, , ,

Οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι και παλαιότεροι φίλοι του ανθρώπου, σύμφωνα με αναλύσεις DNA

Μελέτη του DNA των σκύλων έδειξε ότι ο «καλύτερός μας φίλος» στον κόσμο των ζώων είναι μάλλον και ο παλαιότερος.

Οι σκύλοι είναι οι παλιότεροι φίλοι του ανθρώπου, σύμφωνα με αναλύσεις DNA

Μελέτη του DNA των σκύλων έδειξε ότι ο «καλύτερός μας φίλος» στον κόσμο των ζώων είναι μάλλον και ο παλαιότερος. Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι η εξημέρωση των σκύλων ξεκινά πριν από 11.000 χρόνια, μετά τη λήξη της τελευταίας εποχής των Παγετώνων.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πριν από οποιοδήποτε άλλο γνωστό είδος. Η σκυλίσια συντροφιά ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλο το βόρειο ημισφαίριο εκείνη την εποχή και είχε ήδη χωριστεί σε 5 διαφορετικά είδη.

Advertisment

Παρά την εξάπλωση των Ευρωπαϊκών σκύλων κατά τη διάρκεια της αποικιακής εποχής, ίχνη αυτών των αρχαίων αυτόχθονων φυλών επιβιώνουν μέχρι και σήμερα στην Αμερική, την Ασία, την Αφρική και των Ωκεανία. Η έρευνα συμπληρώνει κάποια από τα κενά που υπάρχουν στη φυσική ιστορία των καλύτερών μας φίλων.

Ο Dr. Pontus Skoglund, συγγραφέας της έρευνας στο Ancient Genomics laboratory του Crick Institute στο Λονδίνο δήλωσε στο BBC News: «Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα μοναδικοί καθώς όταν όλοι οι άνθρωποι ήταν ακόμα κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, εξημέρωσαν ένα πραγματικά άγριο σαρκοφάγο – οι λύκοι είναι ιδιαίτερα τρομακτικοί σε πολλά μέρη του κόσμου. Το ερώτημα είναι γιατί το έκαναν αυτό οι άνθρωποι; Πώς προέκυψε; Αυτό μας ενδιέφερε».

Σε κάποιο βαθμό, τα γενετικά μοτίβα των σκύλων μιμούνται εκείνα των ανθρώπων, επειδή οι άνθρωποι πήραν τους σκύλους μαζί τους όπου κι αν μετακόμιζαν. Αλλά υπήρχαν επίσης σημαντικές διαφορές.

Advertisment

Για παράδειγμα, οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί σκύλοι ήταν αρχικά διαφορετικοί και φαίνεται ότι προέρχονταν από δύο διαφορετικούς πληθυσμούς, ο ένας σχετιζόταν με του Δυτικούς και ο άλλος με του Σιβηρικούς. Αλλά κάποια στιγμή, ίσως μετά την έναρξη της Εποχής του Χαλκού, ένας πληθυσμός εξαπλώθηκε ευρέως και αντικατέστησε τους άλλους στην ήπειρο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν και σήμερα βλέπουμε τόσα διαφορετικά μεγέθη και μορφές, γενετικά μιλώντας όλοι οι σκύλοι προέρχονται από μια μικρή υποομάδα που υπήρχε τότε. Επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλοι οι σκύλοι προέρχονται από έναν εξαφανισμένο πληθυσμό λύκων. Αν υπήρχαν πολλαπλές περιπτώσεις εξημέρωσης σε όλο τον κόσμο, οι άλλες απόπειρες δεν συνεισέφεραν ιδιαίτερα στο DNA των σημερινών σκύλων.

Ο Dr. Skoglund είπε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο το πότε ή πώς συνέβη η αρχική εξημέρωση. Η ιστορία των σκύλων ήταν τόσο δυναμική που δεν μπορούμε αυτό να το δούμε με βεβαιότητα. Είναι πιθανό όμως να έγινε για πολλούς λόγους, όπως για ασφάλεια ή μετακίνηση (όπως στη Σιβηρία).

Πηγή: www.bbc.com/news/science-environment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση