Η πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν ανακηρύχθηκε Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Πριν από λίγες ημέρες, το πολυαναμενόμενο περιβαλλοντικό βραβείο παρουσιάστηκε στη φινλανδική πόλη Λάχτι, την περσινή νικήτρια. Το Ταλίν κέρδισε από την Κρακοβία της Πολωνίας, τη Σόφια της Βουλγαρίας και το Χέλσινγκμποργκ της Σουηδίας και αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα σε ολόκληρη την ήπειρο.
Αφού υπέβαλε ήδη δύο φορές αίτηση για τα βραβεία και έχανε κάθε φορά για λίγο την πρώτη θέση, η εσθονική πρωτεύουσα έφτασε στο τέλος της μακράς της προσπάθειας. Η πόλη ακολουθεί τα βήματα προηγούμενων πράσινων νικητών, όπως η Στοκχόλμη, το Αμβούργο, το Όσλο και η Λισαβόνα.
Advertisment
Ο δήμαρχος του Ταλίν, Mihhail Kõlvart, ανέβηκε στη σκηνή της μεγάλης αίθουσας Sibelius στο Λάχτι για να παραλάβει το βραβείο με χιούμορ. Αφήνοντας στην άκρη την έτοιμη ομιλία του για μια αυτοσχέδια εκδοχή της, είπε: «Μπορεί να μη φαινόμαστε χαρούμενοι, αλλά έτσι είμαστε στην Εσθονία», περιγράφοντας τον πολιτισμό του ως τυπικά «όχι πολύ συναισθηματικό».
View this post on Instagram
Advertisment
A post shared by Euroopan ympäristöpääkaupunki (@greenlahti2021)
Η ομάδα του κούνησε την εσθονική σημαία καθώς ακούστηκαν χειροκροτήματα στην αίθουσα και η πόλη έλαβε επιταγή ύψους 600.000 ευρώ. Στην ίδια τελετή απονεμήθηκαν επίσης τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Green Leaf – ένα αδελφό βραβείο για μικρότερες πόλεις κάτω των 100.000 κατοίκων. Φέτος οι υποψήφιες πόλεις ήταν η Bistrita της Βουλγαρίας, η Elsinore της Δανίας, η Gavà της Ισπανίας, το Treviso της Ιταλίας, το Valongo της Πορτογαλίας και το Winterswijk της Ολλανδίας.
Δύο πόλεις κρίθηκαν νικήτριες, το Valongo και το Winterswijk, οι οποίες έλαβαν χρηματικό έπαθλο 200.000 ευρώ η καθεμία και αμφότερες εκφώνησαν εγκάρδιες ομιλίες. Για πολλούς παρευρισκόμενους, το επίτευγμα να στεφθεί η πόλη πράσινη δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία να κερδίσουν μια προσοδοφόρα επένδυση, αλλά προφανώς και μια δόση ενίσχυσης της τοπικής υπερηφάνειας.
Μεταξύ της παρουσίασης των βραβείων, η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ορχήστρα στον κόσμο (η Συμφωνική Ορχήστρα του Λάχτι) έπαιξε ένα πρωτότυπο μουσικό κομμάτι με τίτλο ICE – μια ωδή στις απειλούμενες παράκτιες πόλεις. Σε σύνθεση της Cecilia Damström και υπό τη διεύθυνση της Dalia Stasevska, το έργο ήταν μια στοιχειωτική, 10λεπτη απεικόνιση της επικείμενης κατάρρευσης των οικοσυστημάτων.
Τι χρειάζεται για να γίνει μια πόλη «πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης»;
Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβραβεύει πόλεις που έχουν δεσμευτεί για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Πρόκειται για μια διαδικασία στο πλαίσιο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, ώστε οι αστικοί χώροι να γίνουν «πιο ανθεκτικοί», σύμφωνα με τον παρουσιαστή των βραβείων και Επίτροπο της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία Virginijus Sinkevičius.
Αλλά οι νικητές των βραβείων είναι επίσης εκείνοι που μπορούν να εμπνεύσουν άλλους με τις βιώσιμες λύσεις τους, διαδίδοντας την ιδέα ότι οι πράσινες πόλεις μπορούν να είναι τόσο βιώσιμες όσο και ευχάριστες. «Δεν θεωρείται ως κάτι που πρέπει να θυσιάσω – το κάνω επειδή είναι διασκεδαστικό και αναζωογονητικό», δήλωσε η Lykke Leonardsen, υπεύθυνη για το κλίμα της Κοπεγχάγης, όταν η πόλη κέρδισε το ίδιο βραβείο το 2014.
Οι επιδόσεις μιας πόλης στο παρελθόν και στο παρόν συμβάλλουν στη διαδικασία αξιολόγησης του βραβείου. Μια κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων αξιολογεί τις αιτήσεις σύμφωνα με 12 βασικούς περιβαλλοντικούς δείκτες: Ποιότητα του αέρα, θόρυβο, απόβλητα, νερό, φύση και βιοποικιλότητα, βιώσιμη χρήση της γης και του εδάφους, πράσινη ανάπτυξη και οικολογική καινοτομία, κλιματική αλλαγή, βιώσιμη αστική μετακίνηση, ενεργειακή απόδοση και διακυβέρνηση.
Γιατί το Ταλίν κέρδισε το βραβείο;
Είναι η πρώτη φορά που το Ταλίν κερδίζει τον τίτλο της «Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης» και η πόλη έχει επαινεθεί για την αφοσίωσή της να υποβάλει εκ νέου αίτηση κάθε χρόνο. Ως η μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, έχει πληθυσμό 393.222 κατοίκους και βρίσκεται στις ακτές του Κόλπου της Φινλανδίας στη Βαλτική Θάλασσα. Από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, μετά τη σοβιετική εποχή, η πρωτεύουσα του Ταλίν έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης – χωρίς πλέον να περιορίζεται από το προηγούμενο περιοριστικό καθεστώς.
Η Παλιά Πόλη του Ταλίν έχει κερδίσει την αναγνώριση ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO λόγω της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της και το δίκτυο πάρκων έχει επίσης αυξηθεί σε μέγεθος με 90 m2 δημόσιων χώρων πρασίνου. Αυτές οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν το 19,5% της πόλης.
Μετά από μια ιστορία βαριάς, ρυπογόνου βιομηχανίας, σήμερα το Ταλίν έχει διανύσει πολύ δρόμο. Η πόλη διαθέτει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική με την ονομασία «Ταλίν 2030», η οποία έχει ως γενικό στόχο τη δημιουργία ενός «υγιούς περιβάλλοντος πόλης και τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων» έως το έτος 2030.
Όταν η κριτική επιτροπή αποφάσισε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πράσινης Πόλης, επεσήμανε ότι στοιχεία όπως η δωρεάν δημόσια συγκοινωνία συνέβαλαν στη νίκη, μεταξύ άλλων παραγόντων, όπως το όραμα για την υλοποίηση δράσεων για το κλίμα που υποστηρίζουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο χάρτης πορείας του Ταλίν για την κλιματική ουδετερότητα υπόσχεται μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030.
Πηγή:
www.euronews.com/green/2021/09/11/tallinn-has-just-been-named-european-green-capital-for-2023