,

3 διαταραχές του λεμφικού συστήματος που αξίζει να προσέξουμε

Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν για το λεμφικό σύστημα και την ολοκληρωμένη λειτουργία του στο σώμα μας. Η αλήθεια είναι πως το λεμφικό σύστημα

3 διαταραχές του λεμφικού συστήματος που αξίζει να προσέξουμε

Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν για το λεμφικό σύστημα και την ολοκληρωμένη λειτουργία του στο σώμα μας. Η αλήθεια είναι πως το λεμφικό σύστημα του οργανισμού μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι μια από τις πιο σημαντικές ασπίδες του οργανισμού μας.

Το ανθρώπινο σώμα έχει περίπου 600 με 700 λεμφαδένες οι οποίοι βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην βουβωνική μας χώρα, στον λαιμό και στις μασχάλες.

Advertisment

Το φυσιολογικό μέγεθος των λεμφαδένων είναι πολύ μικρό όμως όταν ο οργανισμός μας χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια πάθηση όπως για παράδειγμα, ένα κρυολόγημα ή κάποια βακτηριακή λοίμωξη τότε μπορούν να διογκωθούν και να φτάσουν και τα 2-3 εκατοστά.

Κατά κύριο λόγο οι διογκωμένοι λεμφαδένες είναι ένα “συχνό” φαινόμενο που αντιμετωπίζεται έπειτα από την επίσκεψη στον γιατρό μας έτσι ώστε να εντοπιστεί η αιτία του ζητήματος και στην συνέχεια να μας καθοδηγήσει ανάλογα.

Υπάρχουν ωστόσο, μερικές επιπλέον καταστάσεις που σχετίζονται άμεσα με το λεμφικό μας σύστημα.

Advertisment

Το λιποίδημα

Το λιποίδημα είναι ουσιαστικά μια άνιση κατανομή του λίπους που αφορά τις γυναίκες.

Η ένδειξη της συγκεκριμένης πάθησης είναι μια αρκετά δυσανάλογη αποθήκευση λίπους σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος, στους μηρούς και στα ισχία αλλά και σε όλο το μήκος του ποδιού ενώ σταματά πολύ απότομα στον αστράγαλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια αρκετά μεγάλη διαφορά όγκου στο κάτω σώμα σε σχέση με το πάνω μέρος του σώματός μας.

Τα πρώτα συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη του λιποιδήματος είναι η κούραση στα πόδια, η ευαισθησία και ο έντονος πόνος. Ενώ σε προχωρημένα στάδια μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αιμορραγίες.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία τότε το λιποίδημα μπορεί μερικές φορές να μας οδηγήσει στο λεμφοίδημα.

Το λεμφοίδημα

Όταν διογκώνεται ένα συγκεκριμένο τμήμα του σώματος κατά κύριο λόγο τα άκρα μας και αυτό έχει προκληθεί από μια ανώμαλη και έντονη συσσώρευση του λεμφικού υγρού τότε αυτό ονομάζεται λεμφοίδημα.

Το λεμφοίδημα, μπορεί να είναι είτε πρωτογενές είτε δευτερογενές.

Το πρωτογενές λεμφοίδημα προκαλείται κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής φάσης από κάποια αναπτυξιακή διαταραχή του λεμφικού συστήματος.

Το δευτερογενές λεμφοίδημα δημιουργείται όταν για κάποιο λόγο  το λεμφικό σύστημα έχει τραυματιστεί.

Για παράδειγμα το  δευτερογενές λεμφοίδημα μπορεί να προκληθεί από χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο, από κακοήθεις όγκους, κάποιο τραυματισμό, λοιμώξεις, ή ακόμη και παχυσαρκία.

Η τρίτη διαταραχή είναι ίσως και η πιο γνωστή ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Η κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα όσο και να μας φαίνεται παράξενο, ουσιαστικά είναι ένα “μίνι-λιποίδημα”, είναι δηλαδή μια “περίεργη” συγκέντρωση λίπους και λέμφου μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας όπως για παράδειγμα, ο τύπος του δέρματος (πολύ λεπτό και ελαστικό), η έλλειψη νερού, η αύξηση βάρους, η έλλειψη γυμναστικής, το κάπνισμα, η κακή κυκλοφορία του αίματος, η εμμηνόπαυση κ.α.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων με μια σωστή θεραπεία ο πάσχων μπορεί να θεραπευτεί από τις παραπάνω διαταραχές. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να μάθουμε πως να ακούμε το σώμα μας και να καταλαβαίνουμε πότε χρειάζεται παραπάνω προσοχή έτσι ώστε να απευθυνθούμε άμεσα στον ειδικό μας.

Διαβάστε επίσης – Λεμφικό σύστημα: Πως θα το διατηρήσετε υγιές (Παθήσεις, θεραπεία και αποτοξίνωση)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση