, ,

5 απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε

Το παλιό ρητό «είσαι αυτό που τρως» δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο – τα θρεπτικά στοιχεία στο φαγητό μας παρέχουν ό,τι χρειάζεται το

5 απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε

Το παλιό ρητό «είσαι αυτό που τρως» δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο – τα θρεπτικά στοιχεία στο φαγητό μας παρέχουν ό,τι χρειάζεται το σώμα μας για να μεγαλώσει και να επιβιώσει.

Τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά στοιχεία των τροφών θέτουν τη βάση για τη σωστή λειτουργία κάθε κυττάρου στο σώμα μας. Τα μακροθρεπτικά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά στο φαγητό μας που μας παρέχουν ενέργεια, γι’ αυτό και τα χρειαζόμαστε σε μεγάλες ποσότητες.

Advertisment

Τα μικροθρεπτικά στοιχεία ή αλλιώς ιχνοστοιχεία είναι ανόργανα χημικά στοιχεία, τα οποία χρειαζόμαστε, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Παρ’ όλα αυτά, είναι εξαιρετικά απαραίτητα και χρήσιμα στον οργανισμό μας. Έλλειψή τους δημιουργεί μυϊκή αδυναμία, αίσθηση κόπωσης, ακόμα και ασθένειες, όπως η αναιμία και η οστεοπόρωση.

5 απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε

Φυλλικό οξύ

Είναι ένα από τα 8 είδη βιταμινών Β και βοηθά στη μορφοποίηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι υδατοδιαλυτό και ονομάζεται επίσης Β9. Ο καλύτερος τρόπος να προσλάβουμε Β9 είναι μέσω των φρούτων και των λαχανικών. Όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, το σπανάκι και τα σπαράγγια είναι σημαντικές πηγές φυλλικού οξέος.

Σίδηρος

Ο σίδηρος χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει στο αίμα οξυγόνο . Αν υποφέρουμε από κόπωση, ήπια δύσπνοια ή συχνή παραισθησία, μπορεί να βιώνετε έλλειψη σιδήρου. Το αιμικός τύπος σιδήρου προέρχεται από ζωικές πηγές, ενώ υπάρχει και ο μη αιμικός τύπος που εντοπίζεται στα φασόλια, στα ρεβίθια, στο τόφου, στο μπρόκολο, στο σπανάκι και στις φακές.

Advertisment

Μαγνήσιο

Γνωρίζατε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών, ζάχαρης και καφεΐνης κάνει το σώμα σας να χάνει μαγνήσιο; Τα σάκχαρα και το φωσφορικό άλας που περιέχονται σε αυτά προσδένονται στο μαγνήσιο προκαλώντας την πρόωρη έκκρισή του χωρίς να έχει προλάβει να απορροφηθεί. Αν αναζητάτε πηγές μαγνησίου, χρειάζεται να στραφείτε στα σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως αμύγδαλα, κάσιους, σουσάμια και κολοκυθόσπορους, ακόμα και στη μαύρη σοκολάτα.

Βιταμίνη Α

Σημαντική για τη διατήρηση της όρασης, η βιταμίνη Α περιγράφει μια σειρά λιποδιαλυτών ρετινοειδών, όπως η ρετινόλη, που δημιουργείται από καροτενοειδή. Αυτό σημαίνει ότι όταν καταναλώνουμε τροφές, όπως τα καρότα, το σπανάκι και οι γλυκοπατάτες, καταναλώνουμε βήτα- καροτίνη, ένα μέρος της οποίας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Βέβαια, οι πιο βιοδιαθέσιμες πηγές βιταμίνης Α προέρχονται από ζώα και βρίσκονται σε τροφές όπως γαλακτοκομικά, το συκώτι και ο κρόκος του αυγού.

Βιταμίνη D

Λόγω των περισσότερων ωρών που περνάμε συνολικά σε σωτερικούς χώρους, οι άνθρωποι εμφανίζουμε όλο και περισσότερη ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Αυτή η έλλειψη φαίνεται να συνεισφέρει και στα υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και αυτοάνοσων νόσων. Η βιταμίνη D δημιουργείται όταν η επιδερμίδα σας εκτίθεται στον ήλιο και δεν παράγεται επαρκώς όταν φοράμε αντηλιακό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μη φοράμε αντηλιακό, αλλά να μένουν λίγο περισσότερο στον ήλιο ειδικά το χειμώνα. Συμπληρωματικά βρίσκουμε βιταμίνη D στο λιπαρό ψάρι, στο ιχθυέλαιο, στον τόνο, στον κρόκο του αυγού, στα μανιτάρια και στα τόφου.

Πηγή: www.mindbodygreen.com/0-25402/5-essential-micronutrients-how-to-get-more-of-em.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση