Η αλόη βέρα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να ανακουφίζει από το ηλιακό έγκαυμα. Οι βλαστοί της αποθηκεύουν νερό, δημιουργώντας μια καθαρή ουσία σαν τζελ που περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και αμινοξέα. Αυτή η ιδιαιτερότητά της βοηθά το φυτό να επιβιώσει σε τροπικό κλίμα σε όλο τον κόσμο – ή στη γλάστρα του παραθύρου σας – αλλά το είδος αυτό προχωρά πέρα από τον καλλωπισμό του κήπου σας. Η χρήση του τζελ στις σπιτικές θεραπείες έχει μακρά ιστορία και είναι ασφαλές για τοπική χρήση.
Ποιες είναι οι βασικές χρήσεις του τζελ της αλόης;
Καταπραΰνει από ερεθισμούς
Αν ταλαιπωρείστε από ερυθρότητα, δοκιμάστε την αλόη. Η κολλώδης ουσία των φύλλων περιέχει ουσίες που καταστέλλουν τις φλεγμονές.
Advertisment
Ανακούφιση από κρίσεις ψωρίασης
Η εφαρμογή μιας κρέμας με εκχύλισμα αλόης βέρα κάποιες φορές από το πρωί μέχρι το βράδυ μειώνει την ερυθρότητα, τις ουλές και τη φαγούρα από φλεγμονές λόγω ήπιας- μέτριας ψωρίασης. Μπορεί να χρειαστείτε έναν – δύο μήνες μέχρι να δείτε βελτιώσεις και επίσης μιλήστε με το γιατρό σας αν παίρνετε φάρμακα.
Επιταχύνει τη διαδικασία θεραπείας
Η αλόη βέρα περιέχει φορείς που είναι γνωστοί ότι βοηθούν στην καταστολή μυκήτων, βακτηρίων και ιών. Μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία των πληγών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαυμάτων πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναζητήστε πάντα επαγγελματική φροντίδα αν έχετε βαθιά εγκαύματα ή εγκαύματα που καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή του σώματος.
Καταπολεμά την ακμή
Πέρα από τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, το τζελ έχει σαλικυλικό οξύ, ένα απολεπιστικό συστατικό που ξεβουλώνει πόρους και δρα ως αντιφλεγμονώδες στους αδένες που παράγουν έλαια (όπως στην ακμή). Επίσης, αναζητήστε προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου για να εξοντώσετε βακτήρια που προκαλούν σπυράκια.
Advertisment
Βοηθά σε περιπτώσεις έρπητα
Η χρήση μιας φαρμακευτικής κρέμας που περιέχει αλόη βέρα μπορεί να βοηθήσει στο να υποχωρήσει γρηγορότερα το εξάνθημα χάρη στις αντιϊκές ιδιότητες που έχει. Με τόσα ενυδατικά και καταπραϋντικά οφέλη, η αλόη βέρα αξίζει λίγο χώρο στο φαρμακευτικό σας ντουλάπι.
Πηγές:
https://aac.asm.org/content/35/12/2463.short
https://health.usnews.com/doctors/david-lortscher-671986
https://nccih.nih.gov/health/aloevera