Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην ανατροπή των νόμων της φυσικής όπως τους γνωρίζουμε έως σήμερα, αφού δεν αποκλείουν να έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη μιας πέμπτης δύναμης της φύσης. Αυτό υποστηρίζουν μετά την παρατήρηση μικροσκοπικών υποατομικών σωματιδίων, τα οποία είχαν ασυνήθιστη συμπεριφορά.
Στο πείραμα, που ονόμασαν «Muon g-2», έστειλαν μιόνια μέσω ενός ηλεκτρομαγνήτη 15 τόνων. Τα μιόνια συνιστούν στοιχειώδη σωματίδια που είναι παρόμοια με το ηλεκτρόνιο. Στο πείραμα ταξίδεψαν κατά μήκος της μαγνητικής διαδρομής, που είχε μήκος 15 μέτρων και 24 εκατοστών, αλλά οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ταλαντεύτηκαν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι δηλώνει το πρότυπο μοντέλο που χρησιμοποιείται εδώ και 50 χρόνια.
Advertisment
Σύμφωνα με το Πρότυπο μοντέλο, τα πάντα στο σύμπαν κατασκευάζονται από τα θεμελιώδη σωματίδια, τα οποία διέπονται από τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις: τη βαρυτική, την ηλεκτρομαγνητική, την ισχυρή και την ασθενή. Έτσι, το μοντέλο αυτό προβλέπει τη διαδικασία του πειράματος με μεγάλη ακρίβεια.
Ωστόσο, καθώς τα μιόνια κυκλοφορούν στον μαγνήτη του «Muon g-2» αλληλεπιδρούν επίσης και με έναν κβαντικό «αφρό» υποατομικών σωματιδίων. Αυτές οι επιδράσεις επηρεάζουν με τη σειρά τους την τιμή του g-factor, με αποτέλεσμα η ταλάντωση να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται. Ωστόσο, αν ο κβαντικός «αφρός» περιλαμβάνει επιπλέον δυνάμεις που δεν λαμβάνονται υπόψιν από το Πρότυπο Μοντέλο, θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τον g-factor. Κάτι τέτοιο συνέβη στο πείραμα.
Με βάση τα τελευταία ευρήματα του Fermilab, το μιόνιο θα μπορούσε να αλληλεπιδρά και με μη ανακαλυφθέντα σωματίδια ή δυνάμεις, που δεν περιλαμβάνονται στο πρότυπο μοντέλο όπως το γνωρίζουμε. Καθώς τα μιόνια σχηματίζονται φυσικά, όταν οι ακτίνες πέφτουν στην ατμόσφαιρα της Γης, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θεωρούμε ότι λειτουργεί το σύμπαν.
Advertisment
Όπως αναφέρεται σε δήλωση του Συμβουλίου Εγκαταστάσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (STFC) το αποτέλεσμα «παρέχει ισχυρές αποδείξεις για την ύπαρξη ενός μη-ανακαλυφθέντος υποατομικού σωματιδίου ή μιας νέας δύναμης». Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα στις 40.000, όπως προειδοποιούν και οι επιστήμονες, το αποτέλεσμα να οφείλεται σε στατιστικό σφάλμα.
Ο εξέχων Άγγλος φυσικών σωματιδίων καθηγητής Μπράιαν Κοξ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «σημαντικό και συναρπαστικό». «Πλησιάζει η ανακάλυψη της νέας φυσικής, πέρα από το πρότυπο μοντέλο» έγραψε στο twitter. Όπως υποστήριξε, εάν τα αποτελέσματα επαληθευτούν, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στη φυσική των σωματιδίων για πολλά χρόνια, ανάλογη με το Σωματίδιο Χιγκς.
Το πρωτοποριακό πείραμα πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Φέρι στο Ιλλινόις, που διαθέτει την τεχνολογία για τη δημιουργία μιονίων σε επιταχυντές σωματιδίων. Ο Μίτσιο Κάκου, καθηγητής θεωρητικής φυσικής, υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη που πέτυχαν οι επιστήμονες ότι τα μιόνια ταλαντεύονται με έναν μη αναμενόμενο τρόπο μπορεί να αποτελεί την ένδειξη που χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας καθολικής θεωρίας των πάντων, την οποία ο ίδιος αποκαλεί ως «Εξίσωση του Θεού».
Θα μπορούσε αυτή η ανακάλυψη να βαδίζει προς τη δημιουργία μιας τελικής θεωρίας; Αρκετοί είναι αυτοί που το ελπίζουν. Άλλωστε, ο Αϊνστάιν είχε πει ότι αν δει κάποιος την ουρά ενός λιονταριού, ίσως υπάρχει κι ένα λιοντάρι που συνδέεται με αυτό. Κάθε μικρή απόκλιση από το πρότυπο μοντέλο θα ήταν μια ουρά που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αληθινή θεωρία, σύμφωνα με τις υποθέσεις των επιστημόνων.
Πηγή:
Με πληροφοφίες από www.scinews.eu