, , ,

Η Γκαμπόν γίνεται το πρώτο αφρικανικό κράτος που πληρώνεται για να προστατεύσει τα τροπικά της δάση

Η δεκαετής συμφωνία, που υπογράφηκε το 2019, μπορεί να προσφέρει στη χώρα μέχρι και126 εκατομμύρια ευρώ.

Η Γκαμπόν γίνεται το πρώτο αφρικανικό κράτος που πληρώνεται για να προστατεύσει τα τροπικά της δάση

Η Γκαμπόν έγινε η πρώτη χώρα στην Αφρική που πληρώνεται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της αποψίλωσης των δασών. Η αμοιβή των 14 εκατομμυρίων ευρώ βασίζεται σε ανεξάρτητη αξιολόγηση των προσπαθειών της χώρας να μειώσει τις εκπομπές CO2 το 2016 και το 2017.

Αυτή η χρηματοδότηση βάσει αποτελεσμάτων αποτελεί μέρος μιας πρωτοποριακής συμφωνίας μεταξύ της Γκαμπόν και της Πρωτοβουλίας για τα Δάση της Κεντρικής Αφρικής (CAFI). Η δεκαετής συμφωνία, που υπογράφηκε το 2019, θα μπορούσε να προσφέρει τελικά στη χώρα σχεδόν 126 εκατομμύρια ευρώ, εάν επιτύχει τους στόχους της για περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μισό μέχρι το 2025.

Advertisment

Το CAFI ξεκίνησε το 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίζεται από δωρητές, συμπεριλαμβανομένης της νορβηγικής κυβέρνησης. «Είναι η πρώτη φορά που μια αφρικανική χώρα επιβραβεύεται για τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τα δάση σε εθνικό επίπεδο», λέει ο Sveinung Rotevatn, υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Γκαμπόν έκανε αυτό το πρώτο βήμα. Η χώρα απέδειξε ότι με ισχυρό όραμα, αφοσίωση και δυναμισμό μπορεί να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών στα δάση της λεκάνης του Κονγκό».

Τα δάση της Γκαμπόν καλύπτουν το 88% της χώρας και φιλοξενούν μοναδική άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένου του 60% των εναπομεινάντων δασικών ελεφάντων στον κόσμο. Τα δέντρα απορροφούν συνολικά 127 εκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους του κόσμου.

Advertisment

Για να διατηρήσει τα σχεδόν παρθένα τροπικά δάση της, η χώρα έχει δημιουργήσει 13 εθνικά πάρκα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από το 1990, τα ποσοστά αποψίλωσης των δασών ήταν ιστορικά χαμηλά στα εδάφη της – λιγότερο από 0,08%.

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της προστασίας των δασών είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη χώρα να εισαγάγει φιλόδοξους στόχους.

Χρηματοδότηση της περαιτέρω προστασίας των δασών

Ο Υπουργός Υδάτων, Δασών, Θαλασσών και Περιβάλλοντος της Γκαμπόν, καθηγητής Lee White, δηλώνει ότι η πρώτη δόση θα συμβάλει στη χρηματοδότηση περαιτέρω έργων για τη διατήρηση των δασών της Γκαμπόν. «Ανοίγει επίσης το δρόμο για την Γκαμπόν για να οριστικοποιήσει τα συστήματα που θα απαιτηθούν για να μπορέσει η χώρα να πουλήσει επίσημα πιστωτικά μόρια άνθρακα στο μέλλον».

Τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις σε ένα πλήθος έργων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της κοινοτικής δασοκομίας, της επιστημονικής έρευνας και των συστημάτων που υποστηρίζουν τις προστατευόμενες περιοχές. Ο White λέει ότι η αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας από την CAFI είναι ενθαρρυντική, καθώς αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για αυτού του είδους τις πληρωμές.

«Συνεργαζόμαστε με εταίρους για την ανάπτυξη μηχανισμών πληρωμών που θα μας επιτρέψουν να σταθεροποιήσουμε την ασφάλεια των δασών και να αντιστρέψουμε την αποψίλωση και την υποβάθμισή τους στις χώρες HFLD (high forest/low deforestation – υψηλά ποσοστά δασών/ χαμηλά ποσοστά αποψίλωσης), αντί απλώς να επιβραδύνουμε την αποψίλωση».

Πηγή:

www.euronews.com/green/2021/06/23/gabon-is-the-first-african-country-to-get-paid-for-reducing-carbon-emissions

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)
Ισπανία: Η Βαλένθια που ήταν «θωρακισμένη» και το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» που γιγαντώνει η κλιματική κρίση
Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση