Βρέφος δεν μπορεί να λάβει υπηκοότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω ομοφυλόφιλης μητέρας

Ομοφυλόφιλη μητέρα προσφεύγει στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η Βουλγαρία φαίνεται πως έχει εκθέσει σε κίνδυνο παρατεταμένης έλλειψης εθνικότητας ένα βρέφος μόλις ενός

Βρέφος δεν μπορεί να λάβει υπηκοότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω ομοφυλόφιλης μητέρας

Ομοφυλόφιλη μητέρα προσφεύγει στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η Βουλγαρία φαίνεται πως έχει εκθέσει σε κίνδυνο παρατεταμένης έλλειψης εθνικότητας ένα βρέφος μόλις ενός έτους λόγω διακρίσεων.

Το «Βρέφος Σ.» όπως ονομάστηκε δεν διαθέτει πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητας επειδή η χώρα αρνήθηκε να τα χορηγήσει σε ομοφυλόφιλους γονείς. Η συγκεκριμένη νομική υπόθεση δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και για άλλες παρόμοιες οικογένειες που λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Οι γονείς ζουν κοντά στη Βαρκελώνη και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να γνωρίσουν την κόρη τους στις οικογένειές τους αφού δεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να έχει το βρέφος διαβατήριο. Οι ειδικοί σε θέματα απάτριδων αναφέρουν ότι το «Βρέφος Σ.», αν δεν λάβει υπηκοότητα, δεν θα μπορέσει να πάει σχολείο, να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και σε κρατικά επιδόματα.

Μετά τη γέννησή της, τον Δεκέμβριο του 2019, η «Βρέφος Σ.» έλαβε πιστοποιητικό γέννησης στην Ισπανία, στο οποίο αναφέρονταν και οι δύο μητέρες της. Ωστόσο, όταν η Βουλγάρα μητέρα της, η οποία χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Καλίνα», ζήτησε βουλγάρικο πιστοποιητικό γέννησης για την κόρη της ώστε να μπορέσει να κάνει αίτηση για την απόκτηση βουλγάρικης υπηκοότητας, της ανακοίνωσαν ότι το μωρό της δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ίδια. Κι αυτό επειδή το Σύνταγμα της Βουλγαρίας χαρακτηρίζει ως γάμο την ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα.

Η μητέρα της δήλωσε για την υπόθεση στο Ίδρυμα Thomson Reuters «Μας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Αυτή η διάκριση φαντάζει πολύ προσωπική και μας έχει σοκάρει. Θέλω να πω (στο δικαστήριο) ότι εγώ είμαι η μητέρα της ανεξαρτήτως σε ποια χώρα βρίσκομαι. Είναι πολύ ατυχές ότι μπορώ να είμαι η μητέρα της στην Ισπανία…αλλά δεν μπορώ να είμαι η μητέρα της στην ίδια μου την πατρίδα».

Όμως το ζευγάρι δεν μπορεί να λάβει ισπανική υπηκοότητα για την κόρη του καθώς καμία από τις δύο μητέρες δεν είναι Ισπανίδα υπήκοος. Το Γιβραλτάρ είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, αλλά οι βρετανικοί νόμοι ορίζουν ότι η σύζυγος της Καλίνα δεν μπορεί να της κληροδοτήσει την βρετανική της υπηκοότητα καθώς την έχει αποκτήσει από την καταγωγή της.

«Αυτή η απόφαση θα είναι σημαντική για πολλούς ανθρώπους», τονίζει η δικηγόρος της Καλίνα, Ντένιτσα Λιουμπένοβα. Φαίνεται ότι είναι πολλά τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ευρώπη τα οποία βρίσκονται στην ίδια θέση και τα παιδιά τους κινδυνεύουν να μείνουν απάτριδες επειδή υπάρχουν ακόμη χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες κάνουν τέτοιες διακρίσεις.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr και iefimerida.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα