, ,

Η θαλάσσια ζωή της Ελλάδας απειλείται από τις εξορύξεις πετρελαίου

Είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε κάποιον που να αρνείται ότι οι ελληνικές θάλασσες είναι κάτι ιδιαίτερα όμορφο σε όλο τον πλανήτη. Τα νησιά και

Η θαλάσσια ζωή της Ελλάδας απειλείται από τις εξορύξεις πετρελαίου

Είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε κάποιον που να αρνείται ότι οι ελληνικές θάλασσες είναι κάτι ιδιαίτερα όμορφο σε όλο τον πλανήτη. Τα νησιά και τα νερά τους είναι σπίτι για μια μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής και μάλιστα ο βυθός μας είναι εξαιρετικά πλούσιος. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που ενέπνευσαν την ελληνική μυθολογία, το φαγητό και την αρχαία ιστορία του τόπου.

Στη θάλασσά μας μάλιστα βρίσκεται και η περίφημη ελληνική τάφρος (νότια των Ιόνιων νησιών μέχρι και τα νότια της Κρήτης και της Ρόδου), που είναι το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου και είναι μέρος της Αβυσσαίας ζώνης. Εκεί ζουν ψάρια και θηλαστικά που σπάνια βλέπουμε, όπως 4 είδη δελφινιών, η φάλαινα φυσητήρας και πολλά άλλα.

Advertisment

Ωστόσο, αυτές οι θάλασσες κινδυνεύουν από μια καταστροφική απειλή που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμο κακό σε αυτό το πολύτιμο περιβάλλον. Από τα Βόρεια του νησιού της Κέρκυρας μέχρι τα Νότια της Κρήτης, 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν παραχωρηθεί σε Ελληνικές και διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνα και εκμετάλλευση.

Εκεί θα χρησιμοποιηθούν οι λεγόμενες «σεισμικές γεωτρήσεις», μία μέθοδο έρευνας που βασίζεται στη δόνηση και η οποία παράγει έναν χάρτη των υποεπιφανειακών δομών, ο οποίος καθοδηγεί τις εταιρίες να ψάξουν και να εξορύξουν από πηγές πετρελαίου. Τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν εδώ είναι ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο διαρροής πετρελαίου. Επίσης, οι δονήσεις αυτές έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλούν βλάβες στη θαλάσσια ζωή και στα οικοσυστήματα.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η σεισμική δραστηριότητα βλάπτει τη θαλάσσια ζωή. Πολλά κήτη χρησιμοποιούν τις δονήσεις για να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον, να εντοπίσουν το θήραμα αλλά και τους θηρευτές, καθώς και να επικοινωνήσουν αλλά και να προσελκύσουν ταίρι.

Advertisment

Ένα άρθρο δημοσιευμένο στο Nature περιγράφει πως μια έρευνα του 2015 απέδειξε ότι οι εκρήξεις αυτές που προκαλούν σεισμικές δονήσεις μπορούν να επηρεάσουν το ζωοπλαγκτόν ακόμα και σε 1.2 χιλιόμετρα απόσταση. Επίσης, η WWF αναφέρει πώς νωρίτερα φέτος «50 θαλάσσιες χελώνες ξεβράστηκαν είτε νεκρές, είτε βαριά τραυματισμένες» στις ακτές του Ισραήλ: Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του Ισραήλ, τα σεισμικά τες των πετρελαϊκών πηγών φαίνεται να ευθύνονται.

Γιατί λοιπόν το σχέδιο προχωρά;

Ο σκοπός φυσικά είναι τα χρήματα. Η προσπάθεια των κυβερνήσεων να ανακάμψουν την οικονομία μέσω τέτοιων πρακτικών δεν είναι μόνο επικίνδυνη για την θαλάσσια ζωή, αλλά θα έχει και καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ως μέρος μιας διεθνούς έρευνας, το WWF δημοσίευσε μια αναφορά για την οικονομική επίδραση που θα έχουν οι πιθανές εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα. Εκτιμούν ότι θα επηρεάσει αρνητικά το κύρος της χώρας, την καθαρή θάλασσα, θα αυξήσει τις εκπομπές άνθρακα, ακόμα και αν δεν υπάρξουν εξορύξεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Greenpeace και η WWF έκαναν μια προσπάθεια ακύρωσης αυτών των συμφωνιών. Επιστήμονες και οργανώσεις έχουν υπογράψει για την ανάγκη διατήρησης των ελληνικών θαλασσών. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό το τι μέλλει γενέσθαι.

Με πληροφορίες από άρθρο της Amy Burchill

[toggle title="Πηγές"]

https://www.workingabroad.com/blog/save-greek-seas/?fbclid=IwAR2hsvrVcgBhX4E0If6mTBWfb34x_j62ITsAADL2ePqwIi2cK02YcnOsPH8

https://www.theguardian.com/environment/2019/jun/07/why-replace-dolphins-with-oil-drilling-battle-for-greece-marine-life-hellenic-trench

https://www.nature.com/news/air-guns-used-in-offshore-oil-exploration-can-kill-tiny-marine-life-1.22167

https://www.wwf.gr/crisis-watch/crisis-watch/biodiversity-natural-resources/biodiversity/oil-and-gas-frenzy-threatens-greek-nature?fbclid=IwAR2vU19oml_Sh7-0MxAnXXaab9xyMT7fCoDWucUCDCXN6AwonLtfrJxOH5k

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ισλανδία: Το ηφαίστειο του Γκρένταβικ «βρυχάται» ξανά | Δείτε live εικόνα
Ξεκινά στην Χίο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή
Ηλεκτρικά λεωφορεία: Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 οχήματα
Γιβραλτάρ: Μια ολόκληρη τεκτονική πλάκα έχει αναποδογυρίσει εντελώς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση