, ,

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Οι αιτήσεις άνοιξαν – Ποια είναι η διαδικασία για τους δικαιούχους

Στόχος της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να προσφέρει επιπλέον ώθηση στον ελληνικό τουρισμό.

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Οι αιτήσεις άνοιξαν – Ποια είναι η διαδικασία για τους δικαιούχους

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε τα φετινά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού· στόχος της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να προσφέρει επιπλέον ώθηση στον ελληνικό τουρισμό. Η αντίστοιχη πλατφόρμα άνοιξε και οι αιτήσεις θα «τρέχουν» έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 – 31 Ιουλίου 2022.

Σημειώνεται επίσης ότι οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος (περίπου 300.000 στο σύνολο) θα μπορούν να ενεργοποιήσου τις επιταγές τους μέχρι τις 31 Ιουλίου. Πρόκειται για όσους όσοι δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων lockdown. Όσο για τη φετινή υποβολή των αιτήσεων, η πλατφόρμα έχει ανοίξει τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τους παρόχους των καταλυμάτων που ενδιαφέρονται και για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Advertisment

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που καλύπτει 300.000 επιταγές. Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 διαθέτει πιο διευρυμένα χαρακτηριστικά λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις είναι αυξημένες για τους δικαιούχους και φθάνει ακόμα και το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για τον μήνα Αύγουστο, ο ΟΑΕΔ θα αυξήσει μάλιστα το ποσοστό επιδότησης κατά 20%. Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα έξι διανυκτερεύσεων σε κατάλυμα που θα επιλέξουν από την λίστα «Μητρώο Παρόχων», που θα αναρτηθεί από τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και για το νομό Έβρου, οι διανυκτερεύσεις είναι 10 και έχουν μηδενική ιδιωτική συμμετοχή. Να τονιστεί ότι εκτός από τα καταλύματα, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) ταξιδεύουν δωρεάν.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΠΕΚΑ, που αφορά σε διακοπές 6 ημερών για 50.000 δικαιούχους για την περίοδο 5 Ιουλίου 2021-30 Μαΐου 2022, με προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται από σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Advertisment

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων

Το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός του ΟΑΕΔ επιλέγει δικαιούχους με μοριοδότηση που βασίζεται σε συγκεκριμένα οικονομικά, οικογενειακά και ασφαλιστικά κριτήρια. Οι δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2020:

– πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e – ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή

– έλαβαν από τον ΟΑΕΔ πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο (2) μηνών (πενήντα – 50 – ημερήσια επιδόματα) ή

– συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

– είναι εγγεγραμμένοι/-ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Επιπροσθέτως, οι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν λάβει voucher από το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα και κάποια συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο. Επίσης, μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν επιταγή κοινωνικού τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Οι αιτήσεις γίνονται εδώ.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΠΕΚΑ

– Οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982.

– Oι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2020) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

– Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 στην ηλεκτρονική εφαρμογή στην ενότητα Εφαρμογές Αιτήσεων για επιχειρηματίες-παρόχους ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2021. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας από σήμερα Δευτέρα 24η Μαΐου 2021 μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.

Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στα ΚΕΠ, θα πρέπει να προσκομίσουν:

– Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει o Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευόμενων μελών τους (π.χ. βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (ΑΜ) ΟΓΑ.

– Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN ή εγκεφαλική παράλυση, απαιτείται επιπλέον η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή η απόφασή της.

Τέλος, ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί τις επιχειρήσεις καταλυμάτων των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των προσφυγικών ροών (Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Κω, Πάτμο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Λέρο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελόριζο) με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς.

Επομένως, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν προορισμούς στα προαναφερόμενα νησιά, χωρίς παροχή πρωινού, θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

Πηγή:

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση