυφή έκκληση για βοήθεια και ο φαρμακοποιός χρειάζεται να έρθει σε άμεση επαφή με την αστυνομία. Με αυτόν τον τρόπο, η γυναίκα λαμβάνει την προστασία που έχει ανάγκη, χωρίς να απαιτείται η εμπλοκή της. Το σύστημα αυτό είναι πολύ βοηθητικό, καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται να καταγγείλουν άμεσα τον θύτη και ελπίζουν σε μια εξωτερική παρέμβαση για να βγουν από το αδιέξοδό τους.

Advertisment

Το μέτρο αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση της ενδoοικογενειακής βίας, αφού όπως επιβεβαιώνει και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Christophe Castaner, τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας αύξησαν δραματικά τα ποσοστά της κακοποίησης των γυναικών. Η συνεργασία με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου οδήγησε στην εφαρμογή του συστήματος στη Γαλλία. Αξίζει, βέβαια, να αναφερθεί πως το παραπάνω σύστημα εφαρμόζεται ήδη και στην Ισπανία.

Ο Castaner επισημαίνει πως οι αρχές της Γαλλίας μεριμνούν για την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και για την επίτευξη αυτού του σκοπού ενδεχομένως στο μέλλον οι γυναίκες να μπορούν να ειδοποιούν την αστυνομία για την κατάστασή τους με ένα απλό μήνυμά στον αριθμό έκτακτης ανάγκης, 114. Η πρωτοβουλία της Γαλλίας κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, αφού παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια και υποστήριξη στις γυναίκες που υποφέρουν από κακοποίηση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση