Η σκέψη αποτελεί το αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημονικών κλάδων. Διαμέσου της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας και την κοινωνιολογίας αλλά και της βιολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν τα μυστικά που κρύβει η σκέψη μας.
Παρόλο που η σκέψη αποτελεί μια θεμελιώδη ανθρώπινη δραστηριότητα, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει μια κοινά αποδεκτή θεωρία για το τι είναι, από πού προέρχεται και πώς δημιουργείται αν και όλοι αναγνωρίζουμε, πόσο πολύ επηρεάζει τη ζωή μας!
Advertisment
«Αν θέλεις να μάθεις τι πραγματικά είναι οι σκέψεις, από πού προέρχονται και κατά πόσο οι σκέψεις σου είναι δικά σου δημιουργήματα, διάβασε το βιβλίο του Osho “Ο ανεξάρτητος νους” από τις εκδόσεις Πεδίο και μετά ξανασυζητάμε» μου είπε κάποιος φίλος με τον οποίο ψάχνουμε συχνά για απαντήσεις σε υπαρξιακά και όχι μόνο ερωτήματα, ανταλλάσσοντας απόψεις και γνώμες.
Οι γνώσεις του σχετικά με τις κυκλοφορίες βιβλίων με ξεπερνούν κι έτσι, έσπευσα να προμηθευτώ το βιβλίο που μου πρότεινε.
Advertisment
Ο τίτλος «Ο ανεξάρτητος νους – μαθαίνοντας να ζούμε μια ζωή ελευθερίας» μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Έχω διαβάσει αρκετά μέχρι στιγμής για την επίδραση της σκέψης στην υγεία, την ευτυχία και την επιτυχία αλλά το πώς να κάνουμε τον νου μας ανεξάρτητο και να μάθουμε να ζούμε μια ζωή ελευθερίας (γιατί αυτό συμβαίνει τελικά, όταν ο νους μας απελευθερώνεται και γίνεται ανεξάρτητος), αυτό, δεν το είχα ξανασυναντήσει.
Το πρώτο πράγμα που θα διδαχθείτε σε αυτό το βιβλίο είναι να «ξεμάθετε» κάποια πράγματα που έχετε μάθει σχετικά με τις σκέψεις σας. Για παράδειγμα, αν νομίζετε ότι όλες οι σκέψεις που κάνετε είναι δικές σας, μάλλον κάνετε λάθος!
Ο Osho λέει ότι οι σκέψεις είναι σαν τα εκατομμύρια της σκόνης. Μπαινοβγαίνουν μέσα μας. Από ένα κεφάλι μπαίνουν σε ένα άλλο και συνεχίζουν. Έχουν τη δική τους ζωή. Δεν είναι δικές μας.
Τις έχουμε συγκεντρώσει. Αυτές όλες τις δανεικές σκέψεις που δεν είναι δικές μας θα πρέπει να τις απορρίψουμε γιατί δεν είναι αυθεντικές. Αυθεντικές είναι μόνο οι σκέψεις εκείνες που έχουν βρεθεί μέσω της δικής μας εμπειρίας κι αυτές οι σκέψεις είναι γεμάτες δυνατότητες. Αυτές τις σκέψεις θα πρέπει να κρατάμε στο νου μας.
Στη συνέχεια, θα μας διδάξει πώς να ανακαλύψουμε τις «δανεικές» σκέψεις μέσα μας και πώς να τις απορρίψουμε, πώς επίσης να ανακαλύψουμε τις αυθεντικά δικές μας σκέψεις, γεγονός που θα οδηγήσει στη σταδιακή ανεξαρτητοποίηση του νου μας.
Μεγάλη έμφαση δίνει ο Osho στον ρόλο της πίστης και των πεποιθήσεων και πώς αυτές παρεμποδίζουν την επίτευξη της ελευθερίας μας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών του και χρησιμοποιώντας εύστοχα παραδείγματα, μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σχέση ελευθερίας, ηθικής και πνευματικότητας. Όπως λέει και ο ίδιος: “Αν η ελευθερία μας στερήσει την ηθική και την πνευματικότητά μας, τότε πρέπει να ξέρουμε ότι αυτή η ηθική και η πνευματικότητα θα πρέπει να είναι ψεύτικη. Μια ηθική ή πνευματικότητα που χάνεται από τη γέννηση της ελευθερίας οπωσδήποτε είναι ψεύτικη. Μόνο οι πνευματικότητες και οι ηθικές που γίνονται πιο βαθιές από τη γέννηση της ελευθερίας είναι αυθεντικές”.
Τρεις μεγάλες διδασκαλίες περιέχονται επίσης μέσα σε αυτό το εκπληκτικό βιβλίο: Η διδασκαλία σχετικά με την κατάσταση απουσίας σκέψης, η διδασκαλία για την κατάσταση της σκέψης και η διδασκαλία για την κατάσταση της μη σκέψης.
Ολοκληρώνοντας τη μελέτη του βιβλίου, ο αναγνώστης θα έχει πάρει όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται για να προχωρήσει στο δικό του δρόμο της ελευθερίας.
“Ο ανεξάρτητος νους” του Osho είναι από τα βιβλία εκείνα που βγαίνουν ξανά και ξανά από το ράφι για να ξαναδιαβαστούν, ανοίγοντας – κάθε φορά – ένα νέο πεδίο κατανόησης και συνειδητοποιήσεων.
Αξίζει να το διαβάσετε!