#cancel_jumbo: Οι χρήστες των social media αντιδρούν στους νέους κανονισμούς εργασίας της εταιρίας

Οι χρήστες μιλούν για άθλιες ατομικές συμβάσεις εργασίας που αναγκάζονται να δεχτούν πάνω από 3000 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα.

#cancel_jumbo: Οι χρήστες των social media αντιδρούν στους νέους κανονισμούς εργασίας της εταιρίας

Η γνωστή εταιρεία το τελευταίο 24ωρο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των χρηστών του Twitter μετά και την επίσημη καταγγελία του ΣΕΑ, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σύμφωνα με την αντίστοιχη ανάρτηση, ο νέος 26σελιδος εσωτερικός Κανονισμός Εργασίας της Jumbo βασίζεται στην απόλυτη «εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία».

Ο τίτλος της επίσημης ανακοίνωσης της ΣΕΑ είναι «Πάντα ένα βήμα μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία ο mr. 7ημερο – 12ωρο». Αφού υπενθυμίζει ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας είχε προτείνει πριν λίγο καιρό να δοθεί δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες ημερησίως «για όσους φυσικά το θελήσουν», παρουσιάζει κάποια απο τα σημεία του νέου κανονισμού εργασίας:

Advertisment

Advertisment

-Με βάση το άρθρο 14, παρ 1β, μπορεί να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας!

– Με βάση το άρθρο 15, παρ1, μπορεί να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας.

Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλλειμμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.ά).

– Με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία.

– Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.

– Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτη – εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του.

Οι χρήστες μιλούν για άθλιες ατομικές συμβάσεις εργασίας που αναγκάζονται να δεχτούν πάνω από 3000 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. Χρειάζεται να αναφερθεί ότι οι καταγγελίες που έχουν γίνει όλο αυτό τον καιρό είναι δεκάδες και επιβεβαιώνουν τον άδικο εσωτερικό κανονισμό εργασίας που επικρατεί και τη δημιουργία ενός εκβιαστικού περιβάλλοντος.

Ποια ήταν η απάντηση της Jumbo

«Οι ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθορίζονται πάντα από την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ τηρούνται με αυστηρότητα οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα», απαντά η εταιρία σύμφωνα με άρθρο της ot.gr.

Επιπλέον και όσον αφορά στον αρμοδίως εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό εργασίας του προσωπικού της εταιρείας (ο οποίος είχε κατατεθεί προς έγκριση από τον Φεβρουάριο του 2020 και επικυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, κοινοποιήθηκε δε σε όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους), ουδεμία πρωτοτυπία υφίσταται, όπως αναφέρεται, δεδομένου ότι προβλέπονται οι διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

«Αποτελεί πάγια θέση του ομίλου Jumbo, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς, όπως δηλώνει η εταιρεία, τονίζοντας πως ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές, να ισχύει για όλους και για όλα τα καταστήματα». «Ό,τι ισχύει σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις ισχύει και στον Όμιλο JUMBO», αναφέρεται.

Πηγή:

Με πληροφορίες από ot.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση