, ,

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα παγκοσμίως

Η «Κατάταξη της Σαγκάης» αποτελεί την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU) και στη φετινή λίστα βρίσκονται έξι ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μάλιστα, το Εθνικό

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα παγκοσμίως

Η «Κατάταξη της Σαγκάης» αποτελεί την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU) και στη φετινή λίστα βρίσκονται έξι ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μάλιστα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (EΚΠΑ) κατάφερε να μπει στα πρώτα 500 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ΕΚΠΑ κατετάγη στις θέσεις 301-400, ενώ στις θέσεις 501-600 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στις θέσεις 601-700 το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις θέσεις 801-900 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και -τέλος- τo Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις ‪901-1000‬. Οι θέσεις καθορίζονται μετά την εξέταση έξι δεικτών ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης.

Advertisment

Επίσης, το ΕΚΠΑ αναδείχθηκε το πρώτο ανάμεσα σε 20 βαλκανικά πανεπιστήμια, μια ακόμα σημαντική διάκριση. Η «Κατάταξη της Σαγκάης» θεωρείται μία εκ των τριών σημαντικότερων παγκόσμιων κατατάξεων.

Από μεθοδολογικής απόψεως, η αξιολόγηση κάθε πανεπιστημίου γίνεται ανάλογα με το αν διαθέτει αποφοίτους και καθηγητές βραβευμένους με Νόμπελ ή άλλα σημαντικά βραβεία, ερευνητές, των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση, όπως επίσης και άρθρα και δημοσιεύσεις στα σημαντικά περιοδικά Nature και Science.  Επιπροσθέτως, στη λίστα μπαίνουν και πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).

Και στη φετινή κατάταξη κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, συγκεκριμένα οκτώ στην πρώτη δεκάδα. Στην πρώτη θέση φιγουράρει το Χάρβαρντ, για 18η συνεχόμενη χρονιά, και ακολουθεί το δημοφιλές Στάνφορντ. Η πρώτη τριάδα κλείνει με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ -το πρώτο μη αμερικανικό και ευρωπαϊκό, ενώ στη συνέχεια βρίσκουμε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Advertisment

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Πρίνστον, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και στη 10η θέση το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η Κίνα διαθέτει 154 πανεπιστήμια που μπήκαν στην Κατάταξη, με τα τέσσερα από αυτά στα κορυφαία 100. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 61 πανεπιστήμια στα κορυφαία 1.000, με δύο από αυτά να βρίσκονται στα δέκα καλύτερα παγκοσμίως.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση