Οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Mοντριάν εκτίθενται και πάλι στην Εθνική Πινακοθήκη

Ο πολυσυζητημένος πίνακας βρήκε ξανά τη θέση του στον τοίχο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Τεχνητό άγχος: μαθαίνοντας να ακούμε το σώμα μας

Το «Γυναικείο Κεφάλι», ο πίνακας που ο ίδιος ο Πάμπλο Πικάσο χάρισε στην Ελλάδα το 1949 για την Αντίσταση κατά των Γερμανών, κλάπηκε το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και βρέθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Ιουνίου 2021, από την Ελληνική Αστυνομία. Η κλοπή του διάσημου πορτραίτου χαρακτηρίστηκε και ως «κλοπή του αιώνα» για τη χώρα μας.

Για την κλοπή συνελήφθη ένας 49χρονος, γνώριμος των αρχών, με παρελθόν στις κλοπές. Ο 49χρονος προσήχθη στη ΓΑΔΑ, ομολόγησε ότι οι πίνακες είναι στην κατοχή του και υπέδειξε πού ήταν. Οι δύο πίνακες βρέθηκαν στην Κερατέα, συσκευασμένοι και προστατευμένοι.

Advertisment

Το έργο ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56×40, του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, φιλοτεχνήθηκε το 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι. Αποτυπώνει τη μούσα του, φωτογράφο Ντόρα Μάαρ, με την οποία έζησε μια θυελλώδη σχέση για εννέα ολόκληρα χρόνια.

Πλέον ο πολυσυζητημένος πίνακας βρήκε ξανά τη θέση του στον τοίχο της Εθνικής Πινακοθήκης. Μάλιστα πλέον  ο πίνακας προστατεύεται από ειδικό γυαλί (Plexiglass). Κοντά του εκτίθεται και το “κλεμμένο” έργο του Ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν, του 1905, που απεικονίζει ένα ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. “Ο ανεμόμυλος Στάμμερ”, αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά, ο οποίος τον δώρισε στη συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση