Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο σχετικά με το Οικογενειακό Δίκαιο που θα κατέβει στη Βουλή και θα περιέχει τη δυνατότητα θέσπισης της συνεπιμέλειας έχει ήδη ανοίξει έναν έντονο διάλογο τόσο εντός της επιστημονικής κοινότητας, όσο και εκτός.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι για να είναι ένα παιδί ευτυχισμένο χρειάζεται και τους δύο γονείς του, οπότε η συνεπιμέλεια μόνο καλό θα κάνει. Από την άλλη, είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι που έχει αποφασίσει να χωρίσει.
Advertisment
Μέχρι σήμερα, η συνεπιμέλεια υφίσταται ως επιλογή αν έχει συμφωνηθεί μετά το διαζύγιο και από τους δύο γονείς. Αν κάποιος από τους δύο διαφωνήσει, τότε το Δικαστήριο προχωρά στην αποκλειστική επιμέλεια, η οποία συχνά αναλαμβάνεται από τη μητέρα.
Ο σκοπός της συνεπιμέλειας είναι να επιτευχθεί η όσο το δυνατό καλύτερη συνεργασία των δύο γονιών όσον αφορά στο όφελος των παιδιών τους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 2015 συστήνει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης να διασφαλίζουν και να προωθούν την ισότητα μεταξύ των γονέων από τη γέννηση του παιδιού.
Ποια φαίνεται να είναι τα οφέλη της συνεπιμέλειας
Η από κοινού ανατροφή σημαίνει και ισότιμο χρόνο· όλο και περισσότεροι επιστήμονες ψυχικής υγείας συμπεραίνουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά επιδρούν θετικά στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καθεστώς συνεπιμέλειας (καθώς η συνεπιμέλεια ήδη συμβαίνει συχνότερα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και ψυχικής δυσφορίας.
Advertisment
Επιπλέον, φαίνεται ότι αυτά τα παιδιά είναι λιγότερο επιθετικά και παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, μειωμένη χρήση αλκοόλ και ουσιών, καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση και γενικότερη γνωστική ανάπτυξη. Αυτά ανέφεραν μεταξύ άλλων σε επιστολή τους 47 καθηγήτριες Πανεπιστημίου, μιλώντας για τις θετικές επιδράσεις της από κοινού ανατροφής.
Από την άλλη, η συνεπιμέλεια έχει θετικές επιδράσεις και στους γονείς, καθώς κανένας από τους δύο δεν απομονώνεται ή απομακρύνεται από το παιδί και την ανατροφή του. Ταυτόχρονα, το οικονομικό και συναισθηματικό βάρος δεν πέφτει στον έναν γονέα, καθώς είναι απαραίτητο και οι δύο να συνεισφέρουν στις αποφάσεις, τις υποχρεώσεις και την ανατροφή του παιδιού.
Όλα αυτά φυσικά δεν θα ισχύουν σε περιπτώσεις όπου οι γονείς είναι αποδεδειγμένα βίαιοι, κακοποιητικοί ή αμελείς. Επιπλέον, χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι η από κοινού ανατροφή δεν θα γίνεται σε πλαίσιο καυγάδων, εκδικητικών συμπεριφορών και εντάσεων, αφού με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει κανένα όφελος από τον θεσμό της συνεπιμέλειας· το αντίθετο.
Πηγή:
Με πληροφορίες από news247.gr