,

Γνωστές πολυεθνικές συνδέονται με μια σοκαριστική κατάχρηση φοινικέλαιου στην Παπούα Νέα Γουινέα

Καθώς αυτό το μολυσμένο φοινικέλαιο συνεχίζει να κυκλοφορεί στις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού, η ΜΚΟ ζητά ισχυρή δράση της ΕΕ για να τερματιστεί η συνενοχή.

Γνωστές πολυεθνικές συνδέονται με μια σοκαριστική κατάχρηση φοινικέλαιου στην Παπούα Νέα Γουινέα

Οι εταιρείες παραγωγής φοινικέλαιου που πωλούν το προϊόν σε ευρωπαϊκές εταιρείες καυχιόντουσαν για τη χρήση παιδικής εργασίας και για ξυλοδαρμούς των ντόπιων κατοίκων. Διετής έρευνα της διεθνούς ΜΚΟ Global Witness αποκάλυψε τη σοκαριστική έκταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης των δασών στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Το έθνος του Νότιου Ειρηνικού φιλοξενεί το τρίτο μεγαλύτερο εναπομείναν τροπικό δάσος στον κόσμο: μια σημαντική «δεξαμενή» άνθρακα που συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης. Όμως, οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν άλλες εταιρείες όπως τη Nestlé, την Kellogg’s και την Colgate, καταστρέφουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα τροπικού δάσους.

Advertisment

«Οι κοινότητες της Παπούα Νέας Γουινέας διαχειρίζονται και προστατεύουν τα δάση τους με βιώσιμο τρόπο για αμέτρητες γενιές», δήλωσε η Lela Stanley, ανώτερη ερευνήτρια της Global Witness. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι ξεπουλιούνται από την ίδια τους την κυβέρνηση και τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπέρ ενός μικρού αριθμού εξαιρετικά καταστροφικών εταιρειών, με καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον».

Καθώς αυτό το μολυσμένο φοινικέλαιο συνεχίζει να κυκλοφορεί στις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού, η ΜΚΟ ζητά ισχυρή δράση της ΕΕ για να τερματιστεί η συνενοχή και να απαιτηθεί αλλαγή στον κλάδο.

Τι αποκάλυψε η Global Witness

Η έρευνα της Global Witness αποκάλυψε τις εκμεταλλευτικές ενέργειες των τριών νεότερων φυτειών φοινικέλαιου της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της East New Britain Resources Group (ENB). Σε μαγνητοταινία, κορυφαία στελέχη της ENB καταγράφηκαν να καυχιούνται σε μυστικούς ερευνητές ότι είχαν δωροδοκήσει έναν υπουργό της Παπούα Νέας Γουινέας, είχαν πληρώσει την αστυνομία για να κακοποιήσει βάναυσα χωρικούς, είχαν χρησιμοποιήσει παιδική εργασία και συμμετείχαν σε ένα πρωτοφανές σύστημα φοροδιαφυγής.

Advertisment

Στο χωριό Watwat, άνδρες και αγόρια ηλικίας μόλις 16 ετών σύρθηκαν από τα κρεβάτια τους μια νύχτα τον Ιούλιο του 2019. «Όταν τα αγόρια ξύπνησαν, τα απειλούσαν με όπλα. Τους έδεσαν τα χέρια στην πλάτη και τους έκλεισαν τα μάτια για να μην μπορούν να δουν«, δήλωσε κάτοικος.

Πέντε νέοι ξυλοκοπήθηκαν και κρατήθηκαν για εβδομάδες, στο πλαίσιο ενός συνεχούς σχεδίου κακοποίησης των κοινοτήτων που υποπτεύονται ότι αντιτίθενται στις καταστροφικές δραστηριότητες των εταιρειών. Σε ερώτηση της Global Witness αν έχει προκύψει κάτι καλό από την ανάπτυξη του φοινικέλαιου, ένας άλλος χωρικός είπε «μόνο καταστροφή».

Μια δεύτερη εταιρεία φοινικέλαιου, η Rimbunan Hijau, αγνόησε τους επανειλημμένους και αναπόφευκτους θανάτους και τραυματισμούς εργαζομένων στις φυτείες της, με τουλάχιστον 11 εργαζόμενους και το παιδί ενός εργαζόμενου να χάνουν τη ζωή τους σε μια περίοδο 8 ετών. Η έρευνα της ΜΚΟ εγείρει επίσης σοβαρές ανησυχίες ότι φυτείες όπως αυτές λειτούργησαν σε αρπαγή γης – με παράβαση των νόμων περί γης στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Γιατί το τροπικό δάσος της Παπούα Νέας Γουινέας είναι τόσο σημαντικό

Καλύπτοντας το ήμισυ του τεράστιου νησιού της Νέας Γουινέας, η Παπούα Νέα Γουινέα (PNG) είναι ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Φιλοξενεί τουλάχιστον το 5% όλων των ειδών στη Γη, πολλά από τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού. Δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα αποθηκεύονται στα πανύψηλα δέντρα του, γεγονός που τα καθιστά ζωτικής σημασίας αποθήκη άνθρακα και βασικό πόρο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά απειλούνται από τη βιομηχανία φοινικέλαιου, όπως ανακάλυψε η Global Witness, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, αναλύοντας τα αρχεία της εταιρείας και παίρνοντας συνεντεύξεις από τους κατοίκους της περιοχής. Η απειλή αυξάνεται: μέχρι το 2030, η κυβέρνηση της Νέας Γουινέας στοχεύει σε δεκαπλασιασμό της καλλιέργειας φοινικέλαιου σε 1,5 εκατ. εκτάρια, σε σύγκριση με περίπου 150.000 το 2016.

Τι μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι πολίτες

Η παρουσία του «υγρού χρυσού τροφίμου» σε τόσα πολλά από τα προϊόντα που καταναλώνουμε ασκεί πίεση σε όλους μας να πιέσουμε για αλλαγή. Η Global Witness επισημαίνει ότι η επερχόμενη νομοθετική πρόταση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών – που πρόκειται να δημοσιευθεί στις 17 Νοεμβρίου – αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για να το πράξουμε.

Η τρέχουσα προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να έχει αρκετά κενά που θα μπορούσαν να περιορίσουν τον στόχο της για την αντιμετώπιση των μολυσμένων προϊόντων στις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ. Για να σταματήσει να επιτρέπει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε τέτοιες χώρες, η πρόταση πρέπει να απαιτεί τη συμμόρφωση με τις διεθνείς πράξεις και αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η εξασφάλιση της ελεύθερης, προηγούμενης και εν γνώσει συναίνεσης (FPIC) των αυτοχθόνων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων. Χωρίς αυτό, οι επιχειρήσεις με έδρα την ΕΕ βασίζονται σε άνισα εθνικά πρότυπα και οι καταναλωτές της ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι αγοράζουμε προϊόντα χωρίς αποψίλωση των δασών.

Πηγή:

www.euronews.com/green/2021/10/08/nestle-kellogg-s-linked-to-shocking-palm-oil-abuses-in-papua-new-guinea

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση