Πριν από περίπου ένα μήνα, η Mia Davson, δευτεροετής φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, συμμετείχε στην πρώτη αθλητική κοινωνική εκδήλωση του νέου εξαμήνου με την ομάδα των μαζορετών στην οποία συμμετέχει. Η 20χρονη είχε αποφασίσει να μην πιει πολύ και απολάμβανε τη βραδινή της έξοδο όταν ξαφνικά αισθάνθηκε αδιαθεσία.
Απευθύνθηκε στον φίλο της για βοήθεια λίγα λεπτά πριν τελικά καταρρεύσει πάνω του. Η Mia είναι σε θέση να συνθέσει τα κομμάτια όσων συνέβησαν στη συνέχεια μόνο από τις αφηγήσεις των φίλων της, αλλά γνωρίζει ότι δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα. «Ήμουν αναίσθητη, εντελώς λιπόθυμη για περίπου μία ώρα και είπαν ότι θα με πήγαιναν στο νοσοκομείο», λέει στο BBC News. Η Mia πιστεύει ότι έπεσε θύμα spiking και έκτοτε αισθάνεται ανασφαλής όταν βγαίνει έξω.
Advertisment
Η Mia είναι μία από τις εκατοντάδες γυναίκες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που πλέον μποϊκοτάρουν τα νυχτερινά κέντρα, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με τις επιθέσεις και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους διασκέδασης. Το spiking είναι η έγχυση ναρκωτικών ουσιών, συχνά με ένεση ή με κρυφή προσθήκη στο ποτό, που προκαλεί παράλυση, λιποθυμία και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί προοίμιο βιασμού. Την επόμενη μέρα, τα θύματα δεν θυμούνται τίποτε από όσα έχουν μεσολαβήσει.
Το κίνημα Girls Night In (Τα κορίτσια μένουν μέσα) έχει κάνει την εμφάνισή του σε σχεδόν 50 τοποθεσίες, όπως το Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Μπαθ, το Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Φάλμουθ, το Χαλ, το Σεντ Άντριους και το Σουάνσι. Οι νεαρές γυναίκες μένουν στα σπίτια τους, δεν συμμετέχουν στις εξόδους και διοργανώνουν οι ίδιες ιδιωτικά πάρτι ως αντίδραση στις επιθέσεις και στην αδιαφορία της πολιτείας. Μάλιστα, έχουν γίνει και πορείες που απαιτούν παρέμβαση του κράτους με κυρίαρχα συνθήματά τους «Μορφώστε τους γιούς σας» και «Τα κορίτσια θέλουν να είναι ασφαλή».
Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να φορούν χοντρά υφάσματα που να καλύπτουν όλο τους το σώμα σε μια προσπάθεια να προστατευθούν. Άλλες παρέες κρατούν συνεχώς τα χέρια η μία της άλλης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χαθεί κάποια φίλη. Ο φόβος έχει εξαπλωθεί σε όλο το νεαρό γυναικείο πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, υπήρξαν συνολικά 240 επιβεβαιωμένες αναφορές για «επίθεση με βελόνα», όπως ανέφερε το Βρετανικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας. Τα περιστατικά έλαβαν χώρα τόσο σε νυχτερινά μπαρ και κλαμπ όσο και σε ιδιωτικά πάρτι και περιλάμβαναν άνδρες και γυναίκες θύματα. Πολλές επιθέσεις αυτού του τύπου έχουν καταγραφεί μάλιστα κοντά σε πανεπιστημιουπόλεις.
Advertisment
Η εκστρατεία έχει δεχτεί και επικρίσεις. Πολλοί θεωρούν ότι υποδηλώνει πως οι γυναίκες ηττήθηκαν και αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι αντί να βγαίνουν έξω, για να μη κινδυνέψουν και αντιπροτείνουν πιο δραστικές λύσεις. Το κίνημα ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου στο Σαουθάμπτον, γρήγορα επεκτάθηκε στο Λονδίνο και στη συνέχεια και σε άλλες Βρετανικές πόλεις με ενημέρωση και οργάνωση μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα το κίνημα συλλέγει υπογραφές, ώστε η βρετανική κυβέρνηση να δώσει τη δέουσα προσοχή, να μη σφυρίζει αδιάφορα μπροστά σε αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο και να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εξονυχιστικούς ελέγχους των εισερχόμενων σε μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιες επιθέσεις και να συλλαμβάνονται οι δράστες.
Πηγή:
www.bbc.com/news/uk-59054772