,

Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Δεκάδες ελάφια από αυτά που βρέθηκαν ή βρίσκονταν ήδη στο Ελαφοκομείο βρέθηκαν νεκρά, παρατημένα, χωρίς καμία φροντίδα ή κτηνιατρικές εξετάσεις, συνέπεια της αμέλειας της

Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Δεκάδες ελάφια από αυτά που βρέθηκαν ή βρίσκονταν ήδη στο Ελαφοκομείο βρέθηκαν νεκρά, παρατημένα, χωρίς καμία φροντίδα ή κτηνιατρικές εξετάσεις, συνέπεια της αμέλειας της Δημοτικής Αρχής. Τα ελάφια βρέθηκαν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η κατάσταση ήταν ίδια και πριν από 8 μήνες.

Φωτογραφίες που μπορούν να συγκριθούν μόνο με στρατόπεδο συγκέντρωσης ή το κυνοκομείο Σπάρτης, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από χρήστη των κοινωνικών δικτύων που ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος. Μάλιστα διαπίστωσε πως τα ελάφια δεν είχαν πρόσβαση σε νερό ή φαγητό, ενώ μπορεί να υπάρχουν και δευτερεύοντα ζητήματα που συνέτειναν στην κτηνωδία που αντίκρυσε ο ροδίτης Νικόλας Γουδής.

Advertisment

Σχετικά με την τραγική κατάσταση στο Ελαφοκομείο της Ρόδου, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, κος Κώστας Θωμάς διέταξε ΕΔΕ, την ώρα που όλη η (νέα) Δημοτική Αρχή,  δηλώνει σε κάθε τόνο πως δεν γνώριζε. «Η εικόνα στο Ελαφοκομείο της Ρόδου δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν» δήλωσε, ενώ αναφέρει πως υπάρχει «η διαβεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου περί μη προβλήματος σίτισης», η οποία όπως σημείωσε «δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες για την ντροπιαστική κατάσταση που είναι απόρροια εγκατάλειψης και αδιαφορίας πολλών μηνών, ακόμα και ετών» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Δακτυλικά αποτυπώματα πήρε η αστυνομία, ενώ ο Δήμος καταφέρεται εναντίον εθελόντριας που βοηθά σε μόνιμη βάση τα ελάφια, γιατί συμμετείχε στις αποκαλύψεις και φέρεται να μπήκε εντός του χώρου για να βοηθήσει τα άτυχα ζώα.

Η άδεια αφορά 60 Πλατώνια, 20+ πέθαναν και πάλι είναι υπεράριθμο

Το Ελαφοκομείο δεν διαθέτει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, ενώ υπερβαίνει την άδεια για την εγκατάσταση αγρίων ζώων στην περιοχή, η οποία άδεια του 2013 έχει εκδοθεί για 60 άτομα. Καλό είναι να αναφερθεί πως Πλατώνια, σπάνια και προστατευόμενα ζώα, έχουν δοθεί σε ιδιώτες, καθ’ ομολογία της κτηνιάτρου Κατερίνας Βελώνη ήδη από το 2014, ενώ δεν υπάρχει, ούτε ένα νεαρό ελαφάκι καθώς όλα τα νεογνά πέθαναν.

Advertisment

Η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Δήμου Ρόδου, Κατερίνα Βελώνη, δήλωσε πως «τα ελάφια σκοτώθηκαν μεταξύ τους κατά την περίοδο ζευγαρώματος και εξαιτίας έλλειψης προσωπικού δεν θάφτηκαν».

Η δήλωση είναι βαθιά προβληματική, αρχικά γιατί χρειάζεται διενέργεια νεκροψίας/νεκροτομής στα άτυχα ζώα πριν τις δηλώσεις, ενώ δευτερευόντως γιατί η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου φέρει μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση και είναι χρονικά αδύνατον να διενέργησαν 40-50 νεκροψίες σε μια ημέρα. Επίσης δεν απαντάται γιατί έμειναν ζώα άταφα για πολλούς μήνες, με τα υπόλοιπα να εκτίθενται σε αρρώστιες. Ο δε τσακωμός μεταξύ αρσενικών δεν μπορεί να ισχύει και για τα νεογνά που πέθαναν κάτω από άγνωστες συνθήκες. Απορίας άξιον είναι ποιος θα διενεργήσει τις νεκροψίες, όταν η αρμόδια κτηνίατρος με εξειδίκευση στα ελάφια, είναι εμπλεκόμενη.

Σε κάθε περίπτωση οι σκελετοί είναι δεκάδες και δεν υπάρχει καμία γνώση των αιτιών θανάτου, πλην της υπόθεσης της «μονομαχίας μέχρι θανάτου».

Μια άδεια ήδη υπεράριθμη – Αβέβαιο το μέλλον των ελαφιών

Σημαντικό είναι να γνωστοποιηθεί, η ακριβής άδεια που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου για την εγκατάσταση και τις προδιαγραφές της αδείας, ως προς τα μέτρα για την ευζωία των ελαφιών και τον αριθμό του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για το Ελαφοκομείο του Ροδινιού. Μάλιστα ο Δήμος είχε αναφερθεί πολλές φορές «στην ανάγκη μείωσης του πληθυσμού τους».

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως ο Δήμος Ρόδου δεν αγοράζει τις απαραίτητες συμπληρωματικές τροφές που χρειάζονται τα υπό αιχμαλωσία Πλατώνια της Ρόδου. Σοβαρό ανταγωνισμό αντιμετωπίζουν και τα άγρια Πλατώνια, καθώς έχουν απέναντί τους 40.000 ζώα βοσκής για οτιδήποτε έχει μείνει από τις πυρκαγιές του 2023.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται με τα κατσίκια τα οποία έχουν εναλλακτικές, όμως κανείς δεν βοηθά τους κτηνοτρόφους με τροφές, ώστε να αφήσουν αρχικά την φύση να επανέλθει και κατά δεύτερον να μην ανταγωνίζονται τα ελάφια με τόση περιορισμένη τροφή. Ο πληθυσμός τους αναφέρεται από 4.600 άτομα έως 15.000 ανάλογα την πηγή.

Έτερα προβληματικά σημεία

Πηγές που γνωρίζουν τόσο την κατάσταση όσο και τα προβλήματα του αυτοσχέδιου Ελαφοκομείου, κάνουν λόγο για ελάφια που γεννήθηκαν υπό αιχμαλωσία και άλλα που αιχμαλωτίστηκαν την περίοδο των πυρκαγιών και μετά. Αναφέρεται πως τα ζώα που αιχμαλωτίστηκαν σε μεγάλη ηλικία μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής, ενώ μετά τις πρώτες βοήθειες θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθερα.

Πλέον τα ελάφια πρέπει να περάσουν όλα από κτηνιατρικό έλεγχο, κάτι που δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η αναπαραγωγή του είδους από μολυσμένα ζώα.

Το χειρότερο σε όλη την κατάσταση, είναι πως στον ακατάλληλο αυτόν χώρο οι εθελοντές κάνουν λόγο για πολλές δεκάδες Πλατώνια, καθώς πολλά μεταφέρθηκαν εκεί κατά την περίοδο μετά τις πυρκαγιές. Ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περισσότερα.

H Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου ζήτησε προκαταρκτική εξέταση

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, προκάλεσε η αναφορά της προέδρου της τοπικής Φιλοζωικής, Γιούλας Διμέλη, για την τραγική κατάσταση στο Δημοτικό Ελαφοκομείο. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως έχουν ήδη κληθεί άτομα για κατάθεση ενώ μια δημοτική σύμβουλος του Δήμου Ρόδου πέρασε αυτόφωρο. Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ελαφιών και αν αυτά έχουν υποστεί βασανισμό.

Σε μια ντροπιαστική σκηνή για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Ρόδου κάλεσε την Αστυνομία να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα και να κινηθεί νομικά κατά εθελοντών της Liber Life Rhodes η οποία έχει διασώσει δεκάδες ελάφια, γιατί μπήκε εντός του χώρου τον οποίο η Δημοτική αρχή (και οι προηγούμενες προφανώς) έχουν μετατρέψει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με περισσότερα από 20 νεκρά ζώα. Μετά από επικοινωνία, είναι σε γνώση του in πως οι εθελοντές διασώστες ζώων, δεν προξένησαν καμία φθορά στον χώρο. Ένας χώρος που με δυσκολία μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλος χώρος.

Εθελοντές της Ρόδου καλούν τις μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις άγριας ζωής της χώρας να παρέμβουν και να συμμετέχουν στην διερεύνηση της υπόθεσης μέσω των επιστημονικών συνεργατών τους.

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση