,

Έρευνα: Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στη φύση αναπτύσσουν καλύτερη ψυχική υγεία

Επιστημονική έρευνα αναδεικνύει την πολύτιμη σημασία των χώρων πρασίνου για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.

Έρευνα: Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στη φύση αναπτύσσουν καλύτερη ψυχική υγεία

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει για τα οφέλη της φύσης τόσο στη σωματική, όσο και στη ψυχική μας υγεία. Μία βόλτα στο κοντινό σας πάρκο ή στην παραλία θα σας πείσει χωρίς να χρειαστεί να διαβάσετε έρευνες που το αποδεικνύουν πειραματικά.

Όμως, τι γίνεται με τα παιδιά; Κατά πόσο η φύση συνεισφέρει στην υγιή τους ανάπτυξη; Μια δανέζικη επιστημονική έρευνα αναδεικνύει την πολύτιμη σημασία των χώρων πρασίνου για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.

Advertisment

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους με επικεφαλής τη δρα Κριτσίνε Ένγκεμαν του Τμήματος Βιοεπιστήμης χρησιμοποίησαν αρχικά στοιχεία από δορυφόρους ώστε να εντοπίσουν και να χαρτογραφήσουν περιοχές με πράσινο γύρω από τα σπίτια σχεδόν ενός εκατομμυρίου παιδιών.

Ύστερα, συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με το ποσοστό κινδύνου εκδήλωσης και ανάπτυξης 16 διαφορετικών ψυχικών διαταραχών από την έναρξη της ενήλικης ζωής και μετά. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως τα παιδιά που μεγάλωσαν μέσα και δίπλα στο πράσινο είχαν κατά μέσο όρο 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια ψυχική διαταραχή αργότερα στην ενήλικη ζωή τους. Το ποσοστό παρέμενε το ίδιο ακόμα και όταν οι ερευνητές λάμβαναν υπόψη τους άλλους παράγοντες όπως την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, οικογενειακό ιστορικό ψυχικών προβλημάτων κλπ.

Advertisment

Η δρ. Έγκεμαν δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας ψυχικής διαταραχής μειώνεται όσο περισσότερο περιβάλλεται κανείς από πράσινο από τη γέννηση του έως την ηλικία των δέκα ετών. Συνεπώς, η παρουσία πρασίνου κατά την παιδική ηλικία είναι τρομερά σημαντική».

Αυτά τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά δεδομένου του γεγονότος ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και όχι στην ύπαιθρο. Μάλιστα, οι γειτονιές στις οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά καταλήγουν να μην έχουν σχεδόν κανένα ίχνος πρασίνου. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τους αριθμούς που μας δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις ψυχικές διαταραχές – 450 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή παγκοσμίως -, τότε θα αντιληφθούμε πως το πράσινο ίσως να αποτελεί έναν από τους πολλούς τρόπους που έχουμε για να τις καταπολεμήσουμε.

Πηγή: www.pnas.org/content/early/2019/02/26/1807504116

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση