, ,

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένζυμο που «καταβροχθίζει» το πλαστικό σε λίγες μόνο μέρες

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να ανακαλυφθούν βακτήρια ή ένζυμα, τα οποία θα μπορούσαν να επιστρατευθούν για να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένζυμο που «καταβροχθίζει» το πλαστικό σε λίγες μόνο μέρες

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να ανακαλυφθούν βακτήρια ή ένζυμα, τα οποία θα μπορούσαν να επιστρατευθούν για να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και το οποίο λέγεται πλαστικό. Πρόσφατα, επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ένα ένζυμο στην Ιαπωνική γη, το οποίο διασπούσε το πλαστικό.

Τώρα, άλλοι επιστήμονες στη Μ.Βρετανία εξέλιξαν αυτό το εγχείρημα και βρήκαν ένα σούπερ-ένζυμο που αποσυνθέτει τα πλαστικά μπουκάλια 6 φορές ταχύτερα από πριν, δημιουργώντας ξανά το βασικό υλικό έτοιμο για εκ νέου χρήση. Το νέο σούπερ- ένζυμο λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου και τώρα εξετάζεται σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Portsmouth.

Advertisment

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως αυτή η ανακάλυψη και η χρήση του σούπερ- ενζύμου θα έχει σημαντική επίδραση στην ανακύκλωση του PET (του τετραφθαλικού πολυαιθυλένιου), το οποίο είναι το πιο συνηθισμένο θερμοπλαστικό και χρησιμοποιείται σε ποτήρια μίας χρήσης, στα χαλιά και στο ρουχισμό.

Το PET χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθεί στο περιβάλλον. Όμως, το PETease μπορεί να το διασπάσει στην πιο απλή του μορφή σε λίγες μόνο μέρες. Ο John McGeehan, διευθυντής του Centre for Enzyme Innovation στο Πανεπιστήμιο του Porstmouth δήλωσε στο CNN ότι αυτή η πρόσφατη εξέλιξη αναπαριστά ένα τεράστιο βήμα προς τη χρήση ενζύμων για την ανακύκλωση του πλαστικού και για τη μείωση της μόλυνσης από αυτό.

Το σούπερ ένζυμο συνδυάζει τα PETase και MHETase. Η μίξη των δύο διασπά το PET δύο φορές γρηγορότερα απ’ ότι καταφέρνει μόνο του το PETease, ενώ η σύνδεση των δύο ενζύμων αύξησε την ταχύτητα επιπλέον κατά 3 φορές.

Advertisment

Ολόκληρη η έρευνα δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στις 28 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. Τώρα οι επιστήμονες εξετάζουν πώς μπορούν να πυροδοτήσουν τα ένζυμα έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα πιο γρήγορα. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική και βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία ως προς αυτό το ζήτημα.

Πηγή:

www.pnas.org/content/early/2020/09/23/2006753117

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση