, ,

Άφθαρτο «μαύρο κουτί» θα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την καταστροφή του πλανήτη μας

Οι πληροφορίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση των ειδών, τη ρύπανση και τις επιπτώσεις στην υγεία θα καταγράφονται όλες εκεί.

Άφθαρτο «μαύρο κουτί» θα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την καταστροφή του πλανήτη μας

Σε μια μακρινή γωνιά της Γης – κρυμμένη κάπου στο απομακρυσμένο αυστραλιανό νησί της Τασμανίας – μια παράξενη κατασκευή πρόκειται να γίνει μάρτυρας και να καταγράψει το τέλος του κόσμου, όπως τον ξέρουμε.

Το project, που ονομάζεται «Earth’s Black Box», είναι μια γιγαντιαία ατσάλινη εγκατάσταση, που σύντομα θα γεμίσει με σκληρούς δίσκους που θα τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες, καθένας από τους οποίους θα καταγράφει και θα διατηρεί μια ροή επιστημονικών ενημερώσεων και αναλύσεων σε πραγματικό χρόνο για τα πιο ζοφερά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Advertisment

Οι πληροφορίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση των ειδών, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην υγεία θα καταγράφονται όλες στη μονολιθική δομή – έτσι ώστε αν κάποια μελλοντική κοινωνία ανακαλύψει μια μέρα το αρχείο, να μπορέσει να συνθέσει τα κομμάτια του τι συνέβη στον πλανήτη μας.

«Αν δεν μεταμορφώσουμε δραματικά τον τρόπο ζωής μας, η κλιματική αλλαγή και άλλοι ανθρωπογενείς κίνδυνοι θα προκαλέσουν τη συντριβή του πολιτισμού μας», εξηγεί ο ιστότοπος Earth’s Black Box. «Το Μαύρο Κουτί της Γης θα καταγράφει κάθε βήμα που κάνουμε προς αυτή την καταστροφή. Εκατοντάδες σύνολα δεδομένων, μετρήσεις και αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με την υγεία του πλανήτη μας θα συλλέγονται συνεχώς και θα αποθηκεύονται με ασφάλεια για τις μελλοντικές γενιές».

Κατά μία έννοια, το κουτί, το οποίο θυμίζει τον μπρουταλιστικό σχεδιασμό του περίφημου «Doomsday Vault» της Νορβηγίας, εξυπηρετεί έναν κάπως συμπληρωματικό σκοπό. Αν και το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ είναι ένα φρούριο που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει ένα ζωτικό εφεδρικό αντίγραφο των σπόρων του κόσμου σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο, το Μαύρο Κουτί της Γης έχει σχεδιαστεί ως μια συνεχής καταγραφή της πορείας του κόσμου προς μια τρομερή κατάσταση.

Advertisment

«Η ιδέα είναι ότι αν η Γη καταστραφεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αυτή η άφθαρτη συσκευή καταγραφής θα είναι εκεί για όποιον απομείνει για να μάθει από αυτό», δήλωσε ο Jim Curtis, διευθυντής δημιουργικού στην εταιρεία μάρκετινγκ Clemenger BBDO, στο Australian Broadcasting Corporation (ABC).
«Είναι επίσης εκεί για να λογοδοτήσουν οι ηγέτες – για να διασφαλιστεί ότι η δράση ή η αδράνειά τους θα καταγραφεί».

Το έργο – μια συνεργασία μεταξύ της Clemenger BBDO, της δημιουργικής εταιρείας The Glue Society και ερευνητών του Πανεπιστημίου της Τασμανίας – αναμένεται να ολοκληρωθεί στην άγνωστη τοποθεσία του στις αρχές του 2022, αλλά τα συστήματα του κουτιού είναι ήδη εν μέρει ενεργά, καθώς «καταγράφουν ζωντανά» περιβαλλοντικές ενημερώσεις σε μια δοκιμαστική έκδοση.

Άφθαρτο «μαύρο κουτί» θα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την καταστροφή του πλανήτη μας

Μέρος του σκοπού του project, λένε οι δημιουργοί του κουτιού, είναι να βοηθήσει στο να απομακρυνθεί η ανθρωπότητα από σενάρια καταστροφής, ώστε η σημερινή κοινωνία να ενεργήσει πιο προοδευτικά και υπεύθυνα όσον αφορά τη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική διαχείριση.

Αν και κάποιοι μπορεί να υποτιμήσουν το Earth’s Black Box ως ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων που έχει σχεδιαστεί για να τραβήξει την προσοχή του κόσμου – σε αντίθεση με ένα σοβαρό έργο επιστημονικής τεκμηρίωσης – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως περισσότερη προσοχή και δράση σε αυτά τα ζητήματα, ανεξάρτητα από τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται για αυτό τον σκοπό.

Σε έναν κόσμο όπου τα στρώματα πάγου αποσταθεροποιούνται ως απάντηση στα πρωτοφανή επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατευθύνονται προς τη λάθος κατεύθυνση, όπου το νερό τελειώνει και όπου τα ζώα εξαφανίζονται με τέτοια ταχύτητα που οι επιστήμονες λένε ότι έχουμε εισέλθει στην έκτη μαζική εξαφάνιση του πλανήτη μας, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κρίνουμε τις θετικές προσπάθειες.

«Σκοπός της κατασκευής είναι να παράσχει μια αμερόληπτη περιγραφή των γεγονότων που οδηγούν στον αφανισμό του πλανήτη, να θέσει τις μελλοντικές γενιές προ των ευθυνών τους και να εμπνεύσει επείγουσα δράση», λένε οι δημιουργοί του Earth’s Black Box. «Το πώς θα τελειώσει η ιστορία εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς»

Πηγή:

www.sciencealert.com/this-mysterious-indestructible-black-box-will-tell-the-future-what-happened-to-us

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση