, ,

Τα θηλυκά δελφίνια τραγουδούν στα μωρά τους όταν ακόμα βρίσκονται στην κοιλιά

Οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα είδη, που μιλούν στα μωρά τους όταν είναι ακόμα στην κοιλιά της μαμάς τους. Τα θηλυκά δελφίνια φαίνεται

Τα θηλυκά δελφίνια τραγουδούν στα μωρά τους όταν ακόμα βρίσκονται στην κοιλιά

Οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα είδη, που μιλούν στα μωρά τους όταν είναι ακόμα στην κοιλιά της μαμάς τους. Τα θηλυκά δελφίνια φαίνεται να τραγουδούν το όνομά τους στα αγέννητα ακόμα μικρά τους.

Έρευνα του 2016 επιβεβαιώνει ότι τα θηλυκά δελφίνια διδάσκουν στα παιδιά τους ένα ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό σφύριγμα λίγο πριν την γέννησή τους και στις δύο επόμενες εβδομάδες μετά. Τα χαρακτηριστικά σφυρίγματα είναι ήχοι που βγάζουν πολλά ζώα για να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο.

Τα μικρά τελικά αναπτύσσουν το δικό τους χαρακτηριστικό σφύριγμα σαν όνομα, αλλά στις πρώτες εβδομάδες ζωής, οι μητέρες φαίνεται να εστιάζουν στο να διδάξουν στα μωρά τους το δικό τους σφύριγμα, όπως αναφέρεται στην έρευνα. «Η υπόθεση είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία εντύπωσης«, αναφέρει η Audra Ames, μία εκ των ερευνητών.

Τα δελφίνια συζητούν

Πρότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα θηλυκά δελφίνια αρχίζουν να σφυρίζουν αυτό το «χαρακτηριστικό όνομα» πολύ εντονότερα λίγες μέρες πριν την γέννηση, και ύστερα τις δύο πρώτες εβδομάδες ζωής των μωρών τους. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί, όμως η επικρατέστερη είναι ότι οι μητέρες προσπαθούν να τους μάθουν κάτι σαν το «προσωπικό τους όνομα».

Αλλά κανείς άλλος δεν είχε μελετήσει τα ποσοστά των σφυριγμάτων πριν και μετά τη γέννηση. Οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να το κάνουν στα τέλη του 2012 και μέχρι και το 2014, όταν ένα μικρό δελφίνι ονόματι Mira γεννήθηκε σε ένα καταφύγιο στην Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές ηχογράφησαν 80 ώρες συνολικά δύο μήνες πριν και δύο μήνες μετά τη γέννηση του δελφινιού. Κατέγραψαν τόσο τη μαμά του, όσο και το ίδιο, αλλά και 5 ακόμα δελφίνια που βρίσκονταν μαζί τους. Ήταν σημαντικό να καταγράψουν τους ήχους των άλλων δελφινιών για να καταλάβουν αν η επικοινωνία ήταν αποκλειστική ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό.

Μαθαίνοντας το όνομα της μητέρας τους

Οι καταγραφές έδειξαν ότι το θηλυκό δελφίνι άρχιζε να σφυρίζει πιο έντονα και δυνατά το όνομά του, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία μάθησης όταν ακόμα το μωρό βρισκόταν στη μήτρα. Ένα παρόμοιο, θα λέγαμε, φαινόμενο παρατηρείται και στην ανθρώπινη εγκυμοσύνη «Βλέπουμε ότι τα ανθρώπινα μωρά αναπτύσσουν μια προτίμηση στη φωνή της μητέρας τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου εγκυμοσύνης. Δεν είμαστε σίγουροι ότι το ίδιο συμβαίνει και στα δελφίνια, αλλά φαίνεται παρόμοιο«, δήλωσε η Ames.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά τη γέννηση η μητέρα συνέχιζε να σφυρίζει τον δικό της χαρακτηριστικό ήχο δυνατότερα για δύο εβδομάδες. Όταν όμως σταμάτησε, ήταν τα άλλα δελφίνια της ομάδας που άρχισαν να σφυρίζουν σε υψηλότερες εντάσεις. Αυτό ίσως να δείχνει ότι τα άλλα δελφίνια σφυρίζουν πιο ήσυχα ώστε να μην εντυπώσει το μικρό δελφίνι το λάθος σφύριγμα.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.livescience.com/37232-could-humans-and-dolphins-ever-talk-to-each-other.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε