, ,

Πώς οι παγετώνες της Ανταρκτικής μας βοηθούν να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο

Ο πάγος περιέχει την καλά κρυμμένη ιστορία του κλίματος της Γης, η οποία φτάνει και μέχρι χιλιάδες χρόνια πριν.

Πώς οι παγετώνες της Ανταρκτικής μας βοηθούν να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο

Στην Ανταρκτική, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε πίσω στο χρόνο. Ο πάγος περιέχει την καλά κρυμμένη ιστορία του κλίματος της Γης, η οποία φτάνει και μέχρι χιλιάδες χρόνια πριν. Όταν το χιόνι πέφτει στην Ανταρκτική, ποτέ δεν λιώνει, απλώς συσσωρεύεται, το ένα πάνω στο άλλο, χρόνο με το χρόνο και φτάνει σε πάχος χιλιόμετρα.

Καθώς το βάρος του πάγου σπάει τις αφράτες νιφάδες χιονιού, μετατρέπει τον σωρό αυτό πρώτα σε μια μερικώς συμπυκνωμένη μορφή πάγου που ονομάζεται firn και στη συνέχεια σε πυκνό, στέρεο πάγο. Ο αέρας που αρχικά ήταν παγιδευμένος στο χιόνι, όταν προσγειώθηκε στο έδαφος ως νιφάδα, στη συνέχεια παγιδεύεται με τη μορφή μικρών φυσαλίδων μέσα στον στέρεο πάγο, και αυτές οι φυσαλίδες περιέχουν μια καταγραφή της ατμόσφαιρας και του κλίματος τη στιγμή εκείνη που έπεφτε το χιόνι.

Advertisment

Όσο περισσότερο χιόνι πέφτει, ο παλαιότερος πάγος βυθίζεται όλο και βαθύτερα· οπότε, γενικά, όσο πιο βαθύς ο πάγος, τόσο πιο παλιός είναι. Αλλά δεν είναι ακριβώς τόσο απλό: η πίεση των τόνων πάγου από πάνω παραμορφώνει τους κρυστάλλους του πάγου και ο πάγος αρχίζει να ρέει, και όσο μακρύτερα από το κέντρο της ηπείρου βρίσκεται, τόσο ταχύτερα ρέει.

Αυτό διατηρεί την ποσότητα του πάγου σε ισορροπία και επίσης σημαίνει ότι, προς τις ακτές, όπου ο πάγος είναι λεπτότερος και κινείται γρηγορότερα, είναι και πιο πρόσφατος. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τοποθεσίες των βασικών σημείων πάγου στην ήπειρο, το βάθος και την ηλικία τους.

Πώς οι παγετώνες της Ανταρκτικής μας βοηθούν να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο
Φωτογραφία: Peter Fretwell

Ο παλαιότερος πάγος βρίσκεται πάντα βαθιά μέσα στην ήπειρο στους υδροκρίτες (τα όρια ανάμεσα στις λεκάνες απορροής), εκεί όπου η ταχύτητα της ροής του πάγου είναι σχεδόν μηδενική. Τα τελευταία 50 χρόνια, αυτοί οι πυρήνες πάγου, μαζί με παρόμοιες (αλλά μικρότερες) πηγές από τη Γροιλανδία μας παρέχουν μια πιο λεπτομερής εικόνα του κλίματος της Γης από τα προηγούμενα τρία τέταρτα ενός εκατομμυρίου χρόνων.

Advertisment

Εκείνες οι μικρές φυσαλίδες αέρα μέσα στον πάγο μας δείχνουν πώς η ανθρωπότητα έχει αλλάξει την παγκόσμια ατμόσφαιρα και πώς το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί, καθώς εμείς, οι άνθρωποι συνεχίζουμε να καίμε περισσότερα ορυκτά.

Αυτός ο τόπος, η Ανταρκτική, και τα μυστικά που κρύβει, αποτελούν τα πειστήρια στοιχεία που αποδεικνύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη θεωρία της κλιματικής αλλαγής που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο.

Πηγή:

www.sciencefocus.com/planet-earth/how-antarctic-ice-can-help-us-travel-back-in-time

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση