Φτιάχνετε ένα τοστ και το βάζετε στο αγαπημένο του πιάτο. Το σερβίρετε και τι παίρνετε ως απόκριση; Μία αγριεμένη έκφραση και την πρόταση «μισώ το τοστ!». «Μα είναι το αγαπημένο σου πρωινό, μου το είπες εσύ ο ίδιος!». «Όχι ποτέ». Κι αυτό συνεχίζεται για λίγα λεπτά ακόμα.
Δεν είναι πολύ δύσκολο όταν δεν μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας τη λογική; Όταν νιώθετε ανίκανοι να το κάνετε να καταλάβει; Δεν κερδίζονται όμως όλες οι μάχες των γονιών με απλή λογική. Πολλές απαιτούν επίγνωση και ενσυναίσθηση. Η συναισθηματική επίγνωση και η ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ανατροφής με συναισθηματική νοημοσύνη και η προαγωγή της υγιούς συναισθηματικής ανάπτυξης στα παιδιά θα καθορίσει πόσο επιτυχημένα και ευτυχισμένα θα γίνουν μετέπειτα στη ζωή τους.
Advertisment
Μία μακρά έρευνα που διήρκεσε 19 χρόνια και έχει δημοσιευτεί στο American Journal of Public Health από τους Jones et al. (2015) δείχνει ότι οι κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες ενός 5χρονου μπορούν να καθορίσουν τη μετέπειτα επιτυχία του, όπως την ικανότητα να αποκτήσει πτυχίο και να βρει εργασία μέχρι τα 25 του.
Ευτυχώς, ο συναισθηματικός συντελεστής ενός ατόμου δεν είναι προκαθορισμένος και μπορεί να ενισχυθεί μέσω της εξάσκησης. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καταλάβουμε πώς οι συναισθηματικά ευφυείς γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν αυτές τις δεξιότητες.
6 πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι συναισθηματικά ευφυείς γονείς
Φροντίζουν τον εαυτό τους
Η ανατροφή παιδιών είναι ένας από τους δυσκολότερους ρόλους στον κόσμο. Οι συναισθηματικά ευφυείς γονείς νοιάζονται για τον εαυτό τους, τον συμπονούν. Καταλαβαίνουν ότι χρειάζονται την ενέργεια όσο τίποτε άλλο, δίνουν έμφαση στη δική τους ψυχική ευημερία και έτσι έχουν καλύτερη διάθεση και είναι υπομονετικοί. Όταν νιώσουν εξουθενωμένοι ή πολύ αγχωμένοι, κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να διορθώσουν την πορεία τους και θέτουν σε προτεραιότητα τον εαυτό τους.
Advertisment
Εστιάζουν στη σύνδεση
Η εγκαθίδρυση ενός στενού δεσμού ανάμεσα σε εκείνους και στο παιδί είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητές τους. Η καθημερινότητα είναι τόσο απαιτητική που συχνά ξεχνάμε αυτό το κομμάτι. Οι συναισθηματικά ευφυείς γονείς, όταν φροντίζουν τα παιδιά τους, είναι πλήρως παρόντες στη στιγμή, απόλυτα συγκεντρωμένοι ώστε αυτή τους η πράξη να έχει θετικό συναισθηματικό αντίκτυπο στο παιδί.
Εξασκούν τα παιδιά τους στα συναισθήματα
Τα βοηθούν να αναγνωρίσουν τι νιώθουν, να ονοματίσουν το συναίσθημα και να ενεργοποιήσουν την συναισθηματική ρύθμιση. Οι συναισθηματικά ευφυείς γονείς δεν επικρίνουν ή αγνοούν τα συναισθήματα των παιδιών. Στηρίζονται σε αυτά ώστε να τα μάθουν παράλληλα και μεθόδους διαχείρισης προβλημάτων.
Διδάσκουν την αυτοπειθαρχία, δεν τιμωρούν
Η πειθαρχία απαιτεί το παιδί να έχει μάθει τι αναμένουν οι άλλοι από αυτό. Οι συναισθηματικά ευφυείς γονείς γνωρίζουν πώς να θέσουν υγιή όρια και οι συνέπειες της παραβίασής τους είναι ξεκάθαρες. Δεν τιμωρούν για να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους, αλλά ούτε και χρησιμοποιούν φωνές, προσβολές και παραμέληση για να λάβουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντιλαμβάνονται πως αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα αν τα παιδιά μάθουν δεξιότητες διαχείρισης συμπεριφοράς.
Αναπτύσσουν τα εσωτερικά κίνητρα των παιδιών
Πρόκειται για την ικανότητα να επιμένουν και να συνεχίζουν σε έναν στόχο παρά τα εμπόδια και χωρίς να επιζητούν την επιβεβαίωση των άλλων. Οι συναισθηματικά ευφυείς γονείς βοηθούν τα παιδιά τους να θέσουν στόχους (όποιοι κι αν είναι αυτοί) και στη συνέχεια να οραματιστούν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξή τους. Ενισχύουν τις προσπάθειές τους αντί να δίνουν έμφαση στο αποτέλεσμα και είναι οι ίδιοι πρότυπα επιμονής.
Ενσταλάζουν αξίες στα παιδιά τους
Οι αξίες είναι πεποιθήσεις που κάθε άτομο θεωρεί σημαντικές για τον εαυτό του και για την ανθρωπότητα συνολικά. Και καθώς επηρεάζουν τόσο βαθιά τις συμπεριφορές, τις στάσεις και τις αποφάσεις μας, οι αξίες είναι κρίσιμες στην ανατροφή των παιδιών. Οι συναισθηματικά ευφυείς γονείς προσπαθούν να αναγνωρίσουν τις δικές τους αξίες και να τις επικοινωνήσουν στα παιδιά τους.
Όμως, αντιλαμβάνονται ότι το να πουν απλώς στο παιδί τους να είναι πιο ειλικρινές ή ευγνώμον ή τίμιο, δεν λειτουργεί, όπως ακριβώς δεν λειτουργεί και για τους ενήλικες. Έτσι, γίνονται οι ίδιοι πρότυπα και κοινωνοί αυτών των αξιών με τις πράξεις και έτσι καταφέρνουν να τις ενσταλάζουν και στα παιδιά τους.
Meghna Singhal, Ph.D, κλινική ψυχολόγος – coach γονέων