, ,

Ελνάζ Ρεκαμπί: Ιρανή αθλήτρια αναρρίχησης έγραψε ιστορία αγωνιζόμενη χωρίς χιτζάμπ

Η Ιρανή αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ, παρακούοντας τους περιορισμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις αθλήτριες.

Ελνάζ Ρεκαμπί: Ιρανή αθλήτρια αναρρίχησης έγραψε ιστορία αγωνιζόμενη χωρίς χιτζάμπ

Στο Ιράν χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν από τις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που δολοφονήθηκε η Μαχσά Αμινί, κατά του αυταρχισμού του καθεστώτος και του ενδυματολογικού κώδικα, πετώντας τις μαντίλες τους και κόβοντας τα μαλλιά τους, κίνηση που αντέγραψαν και διαδηλωτές και διασημότητες ανά την υφήλιο σε ένδειξη αλληλεγγύης.

«Σε μια ιστορική κίνηση, η Ιρανή αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί που εκπροσώπησε το Ιράν στους τελικούς των Ασιατικών Αγώνων Αναρρίχησης στη Σεούλ, αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ, παρακούοντας τους περιορισμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις αθλήτριες», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η τηλεόραση του Ιράν.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα του Ιράν, οι γυναίκες που δεν καλύπτονται δημόσια αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και πρόστιμα.

Η χρήση του χιτζάμπ έγινε υποχρεωτική για τις Ιρανές γυναίκες από το 1983, λίγο μετά την επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979, ο οποίος δήλωσε ότι χωρίς αυτό το ρούχο οι γυναίκες ήταν «γυμνές».

Η απόφαση της Ρεκαμπί να εκπροσωπήσει το Ιράν στους τελικούς των Ασιατικών Αγώνων Αναρρίχησης στη Σεούλ χωρίς χιτζάμπ παραβιάζει τους πάγιους περιορισμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για τις αθλήτριες.

Αλλά δεν είναι η μόνη

Σε αντίστοιχη και πιο τολμηρή  διαμαρτυρία κατά του αναχρονιστικού ενδυματολογικού κώδικα και του αυταρχισμού της Αστυνομίας Ηθών στο Ιράν της προχώρησε μια και μια  Ιρανή ηθοποιός, που πέταξε μπροστά στην κάμερα το χιτζάμπ της και έμεινε τόπλες.

Ο λόγος για την 30χρονη ηθοποιό του Netflix Ελναάζ Νορουζί, η οποία ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram βίντεο που τη δείχνει να πετά ένα-ένα τα ρούχα της και να μένει με το εσώρουχο, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης για τις συμπατριώτισσές της που διαδηλώνουν μαζικά στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, την οποία είχε συλλάβει η Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Η ηθοποιός της σειράς «Sacred Games» του Netflix εξήγησε στα δύο εκατομμύρια των followers της: «Δεν προωθώ τη γύμνια, αλλά την ελευθερία της επιλογής»!

«Κάθε γυναίκα, οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξαρτήτως καταγωγής, θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να φοράει ό,τι επιθυμεί και όποτε ή οπουδήποτε θέλει να το φοράει. Ουδείς άνδρας ή άλλη γυναίκα έχει το δικαίωμα να την κρίνει ή να της ζητήσει να ντυθεί διαφορετικά.” αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε