,

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουν οι ειδικοί μέχρι τώρα για τη μετάλλαξη δέλτα

«Έχουμε δει ότι όταν η παραλλαγή δέλτα εξαπλώνεται μεταξύ μη εμβολιασμένων ανθρώπων, μπορεί να κυριαρχήσει πολύ, πολύ γρήγορα»

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουν οι ειδικοί μέχρι τώρα για τη μετάλλαξη δέλτα

Η παραλλαγή δέλτα του SARS-CoV-2 – επιστημονικά γνωστή ως lineage B.1.617.2 – εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες τον Δεκέμβριο του 2020 στην Ινδία. Τον Απρίλιο του 2021, η παραλλαγή δέλτα έγινε η πιο διαδεδομένη παραλλαγή που προκάλεσε νέα κρούσματα COVID-19 στην Ινδία. Έκτοτε, έχει εντοπιστεί σε 80 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πρόσφατα, υπήρξαν ανησυχίες – ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες – ότι η παραλλαγή δέλτα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα COVID-19, ανατρέποντας έτσι τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας.

Advertisment

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), η παραλλαγή δέλτα μπορεί να έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ, στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τοποθετούν το ποσοστό των νέων κρουσμάτων COVID-19 που αποδίδονται στην παραλλαγή δέλτα στο 2,7%. Πρόκειται για τα πιο πρόσφατα δεδομένα γονιδιωματικής επιτήρησης που όμως το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα.

Πιο πρόσφατα, ο πρώην επίτροπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Dr. Scott Gottlieb σημείωσε ότι περίπου το 10% των νέων κρουσμάτων COVID-19 οφείλεται στην παραλλαγή δέλτα. Ο Dr. Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχει προειδοποιήσει ότι «κάθε χώρα που έχει την παραλλαγή δέλτα θα πρέπει να ανησυχεί ότι θα υπάρξει έξαρση των λοιμώξεων, ιδίως εάν η συγκεκριμένη χώρα δεν έχει εμβολιάσει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της». «Έχουμε δει ότι όταν η παραλλαγή δέλτα εξαπλώνεται μεταξύ μη εμβολιασμένων ανθρώπων, μπορεί να κυριαρχήσει πολύ, πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή δέλτα;

Με βάση τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η παραλλαγή δέλτα είναι κατά 60% περισσότερο μεταδοτική από την παραλλαγή άλφα, η οποία προηγουμένως ονομαζόταν B.1.1.7. Η άλφα, με τη σειρά της, είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος που κυριαρχούσε προηγουμένως στον κόσμο.

Advertisment

Η Wendy Barclay, καθηγήτρια ιολογίας και επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες λόγω ορισμένων βασικών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία επιτρέπει στον ιό να διεισδύει και να μολύνει τα υγιή κύτταρα.

«Η παραλλαγή δέλτα έχει δύο σημαντικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, ή σετ μεταλλάξεων», σημείωσε. «Η μία βρίσκεται στη θέση διάσπασης της φουρίνης, η οποία πιστεύουμε ότι είναι αρκετά σημαντική για την παραμονή του ιού στους αεραγωγούς».

«Ο ιός που προέκυψε στη Γουχάν ήταν μη βέλτιστος από αυτή την άποψη, οπότε μεταδόθηκε αλλά ίσως όχι τόσο καλά όσο θα μπορούσε. Η παραλλαγή άλφα έκανε ένα βήμα προς τη βελτίωση αυτού του χαρακτηριστικού με μια συγκεκριμένη μετάλλαξη και η παραλλαγή δέλτα βασίστηκε σε αυτό και έκανε ένα δεύτερο βήμα τώρα, ένα μεγαλύτερο βήμα, προς τη βελτίωση αυτού του χαρακτηριστικού» δήλωσε ο καθηγητής Barclay.

Είναι διαφορετικά τα συμπτώματα της λοίμωξης;

Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν επίσης ότι τα κύρια συμπτώματα της λοίμωξης από την παραλλαγή δέλτα του SARS-CoV-2 είναι διαφορετικά σε σύγκριση με εκείνα που παρουσιάζονται κατά τη μόλυνση από προηγούμενες παραλλαγές.

Έτσι, τα δεδομένα από τη μελέτη συμπτωμάτων – η επιστημονική ανάλυση της οποίας διεξάγεται από εμπειρογνώμονες του King’s College του Λονδίνου – δείχνουν ότι τα κύρια συμπτώματα της λοίμωξης με την παραλλαγή δέλτα είναι ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος και η καταρροή. Πρόκειται για μια αλλαγή σε σχέση με τις επίσημες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα του COVID-19, τα οποία περιλαμβάνουν τον πυρετό, τον συνεχή βήχα και την απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης ως τα κύρια συμπτώματα της πάθησης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το μέλλον;

Πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων ζήτησε την επαναφορά αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου για να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα. Με βάση τα δεδομένα σχετικά με την αυξημένη μεταδοτικότητα της δέλτα, ορισμένοι επιστήμονες πρότειναν ότι αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός νέου κύματος COVID-19.

Προβλέψεις μοντελοποίησης από το Imperial College του Λονδίνου δείχνουν ότι η παραλλαγή δέλτα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλειών με COVID-19, εκθέτοντας το Ηνωμένο Βασίλειο στην πιθανότητα ενός τρίτου κύματος, παρόμοιου με αυτό που βίωσε η χώρα τον περασμένο χειμώνα.

Μετά από ανησυχητικές αναφορές για την εξάπλωση αυτής της παραλλαγής, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει κατά 4 εβδομάδες τη λήξη των περιορισμών για την πανδημία στη χώρα. Ο Δρ Gottlieb προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω κρούσματα COVID-19 λόγω αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής.

«Νομίζω ότι σε μέρη της χώρας όπου υπάρχει λιγότερος εμβολιασμός, ιδίως σε μέρη του Νότου, όπου υπάρχουν κάποιες πόλεις όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, υπάρχει κίνδυνος να δούμε κρούσματα με αυτή τη νέα παραλλαγή», δήλωσε.

Για το λόγο αυτό, ενθάρρυνε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν πλήρως κατά του COVID-19, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί σήμερα στις ΗΠΑ φαίνεται να αντέχουν καλά κατά της αναδυόμενης παραλλαγής.

«Το εμβόλιο mRNA (Pfizer-BioNTech και Moderna) φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, δηλαδή και δύο δόσεις αυτού του εμβολίου κατά αυτής της παραλλαγής. Τα εμβόλια με ιικό φορέα από Johnson & Johnson και AstraZeneca φαίνεται επίσης να είναι αποτελεσματικά κατά περίπου 60. Τα εμβόλια mRNA είναι περίπου 88% αποτελεσματικά. Επομένως, έχουμε τα εργαλεία για να το ελέγξουμε και να το νικήσουμε. Πρέπει απλώς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία», σχολίασε.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/the-delta-variant-of-sars-cov-2-what-do-we-know-about-it

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση