Η κυβέρνηση της Δανίας κατηγορείται ότι «θυσιάζει το μέλλον» των προσφυγόπουλων από τη Συρία

Η ΜΚΟ Save the Children εξέφρασε ανησυχίες καθώς ανακάλυψε ότι τουλάχιστον 70 προσφυγόπουλα κινδυνεύουν να απελαθούν στη Συρία.

Η κυβέρνηση της Δανίας κατηγορείται ότι «θυσιάζει το μέλλον» των προσφυγόπουλων από τη Συρία

Οι αρχές της Δανίας κατηγορούνται ότι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον δεκάδων προσφυγόπουλων, απειλώντας με απέλαση στη Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις ότι δεν είναι ασφαλές κάτι τέτοιο.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, η ΜΚΟ Save the Children εξέφρασε ανησυχίες καθώς ανακάλυψε ότι τουλάχιστον 70 προσφυγόπουλα κινδυνεύουν να απελαθούν στη Συρία.

Advertisment

Η Δανία προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου αφού ανακοίνωσε σχέδια της να άρει την προσωρινή προστασία προσφύγων από τη Δαμασκό, η οποία τους επέτρεπε να μένουν στη χώρα αφού κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι ήταν ασφαλές γι’ αυτούς να επιστρέψουν πίσω εξαιτίας της υποτιθέμενης «βελτιωμένης» κατάστασης ασφάλειας σε σημεία της Συρίας.

Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες από την περιοχή κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειες παραμονής τους, κάτι που θα τους αναγκάσει να επιστρέψουν σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από τις άγριες συγκρούσεις της περασμένης δεκαετίας.

Μιλώντας στο Euronews, o Amjad Yamin, εκπρόσωπος της οργάνωσης Save the Children, δήλωσε πως ο οργανισμός ήταν ενήμερος για τουλάχιστον 70 παιδιά που περιμένουν μια τελική απάντηση για το αν θα χάσουν το δικαίωμά τους να μένουν στη Δανία ή όχι. Αν η απάντηση είναι θετική, τα παιδιά και η οικογένειά τους θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις αρχές της Δανίας ώστε να σταλούν πίσω στη Συρία ή αλλιώς θα μεταφερθούν σε κέντρα αναχώρησης για αόριστο χρονικό διάστημα.

Advertisment

Ο Yamin ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει την δικαιολογία που χρησιμοποιεί η χώρα για να στείλει πίσω στη Συρία αυτά τα παιδιά. Εντούτοις, πιστεύει ότι είναι μια απόφαση που η χώρα «προσπαθούσε εδώ και κάποιο καιρό να πάρει».

«Πολλές χώρες έχουν υπάρξει γενναιόδωρες για αρκετό καιρό», εξηγεί ο Yamin. Όμως, διαβεβαίωσε ότι η Συρία δεν είναι ένα μέρος που πρέπει να σταλούν τα παιδιά. «Δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για να πιέσουμε αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν».

Σε μια ξεχωριστή δήλωση από το Save the Children, η Anne Margrethe Rasmussen, η Υπεύθυνη πεδίου του οργανισμού για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής προειδοποίησε: «Τα παιδιά, που δεν έχουν καμία ευθύνη για τις καταστροφικές συγκρούσεις στη Συρία είναι και πάλι θύματα μιας κρίσης που δημιουργήθηκε από τους ενήλικες. Πολλά αυτά δεν θα δουν ποτέ μια ειρηνική Συρία, η οποία βρίσκεται εν μέσω πολέμου για πάνω από 10 χρόνια».

Πράγματι, σε πρόσφατη έρευνα του οργανισμού με συνεντεύξεις από 1.900 παιδιά και κηδεμόνες στη Συρία, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ολλανδία βρήκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών δεν βλέπουν μέλλον στη Συρία μετά από 10 χρόνια συγκρούσεων.

Από όσα ερωτήθηκαν, το 86% των Σύριων προσφυγόπουλων στις παραπάνω χώρες ανέφερε ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στη «χώρα των γονιών τους». Η Rasmussen επίσης πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν δεν σταλούν τα παιδιά απευθείας πίσω, η τοποθέτησή τους σε κέντρα αναχώρησης θα επηρεάσει βαθιά την ψυχική τους υγεία και την ανάπτυξή τους.

Τα προσφυγόπουλα έχουν το δικαίωμα να νιώθουν ασφαλή και δεν πρέπει να ζουν με το φόβο ότι θα αναγκαστούν να φύγουν ξανά. Ο οργανισμός καταγγέλλει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ανακοινώσει κανείς ότι υπάρχει κάποιο ασφαλές μέρος στη Συρία.

«Ένα τέτοιο επιχείρημα δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τα διεθνή στάνταρ και δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Αποτυγχάνει να λάβει υπόψη τους κινδύνους παράνομων συλλήψεων και εκρήξεων βίας. Αγνοεί το γεγονός ότι πολλά σπίτια είναι κατεστραμμένα, η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι περιορισμένη στην καλύτερη περίπτωση και το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει».

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να άρει την προστασία των προσφυγόπουλων από τη Δαμασκό.

Πηγή:

www.euronews.com/2021/04/21/denmark-accused-of-sacrificing-the-future-of-syrian-children

Photo: Spencer Platt/Getty Images

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση