Η αγνόηση στις συντροφικές σχέσεις και πως να τη διαχειριστούμε

Σύγχρονη μάστιγα αποτελεί πλέον η αγνόηση… υποθέτω πως λίγο ή πολύ όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση… να μας αγνοούν ή να αγνοούμε...

Η αγνόηση στις συντροφικές σχέσεις και πως να τη διαχειριστούμε

Σύγχρονη μάστιγα αποτελεί πλέον η αγνόηση… υποθέτω πως λίγο ή πολύ όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση… να μας αγνοούν ή να αγνοούμε…

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η τακτική όχι μόνο προκαλεί θυμό και απογοήτευση, αλλά και βαθύτερα αρνητικά συναισθήματα μέχρι συναισθηματικό πόνο, ιδίως όταν συμβαίνει από το πρόσωπο που νοιαζόμαστε πολύ ή/και αγαπάμε. Η αγνόηση συχνά αποτελεί μέθοδο συναισθηματικής και ψυχολογικής χειραγώγησης ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους, ώστε ο ισχυρός να κερδίσει τα ηνία της σχέσης.

Advertisment

‘Όταν κάποιος λαμβάνει αδιαφορία και αγνόηση από τον σύντροφο του, αυτομάτως αρχίζει να πλημμυρίζεται με αρνητικά συναισθήματα και να κατακλύζεται από δυσάρεστες σκέψεις. Μπορεί να νιώθει μη αρκετός, ανεπαρκής, ασήμαντος, άχρηστος ή και ανάξιος να αγαπηθεί…

Παρόλο που είναι λογικό να αισθάνεται κάποιος πληγωμένος από την αγνόηση, είναι σημαντικό να καταλάβει ότι δεν είναι απαραίτητα δικό του λάθος. Δεν πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει τον εαυτό του ώστε να κερδίσει πίσω την προσοχή ή την αγάπη του συντρόφου του. Χρειάζεται να θυμάται ότι ο καθένας έχει τους δικούς του δαίμονες να αντιμετωπίσει, που μπορεί να τον κάνουν να ενεργεί με συγκεκριμένους τρόπους απέναντι στους άλλους.

Μπορεί παραδείγματος χάριν να έχουν πέσει ο ίδιος θύμα συναισθηματικής εγκατάλειψης ή αποξένωσης και να μην ξέρει πως να εκφράζει τα συναισθήματα του ή πως να συνδεθεί με άλλους ανθρώπους. Ίσως πάλι, να θέλουν την ερωτική- συντροφική επαφή αλλά να μην νιώθουν καλά μέσα σε αυτήν. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου το άτομο που αγνοεί γνωρίζει ακριβώς τι κάνει στη συναισθηματική κατάσταση του άλλου και το χρησιμοποιήσει προς όφελός του, παίζοντας δηλαδή παιχνίδια ισχύος και χειραγώγησης.

Advertisment

Όμως, όποιος και αν είναι ο λόγος για τον οποίο ένα πρόσωπο φέρεται με αγνόηση και αδιαφορία, είναι σίγουρα ανεξάρτητος με την αξία που πρέπει να δίνει καθένας στον εαυτό του.

Οφείλουμε να έχουμε σταθερή αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια ανεξάρτητη του πως μας φέρονται οι άλλοι.

Οφείλουμε να αγαπάμε και να προστατεύουμε τον εαυτό μας από επώδυνες συναισθηματικές καταστάσεις. Οι σχέσεις υπάρχουν για να ανθίζουμε, να περνάμε όμορφα και να εξελισσόμαστε, ιδίως σε μια τόσο δύσκολη εποχή όσο αυτή που βιώνουμε, και όχι να αποτελούν ακόμα ένα ψυχικό βάρος.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συναισθήματα της αγνόησης προκαλούν έντονο στρες με νευροφυσιολογικές διαταραχές στον εγκέφαλο. Ιδιαίτερα στον πρόσθιο φλοιό του εγκεφάλου, μια ζώνη που συνδέεται με σύνθετες γνωστικές λειτουργείες όπως η ενσυναίσθηση, η λήψη αποφάσεων και η ανίχνευση του πόνου. Όταν αυτή η ζώνη διαταραχθεί το άτομο αντιμετωπίζει ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως: πονοκέφαλο, δυσπεψία ή ανορεξία, αυπνία, κόπωση, υπέρταση, υπεργλυκαιμία, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν όταν η αγνόηση συμβαίνει περιοδικά ή/και παρατεταμένα.

Είναι λοιπόν απόλυτα αναγκαίο να λύσει ή να αποκοπεί κανείς από αυτές τις άσχημες καταστάσεις προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του.

Μερικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος της αγνόησης αποτελούν:

  • Η συζήτηση. Μιλήστε με τον σύντροφο σας και επικοινωνήστε μαζί του ανοιχτά για το πως σας κάνει να νιώθετε με την συμπεριφορά του. Ενδέχεται η όλη συμπεριφορά του να έχει προκληθεί από κάποια παρεξήγηση, ή να οφείλεται σε κάποιο άλλο σημαντικό συμβάν ή ακόμα να είναι αποτέλεσμα αμφιβολιών και φόβων που δεν μπόρεσε να εκφράσει εξαρχής.
  • Η αποστασιοποίηση. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και δίνοντας χώρο στον άλλο να σκεφτεί πως φέρεται αλλά και τι περιμένει από αυτή την στάση του, ίσως τον βοηθήσετε να σκεφτεί μόνος του και να ανασυγκροτήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
  • Η απόσπαση. Αποσπάστε την προσοχή σας και βρείτε ενασχόληση σε άλλα πράγματα που σας προσφέρουν χαρά και ευχαρίστηση. Δουλέψτε με τον εσωτερικό σας εαυτό και επουδενί μην αναπτύξετε εμμονή πάνω στο άτομο που σας αγνοεί.
  • Η ψυχραιμία αποτελεί πάντα τον καλύτερο σύμβουλο. Προσπαθήστε να δείτε το γεγονός χωρίς συναισθηματικές αντιδράσεις και ξεσπάσματα. Σκεφτείτε τι θέλετε από την σχέση σας και αν σας ικανοποιεί αυτό που λαμβάνετε και πάρτε μια απόφαση.

Αν δεν μπορείτε να απαγκιστρωθείτε μόνος σας από αυτές τις ψυχοφθόρες καταστάσεις ζητήστε την βοήθεια κάποιου φίλου, της οικογένειας ή κάποιου ειδικού θεραπευτή ή ψυχολόγου. Ενώ στην περίπτωση που αποφασίσετε να συνεχίσετε την σχέση καλό θα ήταν να δουλέψετε από κοινού πάνω στις προβληματικές συμπεριφορές και στην εσφαλμένη επικοινωνία με την βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου-θεραπευτή ή ψυχολόγου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση