7 τρόποι που τα social media επηρεάζουν τις σχέσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η ρομαντικοποίηση των σχέσεων δεν είναι κάτι καινούριο. Σε αντίθεση όμως με ένα σενάριο ταινίας, τα social media δείχνουν πραγματικά ζευγάρια να ζουν πραγματικές

Η ρομαντικοποίηση των σχέσεων δεν είναι κάτι καινούριο. Σε αντίθεση όμως με ένα σενάριο ταινίας, τα social media δείχνουν πραγματικά ζευγάρια να ζουν πραγματικές ζωές. Αλλά μήπως όταν παρατηρούμε αυτά τα φαινομενικά τέλεια ζευγάρια επηρεάζεται έμμεσα και η δική μας οπτική για τις σχέσεις μας;

Επηρεάζουν τα social media τις σχέσεις;

Advertisment

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν χρησιμοποιούνται λελογισμένα, δεν επηρεάζουν τις σχέσεις απαραιτήτως. Και η έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση τους μπορεί να επηρεάσει τόσο αρνητικά όσο και θετικά.

Για παράδειγμα, τα social media συνεισφέρουν στην ανθυγιεινή σύγκριση και σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς υποτίθεται ότι «πρέπει» να είναι μια σχέση και τα ζευγάρια μπορεί να ξοδεύουν χρόνο στο να χτίζουν μια «εικόνα» του ποιοι είναι παρά να εστιάζουν στην ίδια τη σχέση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης συνδεθεί με αρνητική εικόνα για το σώμα μας και με κατάθλιψη.

Αρνητικές επιδράσεις στις σχέσεις

1. Τα μέσα δικτύωσης δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Αν και κάποιος μπορεί να βρει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες και πηγές στα social media, αυτό που βρίσκουμε κυρίως είναι ωραιοποιημένες και φιλτραρισμένες αναρτήσεις που τονίζουν μη ρεαλιστικές εικόνες του τι είναι μια σχέση. Αυτό εύκολα μας ξεγελά και μας αποσπά από την ίδια μας τη σχέση. Αρχίζουμε να ζηλεύουμε αυτό που βλέπουμε και νιώθουμε πικρία για το πώς μας φέρεται ο/η σύντροφός μας.

Advertisment

2. Προκαλεί συναισθήματα ζήλιας

Αν είμαστε ευάλωτοι στη ζήλεια λόγω ενός ανασφαλούς τύπου δεσμού, η έρευνα λέει ότι είναι πιθανότερο να παγιδευτούμε σε έναν κύκλο ατέλειωτου scrolling, δηλαδή συνεχούς ενασχόλησης με τα social media ώστε να συνεχίζουμε να βλέπουμε τι κάνουν εκείνα τα «τέλεια» ζευγάρια. Το δυσάρεστο συναίσθημα της ζήλιας δηλητηριάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

3. Η υπερβολική χρήση τους συνδέεται με συχνούς καυγάδες στα ζευγάρια

Έρευνα του 2012 βρήκε ότι ζευγάρια που ήταν σε σχέση για λιγότερο από 3 χρόνια και περνούσαν περισσότερο χρόνο στο Facebook τσακώνονταν περισσότερο για πράγματα που αφορούσαν αυτό. Μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι όσοι έβγαιναν είχαν σχέση με ανθρώπους που μοιράζονταν πολλά από τη ζωή τους στα social media είχαν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους.

4. Οι εικόνες που προβάλλουν κάνουν τη ζωή να φαίνεται λιγότερο ενδιαφέρουσα

Οι τέλειες φωτογραφίες ιδανικών ζευγαριών που συνεχώς βρίσκονται σε διακοπές δημιουργούν μια πικρία για τη δική μας καθημερινότητα και μας στερούν την εκτίμηση του παρόντος. Στα social media δεν υπάρχουν οι δυσάρεστες και δύσκολες στιγμές ενός ζευγαριού. Μόνο όταν η σχέση λήξει, μπορεί κανείς να βρει ψήγματα αλήθειας στα προφίλ.

5. Μας αποσπούν από το να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τον/τη σύντροφό μας

Όσο περισσότερο εθιζόμαστε σε αυτό που μας προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο λιγότερο ενθουσιαζόμαστε και απολαμβάνουμε τις πιο ήρεμες, απλούστερες στιγμές της ζωής. Οι σύντροφοι φαίνονται ο καθένας απορροφημένος στο δικό του κινητό τηλέφωνο και ο χρόνος περνά έτσι χωρίς καμία επίγνωση.

6. Προκαλεί προβλήματα με την εικόνα του σώματός μας

Οι φιλτραρισμένες και επεξεργασμένες εικόνες που βλέπουμε σε όλα τα social media μας προκαλούν ανασφάλειες για τη δική μας εικόνα και το δικό μας σώμα. Και φυσικά το πώς εμείς βλέπουμε το σώμα μας επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις μας. Για παράδειγμα, δύσκολα έχουμε διάθεση για σεξ και δεν νιώθουμε αυτοπεποίθηση.

7. Μας κάνουν πιο ναρκισσιστές

Η κατάχρηση των social media συνδέεται με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά σε πολλές περιπτώσεις. Η εθιστική αυτή συμπεριφορά αντανακλά μια ανάγκη να θρέψουμε το εγώ και μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Ωστόσο, δεν πρέπει εδώ να παραλείψουμε συνοπτικά και τα οφέλη που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, αυτά τα μέσα βοηθούν τους ανθρώπους χωρίς σχέση να γνωρίσουν ένα άλλο ενδιαφέρον άτομο. Μας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τον/τη σύντροφό μας όταν είμαστε μακριά. Επίσης, εκεί έξω υπάρχουν πολλά επιστημονικά άρθρα και έγκυρα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις υγιείς και τοξικές σχέσεις. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η ευκολότερη πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτές και άλλους ειδικούς για όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις
Το επίπεδο εξουσίας μέσα σε μια σχέση επηρεάζει τον βαθμό που κάποιος βιώνει gaslighting
«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση