Όταν η γαλλική κυβέρνηση εγκαινίασε μια εφαρμογή για smartphones που δίνει 300 ευρώ σε κάθε 18χρονο στη χώρα για πολιτιστικές αγορές, όπως βιβλία και μουσική, ή εισιτήρια για εκθέσεις και παραστάσεις, η τάση των περισσότερων νέων δεν ήταν να αγοράσουν τα καλύτερα έργα του Προυστ ή να σταθούν στην ουρά για να δουν τον Μολιέρο. Αντιθέτως, οι έφηβοι στη Γαλλία συνέρρεαν στα manga.
«Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία», δήλωσε η Juliette Sega, η οποία ζει σε μια μικρή πόλη στη νοτιοανατολική Γαλλία και χρησιμοποίησε 40 ευρώ για να αγοράσει ιαπωνικά κόμικς και το «The Maze Runner», ένα δυστοπικό μυθιστόρημα. «Είμαι συνεχής καταναλώτρια μυθιστορημάτων και μάνγκα και αυτό με βοηθά να τα πληρώσω».
Advertisment
Από αυτόν τον μήνα, τα βιβλία αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 75% όλων των αγορών που πραγματοποιήθηκαν μέσω της εφαρμογής από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της σε εθνικό επίπεδο τον Μάιο, και περίπου τα δύο τρίτα αυτών των βιβλίων ήταν manga, σύμφωνα με τον οργανισμό που διαχειρίζεται την εφαρμογή, που ονομάζεται Cultural Pass. Η εφαρμογή και τα χρήματα δεν έχουν καμία σχέση με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν για μια «έξαρση Manga», που τροφοδοτείται από την κάρτα αυτή. Πρόκειται βέβαια για παρατηρήσεις που ήρθαν μέσα από έναν ελαφρώς παραμορφωμένο φακό, καθώς η εφαρμογή έφτασε ακριβώς τη στιγμή που τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα μουσικά φεστιβάλ, βγαίνοντας από τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, είχαν λιγότερα να προσφέρουν. Και τα manga ήταν ήδη εξαιρετικά δημοφιλή στη Γαλλία.
Αλλά η εστίαση στα κόμικς αποκαλύπτει μια λεπτή σύγκρουση στην καρδιά του σχεδιασμού του Culture Pass, μεταξύ της σχεδόν απόλυτης ελευθερίας που δίνει στους νεαρούς χρήστες, ακόμη και για την αγορά των μέσων που ήδη αγαπούν, και του στόχου των δημιουργών της να καθοδηγήσουν τους χρήστες σε λιγότερο γνωστές και πιο διανοητικές τέχνες.
Advertisment
Όλοι οι Γάλλοι 18 ετών μπορούν να ενεργοποιήσουν το πάσο και να ξοδέψουν 300 ευρώ, για μέγιστο διάστημα δύο ετών στην εφαρμογή, στην οποία περισσότερες από 8.000 εταιρείες και ιδρύματα έχουν συμπεριλάβει τις προσφορές τους. Οι έφηβοι μπορούν να αγοράσουν φυσικά αντικείμενα σε βιβλιοπωλεία, δισκοπωλεία και καταστήματα τέχνης ή οργάνων. Μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια για κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ή μουσεία. Και μπορούν να εγγραφούν σε μαθήματα χορού, ζωγραφικής ή σχεδίου.
Ο Noël Corbin, αξιωματούχος του Υπουργείου Πολιτισμού που επιβλέπει το έργο, δήλωσε ότι το πάσο δίνει στους νέους ενήλικες στη Γαλλία έναν τρόπο να αναζητούν κοντινές πολιτιστικές προσφορές (η εφαρμογή διαθέτει λειτουργία γεωγραφικού εντοπισμού) και τους ενθαρρύνει να απολαύσουν αυτό που «χορταίνει» την καρδιά τους.
Αλλά χρησιμοποιεί επίσης κίνητρα για να ωθήσει τους εφήβους προς νέες και πιο δύσκολες μορφές τέχνης, είπε, ένα είδος παρέμβασης για να «οδηγήσει τους νέους να ανακαλύψουν τα πεδία δυνατοτήτων που υπάρχουν στην πολιτιστική ζωή».
Αυτά περιλαμβάνουν λίστες με συστάσεις που επιμελούνται τα μέλη του προσωπικού του Culture Pass και δημοφιλείς καλλιτέχνες και διασημότητες, καθώς και πρόσβαση σε VIP εκδηλώσεις, όπως μια συναυλία που μεταδίδεται ζωντανά στο Μουσείο Soulages στη νότια Γαλλία και μια ματιά στα παρασκήνια του θεατρικού φεστιβάλ της Αβινιόν.
Ο Jean-Michel Tobelem, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne, ο οποίος ειδικεύεται στα οικονομικά του πολιτισμού, δήλωσε ότι πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια, η οποία όμως θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
«Δεν χρειάζεται να πιέζετε τους νέους να πάνε να δουν την τελευταία ταινία της Marvel», είπε. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την ποπ μουσική ή τα μπλοκμπάστερ, τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι “μπορείτε να εισέλθετε στην κορεατική κουλτούρα μέσω της K-Pop και στη συνέχεια να ανακαλύψετε ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κινηματογράφος, μια λογοτεχνία, ζωγράφοι και συνθέτες που τη συνοδεύουν».
Πηγή:
insider-voice.com/france-gave-teens-350-for-culture-they-are-buying-comics