, , ,

Νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς στοχεύει στην καλύτερη προστασία τους

Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τα δεσποζόμενα, που θα έχουν

Νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς στοχεύει στην καλύτερη προστασία τους

Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τα δεσποζόμενα, που θα έχουν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την καλύτερη προστασία τους. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο πριν από λίγες μέρες και περιλαμβάνει 10 κύρια σημεία αλλαγών.

Μία από τις αλλαγές είναι η θέσπιση των «Πέντε Ελευθεριών των Ζώων»: Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

Advertisment

Επίσης, προβλέπεται δημιουργία εθνικού μητρώου ζώων συντροφιάς. Μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας θα περιλαμβάνει δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, κτηνιατρεία, εκτροφείς, καταφύγια, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις αλλά και η Δημόσια Διοίκηση. Παράλληλα το βιβλιάριο των ζώων συντροφιάς θα γίνει ηλεκτρονικό ώστε να έχουν πρόσβαση οι ειδικοί σε έναν ψηφιακό φάκελο υγείας του ζώου, το οποίο θα έχει και πληροφορίες του ιδιοκτήτη.

Όσον αφορά στην αναπαραγωγή, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Θα δίνεται άδεια σε κάθε ιδιοκτήτη για 1 αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου και θα απαιτείται δήλωση υποψήφιων αναδόχων για τα νεογέννητα. Η αναπαραγωγή από ερασιτέχνες εκτροφείς θα γίνεται με όρια και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η στείρωση γίνεται υποχρεωτική, ενώ για εξαιρέσεις θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από pet shop, όπως και οι αγγελίες για ζευγάρωμα. Η πώληση/διάθεση ζώων συντροφιάς θα γίνεται μόνο από εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες. Απαγορεύεται επίσης η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εκτός από τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας των ζώων.

Advertisment

Το νομοσχέδιο επίσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ενός 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων, αλλά και παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Επίσης, ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης διευρύνεται. Εισάγονται πρόστιμα για νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις. Ανάμεσά τους αναφέρεται και η επιβολή και αυστηροποίηση προστίμων για σοβαρές διοικητικές παραβάσεις.

Παράλληλα, διευκρινίζονται οι υποχρεώσεις των δήμων, οι οποίοι θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με καταχωρημένα στο Μητρώο φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις. Ο κάθε Δήμος έχει υποχρέωση να διαθέτει και να εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων που περιλαμβάνει:

-Περισυλλογή με εκπαιδευμένα συνεργεία & κατάλληλο εξοπλισμό.

-Σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή. Στείρωση και περίθαλψη, με τη διασφάλιση των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

-Φιλοξενία, με την ίδρυση και λειτουργία καταφύγιων, με νέους κανόνες διαφάνειας και προσβασιμότητας από όλους

-Υιοθεσία, μέσω της Πανελλήνιας Πλατφόρμας, σε συνεργασία με τις Φιλοζωικές. Αποτέφρωση μέσω της λειτουργίας αποτεφρωτηρίων.

Πηγή:

Με πληροφορίες από lifo.gr και kathimerini.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση