Independent: Ποια νησιά ενδέχεται να βρεθούν στην «πράσινη» λίστα του καλοκαιριού

Η τουριστική σεζόν σε λίγες μέρες ξεκινά επίσημα και ένας έντονος διάλογος έχει ξεκινήσει για το ποιες θα είναι οι «covid-free» περιοχές.

Independent: Ποια νησιά ενδέχεται να βρεθούν στην «πράσινη» λίστα του καλοκαιριού

Τον Μάιο η τουριστική περίοδος θα ανοίξει για το 2021 και είναι πολλές οι χώρες, ειδικά της Μεσογείου, που προετοιμάζονται εντατικά για να δεχτούν με ασφάλεια τους επισκέπτες. Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι ακόμα γνωστή, αν και ο Independent αναφέρει για τη Μ.Βρετανία τις 17 Μαίου. Θα υπάρξει ένα χρωματικό σύστημα (πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο) ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο εξάπλωσης του Covid-19.

Οι πράσινες χώρες θα έχουν τους λιγότερους περιορισμούς: δεν θα απαιτείται καραντίνα, αλλά θα χρειάζεται θετικό τεστ πριν το ταξίδι, αλλά και κατά την άφιξη. Οι επισκέπτες από τις «κόκκινες» χώρες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 11 μέρες με δικά τους έξοδα.

Όμως, το χρώμα δεν θα αφορά όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Independent, θα υιοθετηθεί μια προσέγγιση παρόμοια με εκείνη που υπήρξε το καλοκαίρι του 2020. Αν και η λίστα δεν θα αποκαλυφθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, υπάρχουν ορισμένες χώρες και περιοχές που έχουν ήδη προβάδισμα.

Στο Γιβραλτάρ, για παράδειγμα, οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ήδη εμβολιαστεί, οπότε αποτελεί μια βέβαιη «πράσινη» περιοχή. Επίσης, το Μαρόκο εμφανίζει μια ραγδαία πτώση στους αριθμούς κρουσμάτων τους τελευταίους 6 μήνες.

Το Ισραήλ, φυσικά, ήταν η χώρα με το καλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η χώρα ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμένοι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν ελεύθερα να την επισκεφθούν για τις διακοπές τους από τα τέλη Μαΐου.

Ο ειδικός σε θέματα τουριστικής βιομηχανίας Paul Charles πιστεύει ότι η λίστα θα αποτελείται από περίπου 30 χώρες. Εικάζει ότι στη λίστα θα περιλαμβάνονται οι εξής χώρες και περιοχές: Ισραήλ, Μαρόκο, Μαλδίβες, Σεϋχέλλες, Γρανάδα, St Lucia, τα νησιά Φόκλαντ και άλλα αποικιακά Βρετανικά νησιά.

Ποια ελληνικά και ευρωπαϊκά νησιά πιθανότατα θα βρεθούν στην πράσινη λίστα;

Το Ινστιτούτο Robert Koch της Γερμανίας, το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση της χώρας για τις περιοχές κινδύνου, έχει υιοθετήσει μια παρόμοια προσέγγιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην τελευταία σύστασή του εξαιρεί τις Βαλεαρίδες Νήσους – κυρίως τη Μαγιόρκα, τη Μενόρκα και την Ίμπιζα – από τη λίστα των επικίνδυνων περιοχών στις οποίες όμως συνεχίζει να βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας.

Από την άλλη, η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πορτογαλίας υποδεικνύει ότι κομμάτια της Μαδέιρα και το κύριο νησί των Αζορών, το Σάο Μιγκέλ, συνεχίζουν να εμφανίζουν υψηλά επίπεδα κορονοϊού. Όμως τα άλλα οκτώ νησιά της περιοχής θεωρείται ότι βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

Ο τελευταίος χάρτης Covid που δημιουργείται από την Ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει αρκετά νησιά στη λίστα υψηλού κινδύνου. Τα νησιά που συμπεριλαμβάνονται είναι η Χίος, η Εύβοια, η Κως, η Λέσβος, ο Πόρος, η Θάσος και η Ζάκυνθος. Εντούτοις, η Μύκονος και η Ύδρα θεωρούνται περιοχές μέτριου κινδύνου, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας.

Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως πριν από κάποιους μήνες κάποια από τα πιο δημοφιλή νησιά για τους ξένους τουρίστες, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα, μπήκαν σε καθεστώς χωρίς καραντίνα. Εντούτοις, είναι αρκετά τα μικρά νησιά (μέχρι 5.000 κατοίκους), στα οποία η πλειοψηφία των κατοίκων θα εμβολιαστεί και θα χαρακτηριστούν Covid-free.

Τέλος, παρόμοιο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει και η Ιταλική κυβέρνηση, η οποία εμβολιάζει τους κατοίκους δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών, όπως τα νησιά Κάπρι, Procida και Ischia.

Πηγή:

www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/green-list-countries-holiday-islands

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε