Πώς το να μην ελέγχουμε τα πάντα μπορεί να μας βοηθήσει να απολαύσουμε τη ζωή

Ένας από τους πιο απλούς και απτούς τρόπους να προσεγγίσουμε την ευτυχία είναι να εγκαταλείψουμε ένα μέρος του ελέγχου.

Πώς το να μην ελέγχουμε τα πάντα μπορεί να μας βοηθήσει να απολαύσουμε τη ζωή

Η ανάγκη να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας είναι έμφυτη. Είναι κάτι που όλοι θέλουμε εγγενώς και αισθανόμαστε καλύτερα όταν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει σε όλους τους διαφορετικούς τομείς της ζωής μας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε ποτέ να ελέγχουμε τα πάντα. Το να προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό οδηγεί σε πολλά διαφορετικά δυσάρεστα συναισθήματα, όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως προσπαθούμε και θέλουμε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε την ευτυχία σας στη ζωή, αλλά ένας από τους πιο απλούς και απτούς είναι να αφήσετε ένα μέρος του ελέγχου. Γιατί αξίζει να το κάνουμε αυτό και πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε;

Advertisment

Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να ελέγχουμε

Η επιθυμία να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε το περιβάλλον και τις περιστάσεις είναι ριζωμένη μέσα μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τον κόσμο μας, τόσο πιο ασφαλείς αισθανόμαστε. Από την άλλη πλευρά, όσο λιγότερα γνωρίζουμε, τόσο πιο φοβισμένοι νιώθουμε. Η ανάγκη για έλεγχο έχει τις άμεσες ρίζες της στο φόβο – συγκεκριμένα, στο φόβο για το τι μπορεί να συμβεί έξω από τον έλεγχό μας.

Πώς οι προσπάθειες ελέγχου επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας

Μπορεί να είναι φυσικό να θέλουμε να ελέγχουμε τα πάντα, αλλά αυτό δεν το καθιστά υγιές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η προσπάθεια να ελέγξουμε τα πάντα μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους κυριότερους.

Αυξημένο στρες και άγχος

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ελέγχουν τα πάντα μπορεί να βιώνουν περισσότερο στρες και άγχος από εκείνους που δεν το κάνουν. Η απλή πράξη του να αισθάνεται κάποιος ότι δεν έχει τον έλεγχο, όταν νιώθει ότι είναι απαραίτητο να τον έχει, μπορεί να κάνει την αρτηριακή πίεση να αυξηθεί.

Advertisment

Λιγότερη ικανοποίηση

Το να νιώθουμε την ανάγκη να έχουμε τον έλεγχο και να μην τον έχουμε τελικά μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε δυσαρέσκεια. Η ίδια η πράξη του αισθήματος της ανάγκης για έλεγχο οδηγεί σε μια λιγότερο ευχάριστη κατάσταση για τους ανθρώπους για τους οποίους αυτό αποτελεί προτεραιότητα σε σχέση με εκείνους για τους οποίους δεν αποτελεί.

Περισσότερη κριτική

Επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε τα πάντα στη ζωή, το να νοιαζόμαστε υπερβολικά για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα εκτός του ελέγχου μας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κριτική για ό,τι συμβαίνει. Εξάλλου, όταν δεν ελέγχετε τα αποτελέσματα που θέλετε, είναι λογικό να μην σας αρέσουν. Με τη σειρά του, το να είμαστε πιο επικριτικοί μπορεί να μας κάνει πιο νευρωτικούς, δημιουργώντας έναν ατέλειωτο, φαύλο κύκλο στον οποίο γινόμαστε προοδευτικά πιο δυστυχισμένοι με τη ζωή μας. Και η κριτική προς τους άλλους μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος, οδηγώντας τους να επικρίνουν τον εαυτό τους περισσότερο.

Τι μπορούμε να κερδίσουμε αφήνοντας ένα μέρος του ελέγχου

Τώρα που ξέρουμε πόσο άσχημα μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας η ακραία ανάγκη για έλεγχο, μπορούμε να σκεφτούμε πόσα άλλα θα κερδίσουμε αν τον εγκαταλείψουμε. Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη της παραίτησης από την ανάγκη να έχετε τον έλεγχο των πάντων.

– Καλύτερη προετοιμασία για το απρόβλεπτο: Όταν είστε λιγότερο προσηλωμένοι σε μια συγκεκριμένη έκβαση μιας κατάστασης, θα είστε σε καλύτερη θέση να χειριστείτε όποια κι αν είναι η έκβαση.

– Βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό και τους άλλους: Στο βαθμό που η προσπάθεια να ελέγχετε τα πάντα σας κάνει πιο επικριτικούς απέναντι στον εαυτό σας και τους άλλους ανθρώπους, η εγκατάλειψη αυτού του ελέγχου σας επιτρέπει να συνδεθείτε με τους άλλους σε βαθύτερα επίπεδα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν συνδέετε την αγάπη και την αποδοχή σας για τον εαυτό σας και τους άλλους με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αφήνοντας απλώς τους ανθρώπους να είναι όπως είναι και επιτρέποντας στον εαυτό σας να μην είναι προσκολλημένος στο πώς θα εξελιχθεί κάθε κατάσταση, είστε σε θέση να αγαπάτε πιο ελεύθερα. Αυτό ισχύει τόσο για την αγάπη προς τους άλλους όσο και προς τον εαυτό σας.

Πώς να αφήσουμε ένα μέρος του ελέγχου

Ας υποθέσουμε ότι έχετε αποφασίσει ότι προτιμάτε να είστε ήρεμοι και καλά συνδεδεμένοι με τους άλλους, παρά αγχωμένοι και επικριτικοί. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς ακριβώς μπορείτε να εγκαταλείψετε την ανάγκη για έλεγχο. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε αυτό το χαλαρωτικό μονοπάτι, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι για να το πετύχετε.

Ξεχωρίζουμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εγκαταλείψετε τον έλεγχο μέχρι να ξέρετε πού είναι απαραίτητος στη ζωή σας. Κάντε έναν απολογισμό των όσων σας απασχολούν. Σκεφτείτε τους τομείς της ζωής που είναι υπό τον έλεγχό σας και εκείνους που δεν είναι.

Μόλις διαπιστώσετε ποιοι εμπίπτουν σε κάθε κατηγορία, δεσμευτείτε να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις στις οποίες δεν έχετε ή δεν θα έχετε τον έλεγχο διαφορετικά από ό,τι μέχρι τώρα. Αυτό περιλαμβάνει την αποσύνδεση του εαυτού σας από τα αποτελέσματα και τη διαφορετική αντιμετώπιση των άλλων ανθρώπων όταν δεν συμπεριφέρονται ακριβώς όπως θέλετε. Μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τις καταστάσεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε για να νιώσετε λιγότερο άγχος για τα διάφορα πιθανά αποτελέσματα.

Εξασκούμαστε στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με το να είμαστε παρόντες. Το να βρίσκεστε στη στιγμή και να εκτιμάτε κάθε τι καλό όπως συμβαίνει μπορεί να σας βοηθήσει να εγκαταλείψετε τον έλεγχο ομαλότερα. Σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν παλεύετε με το αίσθημα της ανάγκης για έλεγχο. Μειώνει επίσης το άγχος, το οποίο αυξάνεται με την ανάγκη για έλεγχο.

Αποκτάμε υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα

Τέλος, δεν χρειάζεται να περάσετε αυτή τη διαδικασία μόνοι σας! Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε τουλάχιστον ένα αγαπημένο πρόσωπο που επίσης προσπαθεί να ελέγχει τα πάντα στη ζωή. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους και να τους ενημερώσετε ότι είστε σε μια αποστολή να εγκαταλείψετε ένα μέρος του ελέγχου. Ζητήστε τους να σας ακολουθήσουν και, στη συνέχεια, συναντηθείτε ή μιλήστε μαζί τους τακτικά για το πώς εξελίσσεται η διαδικασία.

Πηγή:

www.verywellmind.com/letting-go-of-control-can-help-you-enjoy-life

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση